Νέα παράταση για την ενδιάμεση λύση

Παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο πήρε ο διαγωνισμός της ενδιάμεσης λύσης για την προμήθεια φυσικού αερίου στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες του  ΙnBusinessNews, το Υπουργείο Ενέργειας και η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) έδωσαν παράταση στο διάλογο με την εταιρεία που ηγείται του διαγωνισμού μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να ολοκληρωθούν τα τεχνικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΦΑ προχωρεί με σταθερούς ρυθμούς στη διαδικασία του διαλόγου με την ολλανδική VITOL, η οποία επικράτησε της κοινοπραξίας που ηγήθηκε η Μ&Μ -ελληνικών συμφερόντων- μπαίνοντας στα βαθιά των διαπραγματεύσεων και σε πολύ τυπικά θέματα.

Η νέα παράταση εγγυητικών είχε ισχύ μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2015, ωστόσο, παρατάθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να ξεκαθαρίσουν πλήρως όλες οι παράμετροι.

Ωστόσο, υπάρχουν προβληματισμοί για την επιτυχή κατάληξη της ενδιάμεσης λύσης. Τα ενεργειακά δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν αλλάξει, ενώ το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο είναι εφικτή η κατάληξη συμφωνίας για ενδιάμεση λύση, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο το τελικό, ενεργειακό πλάνο για το πότε, με ποιο τρόπο και μέσω ποιων εταιρειών θα φτάσει κυπριακό φυσικό αέριο στη χώρα. Με αυτά τα δεδομένα, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν η δέσμευση έναντι ενός επταετούς συμβολαίου θα συμφέρει τόσο στον ΑΗΚ όσο και στην Κυπριακή Δημοκρατία ευρύτερα. 

 

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου