Λακκοτρύπης: Αναμένουμε άμεσα απαντήσεις από την Total

Νεότερα σε σχέση με την ανανέωση του συμβολαίου της εταιρείας Total για το τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ αναμένει εντός της εβδομάδας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης. Παράλληλα αναφέρει ότι με την είσοδο της εταιρείας BG ως μετόχου στο τεμάχιο «12», εξετάζονται τρόποι βελτίωσης και επίσπευσης της ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι σε σχέση με τα ενεργειακά υπάρχουν πολλές εξελίξεις που τρέχουν παράλληλα, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της εταιρείας Total εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχουν κάποια νέα αυτή την εβδομάδα.

«Ευελπιστώ ότι ναι, θα έχουμε κάποια νέα αυτή την εβδομάδα, αναμένουμε πλέον επίσημα την ενημέρωση από την εταιρεία αν θα ανανεώσει το συμβόλαιό της για το τεμάχιο 11, η πρώτη περίοδος του οποίου λήγει το Φεβρουάριο του 2016», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της εταιρείας τόσο στις εδώ επισκέψεις τους, όσο και σε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και για περισσότερα τεμάχια εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ενδιαφέρον για τα κυπριακά τεμάχια, σημείωσε, υπάρχει και από άλλες εταιρείες οι οποίες είτε δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου, είτε κατέχουν τα γεωλογικά δεδομένα της χώρας μέσω κάποιου από τους δύο γύρους αδειοδότησης οι οποίοι προηγήθηκαν.

Ανέφερε ωστόσο ότι πρακτική της Κυβέρνησης είναι να ανακοινώνονται οι συμφωνίες αφού έχουν ολοκληρωθεί, όπως έγινε και με το θέμα της εισόδου της BG στο τεμάχιο «12» που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Η είσοδος της BG πιθανόν να επισπεύσει την ανάπτυξη του «Αφροδίτη»
Αναφερόμενος στη σημασία της εισόδου της εταιρείας BG ως μετόχου στο τεμάχιο «12», ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι ένας δυνητικός αγοραστής, ο οποίος διαχειρίζεται και είναι ιδιοκτήτης ενός από τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, συμμετέχει πλέον και στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε πιθανόν να επιφέρει βελτιώσεις στο σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

«Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που μας είχε καταθέσει η κοινοπραξία Noble-Delek για το Αφροδίτη πριν από μερικούς μήνες, η πρώτη παραγωγή αναμένεται το 2020. Τώρα βέβαια με την είσοδο της BG, αναμένεται να εξετάσουν το σχέδιο ανάπτυξης και εκείνοι και όπως μας έχουν ενημερώσει και προφορικά, αν δούμε ότι υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να επιφέρουν οι οποίες θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε το φυσικό αέριο νωρίτερα και πιο φθηνά θα το κάνουμε», ανέφερε ο Υπουργός.

Η είσοδος της BG, ως μετόχου στο τεμάχιο «12», δεν είναι μια νέα πρακτική για την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε ο Υπουργός, μια παρόμοια πρακτική υπήρξε και προηγουμένως στην κυπριακή ΑΟΖ με τη συμμετοχή της KOGAS σε ποσοστό 20% στην κοινοπραξία με την ENI για τα τεμάχια 2, 3 και 9. Πρόσθεσε ότι είναι συνήθης πρακτική ένας δυνητικός αγοραστής να συμμετέχει και στις δραστηριότητες ανάντη (upstream), στις δραστηριότητες εκμετάλλευσης.

Όπως ανέφερε το τι θα πρέπει να ακολουθήσει και είναι υπό διαπραγμάτευση είναι οι εμπορικές συμφωνίες πλέον μεταξύ των εταιρειών του τεμαχίου «12», της Εταιρείας Υδρογονανθράκων και βεβαίως των δυνητικών αγοραστών στην αγορά της Αιγύπτου.

«Ήδη υπάρχουν πολλές συζητήσεις. Μια από αυτές τις συζητήσεις για την οποία είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν είναι όντως η BG και γίνονται διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδα εταιρειών», ανέφερε.

Όπως έχει διαφανεί, τόνισε, η αγορά της Αιγύπτου έχει πολύ μεγάλες ανάγκες και όπως οι Αιγύπτιοι ενημέρωσαν την κυπριακή πλευρά σε επίσκεψη στο νησί πριν από μερικές εβδομάδες, οι ανάγκες και για το Ζορ και για τα κυπριακά κοιτάσματα παραμένουν, τόσο για εξαγωγές δηλαδή υγροποίηση και μετά εξαγωγή, αλλά και για την εσωτερική τους κατανάλωση.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στους δυνητικούς αγοραστές του κυπριακού φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν δυνητικοί αγοραστές. Ο ένας είναι η EGAS για την εσωτερική κατανάλωση της Αιγύπτου και η άλλη είναι η BG ή η Union Fenosa που διαχειρίζεται το άλλο τερματικό για εξαγωγές», είπε.

Παράλληλα ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην επαναξιολόγηση του δυναμικού της κυπριακής ΑΟΖ από τους Γάλλους συμβούλους της Κυβέρνησης, υπό το φως του νέου μοντέλου το οποίο διαμορφώνεται μετά την ανακάλυψη του τεμαχίου Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Όπως είπε, τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται σε μερικές εβδομάδες.

«Δεν έχουμε πάρει ακόμα τελικά αποτελέσματα. Χρειάζονται ακόμα μερικές εβδομάδες. Έχουμε κάποια εικόνα αλλά είναι μια εικόνα από το 2009, αυτήν προσπαθούμε να επικαιροποιήσουμε», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Ενεργειακά και τουρισμός υπό το φως των νέων δεδομένων στην περιοχή
«Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ συνεχίζεται, εμβαθύνεται, είναι στρατηγική η σχέση, τις βλέπετε από τις εκατέρωθεν επισκέψεις και σίγουρα δεν επηρεάζεται από την σχέση άλλων χωρών μεταξύ τους», σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας και κατά πόσο αυτό θα ωθήσει την Τουρκία να στραφεί προς το Ισραήλ για τις ενεργειακές της ανάγκες. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς τροφοδότες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο.

«Δεν είναι κάτι καινούριο το ενδιαφέρον τουρκικών εταιρειών για αγορά ισραηλινού φυσικού αερίου. Το έχουμε δει να ξεδιπλώνεται και στο παρελθόν. Τώρα τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε, αν θα επεκταθεί και στην ενεργειακή τους σχέση», είπε ο Υπουργός.

Όσον αφορά την επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Ισραήλ στην Κύπρο σε τεχνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα για το θέμα της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης Κύπρου – Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι συζητήσεις που ήταν σε τεχνικό επίπεδο εντάσσονται στα πλαίσια της συμφωνημένης διαδικασίας για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης Κύπρου και Ισραήλ η οποία διαρκεί εδώ και αρκετό καιρό.

«Οι συναντήσεις είχαν σκοπό να ανταλλαγούν τα στοιχεία των δύο χωρών, ήδη έγινε ανταλλαγή τον Ιουνίου του 2014, έγινε η επεξεργασία και έτσι έπρεπε οι δύο χώρες να συγκρίνουν τι βλέπει η καθεμιά από τη δική της σκοπιά. Έγιναν οι συναντήσεις, προχωράμε με βάση τη συμφωνημένη διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού και πώς αυτός επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι οι οποιεσδήποτε εξελίξεις πρέπει να αναμένονται από το νέο χρόνο.

«Για φέτος φαίνεται ότι υπήρξε εντός Νοεμβρίου κάποια ροή η οποία διοχετεύτηκε, δυστυχώς, από την Αίγυπτο προς την Κύπρο. Λέω δυστυχώς, επειδή εμάς η στρατηγική μας προτίμηση είναι οι εταίροι μας να είναι δυνατοί και οικονομικά και πολιτικά και σίγουρα δεν θα το ανταλλάσσαμε αυτό με κάποιες εκατοντάδες τουρίστες», ανέφερε ο Υπουργός.

Όπως ανέφερε ότι μετά το περιστατικό στο Σιαρμ Ελ Σέιχ, υπήρξε το Νοέμβριο μια αυξημένη ροή σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο είπε ότι για το 2015 δεν αναμένει οποιεσδήποτε άλλες επιπτώσεις από όσα συμβαίνουν στη γύρω περιοχή.

«Από εκεί και πέρα για το 2016 τώρα άρχισαν οι επαφές, εντατικοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού για να δούμε το ενδιαφέρον, πως αυτό μετουσιώνεται σε αφίξεις τουριστών αλλά και έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Τροποποιήσεις στο πλαίσιο αφερεγγυότητας
Ο κ. Λακκοτρύπης ρωτήθηκε κατά πόσο έχουν εντοπιστεί κάποια κενά στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο του, και κατά πόσο θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις.

«Αδιαμφισβήτητα. Νομίζω ότι όλοι γίναμε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο ψηφίστηκε το νομοσχέδιο και όπως κάθε καινούριο περίπλοκο νομοσχέδιο ή νομοσχέδια, σίγουρα θα προκύψουν κενά», ανέφερε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι ήδη εντοπίστηκαν κάποια θέματα σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις οι οποίες προνοούνται από το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, όσο οι νόμου μπαίνουν σε εφαρμογή και εντοπίζονται τα κενά, εκεί θα διορθώνονται άμεσα.

Από τη στιγμή που δεν αλλοιώνεται η ουσία, σημείωσε, το Υπουργείο θα πρέπει να φροντίσει να είναι εύρυθμη η λειτουργία του κλάδου της αφερεγγυότητας, για να βοηθήσει τους πολίτες ή όσους έχουν ανάγκη, εξυπηρετώντας τον σκοπό για τον οποίο έχει ψηφιστεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κόβει κάθε κουβέντα για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών ο Χριστοδουλίδης
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών