Κρατική αλλά στα δύο η ΑΗΚ

Την απάντηση της τρόικας αναφορικά με το μέλλον της ΑΗΚ κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Η απάντηση των δανειστών, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ στη μεσημβρινή εκπομπή του, η τρόικα αποδέχεται τη μη αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ αλλά απαιτεί τον διαχωρισμό του οργανισμού σε δύο οντότητες.

Όπως έγραψε το InBusinessNews σε ρεπορτάζ του για την απάντηση της κυβέρνησης προς την τρόικα, η κυπριακή πλευρά επικαλέστηκε σειρά τεχνικών, οικονομικών αλλά και αστάθμητων παραγόντων –όπως η πιθανή επίλυση του Κυπριακού- για να ανατρέψει την καταρχήν αρνητική απάντηση των δανειστών. Φαίνεται ότι τα επιχειρήματα της κυπριακής πλευράς έπεισαν, με αποτέλεσμα η τρόικα να αποδέχεται τον διαχωρισμό χωρίς όμως την ιδιωτικοποίηση.

Πάντως, η απάντηση των δανειστών δεν συνεπάγεται διάνοιξη ενός εύκολου δρόμου για την κυβέρνηση, αφού οι συντεχνίες της ΑΗΚ διαφωνούν και με τους σχεδιασμούς αναφορικά με τον διαχωρισμό του οργανισμού τους στα δύο, δηλαδή σε:
1. Δίκτυα και Διανομή
2. Παραγωγή και Προμήθεια.

Θα πρέπει παράλληλα να αναφερθεί ότι η τρόικα επανέρχεται στον αρχικό σχεδιασμό για προώθηση του διαχωρισμού της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι συντεχνίες εξετάζουν τις εξελίξεις
Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιχειρούν να ενημερώσουν για τις εξελίξεις και να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους. Ανακοίνωση αναφέρει ότι κατόπιν απόφασης των συντεχνιών της ΑΗΚ, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, το προσωπικό της ΑΗΚ από όλες τις πόλεις  θα συγκεντρωθεί στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ, στο Στρόβολο για ενημέρωση.

Παράλληλα, τονίζεται: "Ως εκ τούτου θα επηρεαστεί η λειτουργία των Περιφερειακών Γραφείων και των Κέντρων  Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ) της ΑΗΚ. Λόγω της αβεβαιότητας ως προς την ώρα επανόδου της προσωπικού στην εργασία του, προς αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών θα είναι κλειστά".
 

 

 

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ