ΚΟΔΑΠ: Θέλει ιδιόκτητο τερματικό στο Βασιλικό

Η δημιουργία του ιδιόκτητου τερματικού πετρελαιοειδών του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) στο ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού αποτελεί προτεραιότητα, καθώς αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση στα κόστη του οργανισμού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Στέλιο Ευστρατίου.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του οργανισμού, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, η οποία ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του ΚΟΔΑΠ για το 2014.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η δημιουργία του τερματικού είναι για τον ΚΟΔΑΠ το «επόμενο μεγάλο βήμα». Το Υπουργείο Ενέργειας προσέφερε στον ΚΟΔΑΠ κατάλληλο βιομηχανικό τεμάχιο γης για εκμίσθωση στο Βασιλικό, προσφορά την οποία αποδέχτηκε το Συμβούλιο του οργανισμού και ήδη έχει ολοκληρωθεί η γεωλογική μελέτη της περιοχής και στην παρούσα φάση διενεργείται η τοπογραφική αποτύπωση του προτεινόμενου τεμαχίου και ο σχεδιασμός του τερματικού, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ως εξαιρετικής σημασίας την ολοκλήρωση τον περασμένο Αύγουστο της μετακίνησης των ιδιόκτητων αποθεμάτων που διατηρούσε ο ΚΟΔΑΠ μέχρι πρότινος στις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) στη Λάρνακα, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε το έναυσμα της μετακίνησης εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα. «Έχει επιτευχθεί συμφωνία με κάποιες από τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αποδεχθεί την παραχώρηση γης στο ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού οπότε αναμένουμε εντός του 2016 να έχουμε εξελίξεις και μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών από τη Λάρνακα» σημείωσε ο Υπουργός. Το 2015, είπε, ήταν για τον ΚΟΔΑΠ χρονιά έντονων διεργασιών και σημαντικής προόδου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, την περασμένη χρονιά ο οργανισμός πραγματοποίησε τον επαναπατρισμό σημαντικού μέρους αποθεμάτων που διατηρούσε στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση των αποθηκευτικών του εξόδων, αλλά και τη βελτίωση της στρατηγικής θέσης του κράτους. Προχώρησε επίσης σε μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΗΚ για τη φύλαξη μέρους των ιδιόκτητων αποθεμάτων του και σε άλλες συμβάσεις με σκοπό την ενοικίαση ανεκμετάλλευτων χώρων και δεξαμενών, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, προς όφελος και των καταναλωτών.

Επιπλέον υιοθετήθηκε η νέα νομοθεσία για τη διατήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών σχετικά με την υποχρέωση διατήρησης από τα κράτη μέλη της ΕΕ ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή και προϊόντων πετρελαίου, που ανέρχεται σε 90 μέρες εισαγωγών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΔΑΠ Στέλιο Ευστρατίου στις 30.11.2015 η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής ήταν υπερκαλυμμένη με την τήρηση 583.800 μετρικών τόνων αποθεμάτων, που ισοδυναμούν με 91 μέρες εισαγωγών.

Ο κ. Ευστρατίου σημείωσε ότι το 2015 επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ο στόχος για τήρηση σημαντικού μέρους των αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ στην Κύπρο, για την άμεση ικανοποίηση αναγκών σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, αφού τα νέα τερματικά στο Βασιλικό έδωσαν του απαιτούμενους χώρους. Ο στόχος σιγά σιγά είναι όλο το αναγκαίο απόθεμα να είναι ιδιόκτητο και να τηρείται όλο στην Κύπρο, ώστε σε περίπτωση κρίσης να υπάρχει άμεση πρόσβαση, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οργανισμός υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία VTTV για αποθήκευση στο Βασιλικό αποθεμάτων που ανέρχονται σε 138.500 μετρικούς τόνους, ενώ χρησιμοποιεί από το Νοέμβριο του 2014 τη δεξαμενή 6 των εγκαταστάσεων της ΑΗΚ στο Βασιλικό. Παράλληλα αναμένει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη μετατροπή των δεξαμενών της Μονής και τη χρησιμοποίηση τους, όπως προνοείται από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο οργανισμοί, αφού βάσει της στρατηγικής μελέτης το 20% των αποθεμάτων του οργανισμού πρέπει να φυλάσσεται σε χώρο εκτός του Βασιλικού, για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα ο ΚΟΔΑΠ διαθέτει ιδιόκτητα αποθέματα αποθηκευμένα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ενοικιαζόμενα αποθέματα σε Κύπρο και Ολλανδία και αποθέματα εταιρειών πετρελαιοειδών, της ΑΗΚ και του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού. Το 2015, το 84,3% των αποθεμάτων τηρήθηκε στην Κύπρο, το 5,5% στην Ελλάδα και το 10,2% στην Ολλανδία.

Από πλευράς ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το 34,4% ανήκει στον ΚΟΔΑΠ, το 28,3% είναι ενοικιαζόμενα και το 37,3% είναι αποθέματα εταιρειών πετρελαιοειδών, της ΑΗΚ και του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού.

Για το 2016 ο ΚΟΔΑΠ θα διατηρεί δελτία αποθεμάτων σε Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Ολλανδία, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ιδιόκτητου τερματικού στο Βασιλικό, ο κ. Ευστρατίου είπε ότι ο ΚΟΔΑΠ έλαβε τις εγκρίσεις για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο χώρο του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό. Η πρώτη φάση έχει συνολική χωρητικότητα 210 χιλιάδων μετρικών τόνων και εκεί θα αποθηκευτούν τα ιδιόκτητα αποθέματα του ΚΟΔΑΠ, ενώ η δεύτερη φάση έχει συνολική χωρητικότητα 270 χιλιάδων μετρικών τόνων και η τρίτη φάση 330 χιλιάδων μετρικών τόνων.

«Δόθηκε προτεραιότητα στη δημιουργία του αποθηκευτικού χώρου στο Βασιλικό διότι με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο θα μειωθούν τα κόστη του οργανισμού, πράγμα το οποίο έχουμε πετύχει τα τελευταία 2-3 χρόνια με μείωση γύρω στα 5-6 εκ. του κόστους των ενοικίων και των δικαιωμάτων αγοράς που αγοράζουμε για να συμπληρώσουμε τα αποθέματα» είπε.

Αναμένεται ότι το 2016 θα αναλωθεί στην ετοιμασία των μελετών, στον ορισμό της ομάδας διεύθυνσης έργου και στην επιλογή εργολάβου.

Για τη χρηματοδότηση του 50% έργου ο ΚΟΔΑΠ έχει αιτηθεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως. Η πρώτη φάση του έργου εκτιμάται ότι θα κοστίσει 45 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη η δημιουργία του τερματικού δίνει μείωση του κόστους με καθαρή παρούσα αξία 151,2 εκ. ευρώ για περίοδο 25 χρόνων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024