Συντεχνίες ΑΗΚ: Ο διαχωρισμός θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση

Για σοβαρές και καθοριστικές αποφάσεις που έχουν στόχο την αποδυνάμωση, την αποδόμηση και την εκποίηση της ΑΗΚ, κάνουν λόγο οι συντεχνίες της ΑΗΚ, παρά την απόφαση της Κυβέρνησης για μη αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και ενόψει συζήτησης στο Υπουργικό την Δευτέρα της πρότασης του Υπουργείου Ενέργειας για λήψη κατ` αρχήν απόφασης για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού σε δύο εταιρείες.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σαφείς οδηγίες στο Υπουργείο Ενέργειας για να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενος, κάτι που απέφυγε επιμελώς το Υπουργείο και «σήμερα δηλώνει ψευδώς ότι εμείς είμαστε ενήμεροι».

«Ο Υπουργός κατ` εμάς με όσα διατείνεται εξαπατεί και τον κυπριακό λαό και την κοινή γνώμη», ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε, δεσμεύτηκε ενώπιον του Προέδρου να πάρει μια καταρχήν απόφαση στο Υπουργικό για διαχωρισμό και θα επανεξέταζε στα δύο χρόνια, αν χρειαζόταν να γίνει ο διαχωρισμός.

«Στις 7 του μήνα μας είπαν ότι αυτά δεν ισχύουν πια και ότι η ΑΗΚ οδηγείται σε άμεσο διαχωρισμό και το μόνο που έμενε να επανεξεταστεί ήταν ο τρόπος της εφαρμογής τους».

Είπε επίσης ότι οι ενέργειες του Υπουργείου αφήνουν εκτεθειμένη και την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κάλεσαν να μην πάρει απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό τη Δευτέρα. Ο κ. Πανόρκος είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να προστατέψουν τον οργανισμό και την οικονομία του τόπου.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ψέμα στα όσα ακούγονται σήμερα από τον Υπουργό. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλά για την άρση της αποκρατικοποίησης μιας ΑΗΚ που δεν θα υπάρχει αύριο και στην ουσία προχωρεί με την αποκρατικοποίηση που το πρώτο της βήμα είναι ο διαχωρισμός», ανέφερε.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Υπουργός λέει ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της ΑΗΚ και της διεύθυνσης, όταν το ΔΣ και η διεύθυνση ζητούσαν να αφεθεί χρόνος για να δουλέψει ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός πριν από την λήψη αποφάσεων . Είπε επίσης ότι πάει στο Υπουργείο ένα μέρος του ΔΣ και εκβιάζεται για να υποκύψουν σε κάποιες αποφάσεις. Είπε επίσης ότι ο Υπουργός Ενέργειας ψεύδεται όταν λέει ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ και των εργαζομένων και τον κάλεσε να το αποδείξει. Είπε επίσης ότι λήφθηκε απόφαση στην απουσία του Προέδρου της ΑΗΚ στις 7 του μήνα, ο οποίος ανέμενε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κάλεσε τον Πρόεδρο να ζητήσει εξηγήσεις από τον Υπουργό για τις οδηγίες που του είχε δώσει ιδιαίτερα για τις οδηγίες να προχωρήσει σε διάλογο. Πρόσθεσε ότι αν ο Πρόεδρος είναι συνεπής σε όσα έχει διακηρύξει στις συντεχνίες, δεν πρέπει να πάρει απόφαση για διαχωρισμό την Δευτέρα.

Αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΑΗΚ ο κ. Πανόρκος είπε ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής δει τα συμφέροντά τους αν επηρεάζονται, επειδή η μόνη έγνοια τους ήταν ο οργανισμός να διατηρηθεί, ωστόσο τη Δευτέρα θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους οι οποίοι θα αποφασίσουν για ενδεχόμενη λήψη σοβαρών μέτρων.

Έκανε λόγο για εξαπάτηση του κόσμου με καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο και την οικονομία αλλά και για επιχείρηση εξαπάτησης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο διαχωρισμός το πρώτο βήμα για ιδιωτικοποίηση λένε οι συντεχνίες
Όπως ανέφερε στη διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Άδωνις Γιασεμίδης, το Υπουργείο Ενέργειας, «προγραμματισμένα και στοχευμένα προχωρεί σε αποδυνάμωση, διαμελισμό και διάλυση της ΑΗΚ αλλά και του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον του Κύπριου πολίτη και της κυπριακής κοινωνίας».

Μίλησε επίσης για έντονη προσπάθεια του Υπουργείου για παραπληροφόρηση των Κυπρίων πολιτών. Όπως είπε, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην αποκρατικοποιήσουν μια ΑΗΚ που στο εγγύς μέλλον δεν θα υφίσταται, αφού ο διαχωρισμός προνοεί δύο νέους οργανισμού την «ΑΗΚ Ενιαία Εταιρεία Δικτύων» και την «ΑΗΚ Παραγωγή και Προμήθεια». Πρόκειται όπως είπε για «ένα λογοπαίγνιο πολιτικού εμπαιγμού»

Ο κ. Γιασεμίδης προχώρησε εκ μέρους των συντεχνιών της ΑΗΚ σε παρουσίαση στην οποία, όπως ανέφερε, παρουσιάζεται η αλήθεια έναντι της παραπληροφόρησης που υπάρχει.

Αρχικά παρουσιάστηκε επιστολή του Φεβρουαρίου του 2010 στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωνε την Υπηρεσία Ενέργειας της Δημοκρατίας ότι έχει παραχωρηθεί δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να μην εφαρμόσει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συστήματός της. Οι συντεχνίες όπως αναφέρθηκε, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό το δικαίωμα στη συνάντηση την 7ης Δεκεμβρίου, ωστόσο το Υπουργείο όχι μόνο δεν επιχείρησε να διαφυλάξει το δικαίωμα αυτό της ΚΔ αλλά επιχείρησε μέσα σε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση να το υπονομεύσει με σχετική ηλεκτρονική επικοινωνία του με την Οικονομική Διεύθυνση της Ε.Ε. Είπε επίσης ότι σε αντίθεση με την σύσκεψη στο Προεδρικό που χάραξε μια εναλλακτική πορεία, η πρόταση του Υπουργείου προς το Υπουργικό επιβάλει την απεμπόληση του δικαιώματος της ΚΔ για εφαρμογή της εξαίρεσης που παραχωρήθηκε από την ΕΕ.

Κατήγγειλαν επίσης την σχετική μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο για την ΑΗΚ ως προκατασκευασμένη κάτι όπως ανέφερε, επιβεβαιώνεται μέσα από τα αποσπάσματα των πρακτικών που έγιναν μεταξύ των συμβούλων του Υπουργείου και της Τρόικας στις 4/11/2015 όπου η Τρόικα «υπεδείκνυε στους συμβούλους/μελετητές τί να προσέξουν στην μελέτη και πως να παρουσιάσουν κάποια τμήματα της μελέτης». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ταυτότητα απόψεων και επιχειρημάτων μεταξύ των σχολίων του Υπουργείου για το νέο μοντέλο αγοράς και των απόψεων της Τρόικας με βάση πρακτικά και σχόλια.

«Οι προθέσεις της Τρόικας είναι ξεκάθαρες: Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός είναι το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση που αποτελεί και δέσμευση σύμφωνα με τα μνημόνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο προχωρεί ακάθεκτα στην ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ με έμμεσο τρόπο και παραπλανεί με τις αναφορές του ότι η ΑΗΚ δεν θα αποκρατικοποιηθεί».

Παρέθεσε έγγραφο στο οποίο το Υπουργείο επιχειρηματολογεί ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός γίνεται για να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τον ανταγωνισμό (με στόχο τις χαμηλότερες τιμές). Από την άλλη, είπε, παραδέχονται ότι για να γίνει δυνατή η προσέλκυση επενδύσεις πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρισμού, μέσω του περιθωρίου κέρδους.

Η αλήθεια, είπε, είναι ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός αποτελεί το πρώτο βήμα για ιδιωτικοποίηση, κάτι που όπως είπε θα στοιχίσει πολύ περισσότερο από την τελευταία δόση του μνημονίου (€400 εκ.) σε αντιστάθμιση της αξίας της ΑΗΚ που είναι μεγαλύτερη από €2 δισ. Έκανε λόγο για απώλεια του εθνικού πλούτου και ξεπούλημα του σε υποτιμημένη αξία σε ξενόφερτα funds και επενδυτές υπό το πρόσχημα εισαγωγής ενός ανέφικτου και ουτοπικού ανταγωνισμού, αφού η αγορά στην Κύπρο λόγω του μικρού της μεγέθους δεν θα μπορέσει να έχει ουσιαστικό και υγιή ανταγωνισμό. Είπε επίσης ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώνουν το νέο χαράτσι προς όφελος των νέων ιδιοκτητών/επενδυτών.

Γιατί δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ
Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ αφού τότε θα πρέπει να υπάρξουν διπλά λογιστικά συστήματα, διπλές άδειες χρήσης λογισμικών , διπλές κοινές υπηρεσίες και πιθανώς διπλά διοικητικά συμβούλια.

Η ΑΗΚ, αναφέρθηκε δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίζει χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ούτε τον απαιτούμενο δανεισμό για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, ενώ ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δίνει το δικαίωμα στους δανειστές να απαιτήσουν άμεσα την εξόφληση των δανείων που έχει συνάψει ο Οργανισμός.

Πρόσθεσαν ότι θα χαθούν οι οικονομίες κλίμακας και στο τέλος θα αυξηθούν οι τιμές. Επίσης για να γίνει δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους και η ΡΑΕΚ θα κληθεί να ρυθμίσει το Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου σε υψηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβό το ρεύμα. Παράλληλα, αναφέρουν δεν έχει γίνει καμιά μελέτη και κανένας υπολογισμός για τον συνολικό αντίκτυπου που θα επιφέρει στην οικονομία ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός.

Επίσης ανέφεραν ότι δεν θα είναι πλέον εύκολη η εξυπηρέτηση των πολιτικών της Κυβέρνησης (πρόσφατη απόφαση για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τ/κ διασύνδεση ηλεκτρικών συστημάτων, αγροτική πολιτική, ευάλωτες ομάδες κ.α.). Αναφέρθηκε επίσης ότι η ΡΑΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για περίοδο 3-4 ετών και μετά να εξεταστεί το ενδεχόμενο οποιουδήποτε άλλου διαχωρισμού της ΑΗΚ. Επίσης λόγω των πολλών αστάθμητων παραγόντων και αβεβαιοτήτων που επικρατούν στον τομέα σήμερα δεν πρέπει να ληφθεί καμιά οριστική απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν πρέπει να πάρει απόφαση για διαχωρισμό της ΑΗΚ καθώς αυτή θα αποβεί καταστροφική τόσο για τον τομέα του ηλεκτρισμού όσο και για τον τόπο», αναφέρουν. Πρόσθεσαν ότι η πρόταση του Υπουργείου «τσιμεντώνει» τελεσίδικα τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ με καταστροφικές συνέπειες όπως η ακρίβεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις