Αναθερμαίνεται το παιχνίδι στην ΑΟΖ με παραμονή Total

Άλλη μια σπουδαία εξέλιξη καταγράφεται σε σχέση με τις ζυμώσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα. Ο γαλλικός όμιλος της Total έχει ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας και την κυβέρνηση ότι προτίθεται να παραμείνει το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ για ακόμη δύο, κατά τα οποία θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις προς εξεύρεση υδρογονανθράκων.

Οι θετικές γεωτρήσεις της ΕΝΙ στο οικόπεδο Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ, οδηγούν την Total σε νέες προσπάθειες στο οικόπεδο 11, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το Ζορ και δη στα νότια του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης. Η εταιρεία ανανεώνει για δύο χρόνια τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του οικοπέδου 11, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει εκ νέου τα δικαιώματα για το οικόπεδο 10.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στελέχη της Total είχαν επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον υπουργό Ενέργειας. Μετά το πέρας των επαφών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι έπονται δηλώσεις, κάτι που τελικώς έγινε αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στο οικόπεδο Ζορ υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας τόνισε: «Θα πρέπει να ναι τρελοί για να φύγουν τώρα από την κυπριακή ΑΟΖ και δη από μια περιοχή με παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά του Ζορ».

Πλέον η γαλλική Total προχωρεί σε γεώτρηση εντός του 2016, ενώ εξελίξεις θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα προκύψουν και σε σχέση με έναν νέο γύρο αδειοδοτήσεων, εάν τελικώς η κυβέρνηση αξιολογήσει την εν λόγω λύση ως την πλέον ορθή.

 

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου