To φθηνό και το ακριβό ρεύμα της ΑΗΚ

Η σταθερότητα σε σχέση με τις φορολογίες επί του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών τιμών στα καύσιμα και δη στα παράγωγα του πετρελαίου, τα οποία αξιοποιούνται για παραγωγή ενέργειας, ώθησαν προς τα κάτω και τις τιμές της ΑΗΚ. Πλέον οι τιμές για τα νοικοκυριά είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα όμως που το βιομηχανικό ηλεκτρικό είναι πάνω από τον μέσο όρο και από τα πλέον ακριβά στην ΕΕ αλλά και στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, ο διαχωρισμός της ΑΗΚ θα αναμορφώσει πλήρως το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της ΑΗΚ, αφού οι δύο νέες οντότητες θα  πραγματοποιούν διαφορετικές εργασίες.

Φθηνή η Κύπρος στο οικιακό ρεύμα
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, γνωστής ως Eurostat, που καλύπτουν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι η Κύπρος είναι από τις φθηνές σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα προς τα νοικοκυριά, αλλά είναι η Τρίτη ακριβότερη σε σχέση με το βιομηχανικό ηλεκτρικό.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος κατατάσσεται ενδέκατη σε σχέση με τις τιμές που παρέχει προς τους οικιακούς χρήστες από το σύνολο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Ειδικότερα σημειώνεται ότι η μέση τιμή κατά τον περασμένο Ιανουαρίου (πιο πρόσφατη έρευνα) ανερχόταν στα 20 σεντ ανά κιλοβατόρα, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώθηκε στα 21 σεντ. Σημειώνεται ακόμη ότι το ακριβότερο ρεύμα προσφέρεται στη Δανία, με την τιμή να ανέρχεται στα 31 σεντ ανά κιλοβατόρα, ενώ το φθηνότερο καταγράφεται στη Βουλγαρία με τιμή μόλις στα 9 σεντ.

Αντίθετη εικόνα στο βιομηχανικό ηλεκτρικό
Εκ δια μέτρου αντίθετη εικόνα καταγράφεται σε σχέση με το βιομηχανικό ρεύμα, πεδίο στο οποίο η Κύπρος κατατάσσεται στους ακριβούς της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα 13 σεντ ανά κιλοβατόρα, τα οποία χρεώνονται στους βιομηχανικούς πελάτες της ΑΗΚ, καθιστούν την Κύπρο ως την τρίτη ακριβότερη εντός ΕΕ. Πιο ακριβή χώρα είναι η Μάλτα με τιμή της τάξης των 15 σεντ ανά κιλοβατόρα, έπεται το Ηνωμένο Βασίλειο με τιμή βιομηχανικού ρεύματος στα 14 σεντ, Τρίτη όπως προαναφέρεται είναι η Κύπρος ενώ Ιρλανδία και Ισπανία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με τιμές 13 και 11 σεντ αντίστοιχα.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η ΑΗΚ είναι σε θέση, τεχνικά, να δώσει ακόμη και χαμηλότερες τιμές, αφού έχει προχωρήσει σε επενδύσεις εκατομμυρίων προκειμένου να είναι σε θέση να παράγει ενέργεια με φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι επενδύσεις μένουν παγωμένες λόγω αναβλητικότητας σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων για εξασφάλιση φορτίων φυσικού αερίου, με τη γνωστή ενδιάμεση λύση.

Ο διαχωρισμός και οι νέες οντότητες
Τα σημαντικά, πάντως, νέα για την ΑΗΚ αναμένονται από το μέτωπο της τρόικας και των επαφών που υπάρχουν μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για τον διαχωρισμό της Αρχής, ως πρώτο βήμα για αποξένωση εργασιών του ημικρατικού οργανισμού.

Το μοντέλο το οποίο συζητείται αφορά τις δύο οντότητες, στις οποίες επιδιώκεται να χωριστεί η ΑΗΚ. Τα δύο μέρη αφορούν:
1. Προμήθεια και Παραγωγή.
2. Δίκτυα και Διανομή.

Το πρώτο κομμάτι αφορά βεβαίως την παραγωγή ενέργειας μέσω των ηλεκτροπαραγών σταθμών της ΑΗΚ, ενώ η προμήθεια αφορά την εξυπηρέτηση πελατών –οικιακών και βιομηχανικών-, την τιμολόγηση και τη σύνδεση νέων πελατών με το δίκτυο.

Το δεύτερο σκέλος που αφορά τα Δίκτυα και τη Διανομή ηλεκτρικού φορτίου, είναι αυτός που αξιολογείται και ως το πιο κερδοφόρο για την ΑΗΚ. Σε αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να επενδύσει και σε επίπεδο νέων υποδομών, για εξασφάλιση και αξιοποίηση φυσικού αερίου. Παράλληλα, ο μεγάλος σχεδιασμός για την ΑΗΚ προνοεί δημιουργία δικτύου παροχής φυσικού αερίου σε όλη την Κύπρο για σκοπούς θέρμανσης, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πάντως, ότι η ΑΗΚ εδώ και ένα χρόνο έχει προχωρήσει στις εν λόγω αλλαγές, αλλά σε εσωτερικό επίπεδο. Για τα δύο μεγάλα τμήματα της ΑΗΚ έχουν δημιουργηθεί ξεχωριστές διευθύνσεις εντός οργανισμού, προκειμένου να διαφανεί και η οικονομική απόδοση κάθε τμήματος.

Οι απαντήσεις της τρόικας αναφορικά με τον διαχωρισμό της AHK και τα μελλοντικά πλάνα που υπάρχουν για τον οργανισμό, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του οργανισμού.

 

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024