Θετικό νέο η συμφωνία Noble και BG

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων, χαιρετίζει την ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ των εταιριών Noble και BG και αναφέρει ότι “η συμφωνία παραχώρησης του 35% των δικαιωμάτων του οικοπέδου `Αφροδίτη` στην BG, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου της κυπριακής ΑΟΖ”.

Επιπλέον, συνεχίζει σε ανακοίνωσή του, η συμφωνία επιβεβαιώνει την σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης για δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με τις γείτονες μας χώρες και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο ενώ παράλληλα διαψεύδει όσους κινδυνολογούσαν, μετά την ανακάλυψη από την ΕΝΙ του τεράστιου κοιτάσματος «Zohr» στην Αίγυπτο.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων αναφέρει ακόμη ότι με την συμφωνία αφενός η BG διασφαλίζει την εμπλοκή της στην αξιοποίηση του κοιτάσματος ΦΑ του «Αφροδίτη», ως εν δυνάμει αγοραστής ΦΑ για υγροποίηση μέσω της χρήσης των εγκαταστάσεων που διαθέτει στο Idku της Αιγύπτου και αφετέρου η Noble διασφαλίζει ότι το ΦΑ που θα παράγει θα εξάγεται στις εγκαταστάσεις της BG στην Αίγυπτο.

Προσθέτει ότι η ξεκάθαρη πλέον απόφαση για τον τρόπο αξιοποίησης του «Αφροδίτη» θα οδηγήσει αλυσιδωτά και στην εμπλοκή και άλλων ενδιαφερομένων χωρών (μέσω εταιρειών τους) είτε ως επενδυτές, είτε ως συνεργάτες στην διακίνηση του ΦΑ, είτε ως παραγωγοί.

Αναφέρεται εξάλλου στην ανάγκη για ενσωμάτωση στην οποιαδήποτε συμφωνία για την κατασκευή των απαραιτήτων θαλάσσιων έργων μεταφοράς ΦΑ προς την Αίγυπτο και της κατασκευής του αγωγού για μεταφορά ΦΑ στην Κύπρο.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η μεταφορά ΦΑ στην Κύπρο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τόπου μας σε αντίθεση με τα αναμενόμενα μακροπρόθεσμα οφέλη από τα δικαιώματα άντλησης που θα έχει η Κύπρος από την εκμετάλλευση του ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου