Λακκοτρύπης: Σημαντικό για την ΕΕ το φυσικό αέριο της μεσογείου

Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν αυτήν τη στιγμή διαθέσιμα προς εκμετάλλευση περί των 1.600 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι η ποσότητα αυτή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της ΕΕ, η οποία κατά το 2014 κατανάλωσε φυσικό αέριο της τάξης των 400 bcm.

Σε παρέμβαση του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο κ. Λακκοτρύπης καλωσόρισε την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έγγραφό της για την πρόοδο στη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης ότι οι αυξανόμενες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν τη δυνατότητα της περιοχής να συμβάλει στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην άπταιστη συνεργασία και τις εντατικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και των γειτονικών τρίτων χωρών, επισημαίνοντας τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος, η οποία είναι έτοιμη να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής.

Ως προς το ζήτημα της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι η ενεργειακή απομόνωση παραμένει ένα ουσιαστικό πρόβλημα για τα περιφερειακά κράτη μέλη, όπως είναι η Κύπρος, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί επαρκώς υπόψη στα προβλεπόμενα νομοθετήματα που θα υιοθετήσει η Επιτροπή εντός του επόμενου έτους.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου ήταν η πρόοδος στη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης, ο ανασχεδιασμός της αγοράς ενέργειας και ο νέος κανονισμός για την Ενεργειακή Σήμανση Προϊόντων. Επίσης, υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα για τον Μηχανισμό Διακυβέρνησης της Ενεργειακής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Ενέργειας ενημερώθηκαν για τις τελευταίες προετοιμασίες της 21ης Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21), που θα λάβει χώρα στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου