Λακκοτρύπης: Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για την ΑΗΚ

Καμιά πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί σε σχέση με τον μέλλον την ΑΗΚ, εν αναμονή της τελικής σχετικής μελέτης και της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης που έχει αρχίσει, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2014.

Σημείωσε ωστόσο ότι η όποια εξέλιξη σε σχέση με την ΑΗΚ θα έχει ως προτεραιότητα την ενεργειακή ασφάλεια και κοινωνικοποίηση του οφέλους που θα προκύψει είτε άμεσα, μέσω της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έμμεσα μέσω της δημιουργίας των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον ανταγωνισμό στον τομέα. Ανταγωνισμός, πρόσθεσε, που θα συμβάλει παράλληλα και στο σημαντικό στόχο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ως αποτέλεσμα των νέων επενδύσεων που θα προκύψουν.

«Όπως γνωρίζετε, ενημέρωσα πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο για τα ενδιάμεσα πορίσματα της εν λόγω μελέτης, που προκρίνουν το σενάριο νομικού διαχωρισμού της ΑΗΚ, υπό τον έλεγχο του Κράτους. Θέλω εμφαντικά να δηλώσω πως καμιά πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί επί του θέματος. Για να μπορέσουμε να λάβουμε απόφαση, θα πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας την τελική μελέτη, ενώ επιβάλλεται και η ολοκλήρωση της διαβούλευσης που έχει αρχίσει», ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι για να επέλθει μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, οι δράσεις πρέπει να είναι πολυδιάστατες, είπε ότι το Υπουργείο, σε στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, προσπαθεί να τροχοδρομήσει αλλαγές, σε σχέση με την συναλλαγή, παραγωγή και μεταφορά ενέργειας. Στόχος είπε, μεταξύ άλλων, η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συγκεντρωτικά αλλά και σε μορφή διεσπαρμένης παραγωγής, αλλά και η εισαγωγή φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.

Νέα σχέδια για προώθηση των ΑΠΕ
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ετοιμάζεται πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση Καθεστώτος Στήριξης, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ που εξασφάλισαν άδεια από την ΡΑΕΚ και δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε Σχέδιο των περασμένων ετών. Το νέο Καθεστώς, είπε, θα συνάδει με την πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε για τα νέα εμπορικά έργα ηλεκτροπαραγωγής για τις ΑΠΕ, δηλαδή δεν θα παρέχεται οποιαδήποτε εγγυημένη διατίμηση αλλά τα έργα θα λαμβάνουν το εκάστοτε κόστος αποφυγής μέχρι την ένταξη τους στην ανταγωνιστική αγορά.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, με την εξαγγελία των νέων Καθεστώτων Στήριξης το όριο για τα συστήματα «Net Metering» θα αυξηθεί από 3 σε 5 κιλοβάτ και θα εφαρμόζεται σε όλους τους καταναλωτές με δυνατότητα επιλογής για συμπερίληψη και της κατανάλωσης των θερμοσυσσωρευτών. Το μέτρο καλύπτει συνολική ισχύ 20 μεγαβάτ για το 2016 και προνοεί τη συνέχιση της χορηγίας σε ευάλωτους καταναλωτές ύψους 900 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα 2.700 ευρώ. Ο Υπουργός σημείωσε πως μέχρι σήμερα εγκαταστάθηκαν 8.500 συστήματα, 1.890 από τα οποία αφορούσαν σε ευάλωτους καταναλωτές. Τα συστήματα των ευάλωτων καταναλωτών επιχορηγήθηκαν κατά 50% περίπου από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, με συνολικό ποσό χορηγίας τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο για προώθηση της αυτοπαραγωγής, η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς για κάθε σύστημα αυξάνεται από μισό μεγαβάτ σε 2 και το μέτρο καλύπτει συνολική ισχύ 20 μεγαβάτ για το 2016.

Το 2015 έτος ορόσημο για την ΑΗΚ
Ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την άποψη πως το 2015 αποτελεί έτος ορόσημο για τον Οργανισμό, αφού η ΑΗΚ, για πρώτη φορά, υπέβαλε προς τη ΡΑΕΚ διαχωρισμένους λογαριασμούς για το 2014, για κάθε μια από τις δραστηριότητες της παραγωγής και της προμήθειας, καθώς και της μεταφοράς και διανομής. Όπως είπε, οι πιο πάνω λογαριασμοί είναι σήμερα υπό εξέταση από τη ΡΑΕΚ.

«Ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της διαφάνειας στον τομέα του ηλεκτρισμού και τη δημιουργία κλίματος επενδυτικής ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Συναφές βήμα αποτελεί βεβαίως η σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει ο Οργανισμός για λειτουργικό διαχωρισμό των ανταγωνιστικών του δραστηριοτήτων από τις μονοπωλιακές δραστηριότητες που διενεργεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό αυτό βήμα της Διοίκησης και των εργαζομένων της ΑΗΚ, βρίσκει το Υπουργείο αρωγό.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι προώθησε προς το Υπουργείο Οικονομικών το αίτημα της ΑΗΚ για την αποπαγοποίηση 13 διευθυντικών θέσεων, όπως και τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό (Αρ. 2) της ΑΗΚ του 2015, ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να προχωρήσει τάχιστα με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες αναφορικά με την έγκαιρη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται από το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου για τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς βάσει των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό, είπε, οφείλεται κυρίως σε πρακτικούς λόγους, όπως η μη επαρκής στελέχωση του με κατάλληλο προσωπικό.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι παρόλο που το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην ετοιμασία τροποποιητικού νομοθετικού πλαισίου, ώστε ο Διαχειριστής να είναι σε θέση να προσλαμβάνει το δικό του προσωπικό, συμφωνήθηκε όπως ανασταλεί προσωρινά η προώθηση του μέχρι να υπάρξουν τα τελικά πορίσματα της μελέτης που διεξάγεται για την ΑΗΚ. Πρόσθεσε ότι ως μεταβατικό μέτρο όμως, ζητήθηκε από την ΑΗΚ να στελεχώσει άμεσα τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου με το ελάχιστα απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ώστε να μπορέσει ο τελευταίος να προχωρήσει με τις διαδικασίες που απαιτούνται για λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Παράλληλα προωθήθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για την πλήρη στελέχωση του Διαχειριστή μέσω της πρόσληψης νέου επιστημονικού προσωπικού.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τον Διαχειριστή και θα επαναφέρουν τα χρονοδιαγράμματα στην αρχική τροχιά μέσω της επίσπευσης των διαδικασιών για μετάβαση σε ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις