Λακκοτρύπης: Σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές με Αίγυπτο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, οι συζητήσεις για τις συμφωνίες που θα διέπουν την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο.

Ο κ. Λακκοτρύπης προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι, στην Πύλη Αμμοχώστου, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος στήριξης μικρών επιχειρήσεων στην Κύπρο με ποσό που φτάνει τις 780 χιλιάδες ευρώ, για περίοδο δύο ετών.

Ερωτηθείς για τις διακρατικές συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο Υπουργός είπε ότι σε διμερές επίπεδο με την Αίγυπτο, επειδή υπάρχουν οι συμφωνίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι εμπορικές συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που θα διέπουν μια τέτοια πώληση.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Υπουργό, γίνονται διαβουλεύσεις και για τις άλλες διακρατικές συμφωνίες που χρειάζονται ώστε να διευκολυνθούν οι εταιρείες να φτάσουν στις εμπορικές συμφωνίες.

«Για παράδειγμα, το θέμα της διακρατικής συμφωνίας που θα διέπει τους διασυνοριακούς υποθαλάσσιους αγωγούς. Ετοιμάζονται κάποιες εισηγήσεις σε ό,τι αφορά τα νομικά κείμενα με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας για να αποσταλούν και στην αιγυπτιακή πλευρά έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση και εν τέλει η υπογραφή τους» είπε, προσθέτοντας πως η βούληση και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Ζορ», που θα καταδείξουν εάν αυτό εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Είναι ένα θέμα που το χειριζόμαστε σε διακρατικό επίπεδο με την Αίγυπτο για να τα λάβουμε μόλις τα έχουν και εκείνοι στη διάθεσή τους από την εταιρεία που έκανε τη γεώτρηση», εξήγησε.

Αναφορικά με το κατά πόσον το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτείνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ, ο Υπουργός είπε ότι την επόμενη βδομάδα έχει διευθετηθεί μια τεχνική συνάντηση στη Λευκωσία με εκπροσώπους του Ισραήλ, στην οποία θα εξεταστούν τα γεωλογικά δεδομένα τα οποία είχαν ανταλλαχθεί μεταξύ των δύο χωρών από τον Ιούλιο του 2014. «Είναι καθαρά τεχνική συνάντηση, έχουμε τα γεωλογικά δεδομένα, τα έχει και η ισραηλινή συνάντηση και θα συγκρίνουμε σημειώσεις», είπε.

Ερωτηθείς εάν η μετάθεση για το 2016 της απόφασης για ανάπτυξη των κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» κρατά πίσω τους σχεδιασμούς για ανάπτυξη του «Αφροδίτη», αφού πρόκειται για τις ίδιες εταιρείες και ήταν επιθυμητή η κοινή ανάπτυξη και των τριών κοιτασμάτων, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η Λευκωσία συζητά στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής που της έχει κατατεθεί από τους εταίρους στο τεμάχιο 12.

«Έχουμε ενώπιον μας το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής, το οποίο είναι υπό συζήτηση -ακόμη και σήμερα υπάρχει συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου και της κοινοπραξίας του τεμαχίου 12- και καθορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να συζητούμε επί αυτής της βάσης, από κει και πέρα οποιεσδήποτε άλλες συνέργειες μπορούν να προκύψουν με την ανάπτυξη, για παράδειγμα, του Λεβιάθαν, είναι καλοδεχούμενες. Εμείς συζητάμε στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, το οποίο μας έχει κατατεθεί», είπε.

 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις