Τ.Ονουφρίου: Αναμένονται θετικά αποτελέσματα στην ΑΟΖ

Μεγαλύτερη δραστηριότητα και θετικά αποτελέσματα αναμένονται στο εγγύς μέλλον στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, μετά και την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου στο περιθώριο του συνεδρίου «Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος σε Σχέση με τις Υπεράκτιες Εργασίες Εξόρυξης Υδρογονανθράκων σε Μεγάλα Βάθη»,

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η πρόσφατη εξέλιξη με την ανακάλυψη του Ζορ το οποίο βρίσκεται μόνο μερικά χιλιόμετρα από την Κύπρο, δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές για νεότερες ανακαλύψεις στην Κύπρο και έχει αναζωπυρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τόσο των εταιρειών που είναι ήδη και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αλλά και από άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν οικόπεδα στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

«Αυτό αναμένουμε ότι θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη δραστηριότητα και θα έχουμε και τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», είπε η κ. Ονουφρίου.

Αναφέροντας ότι πάντα υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς την εξόρυξη υδρογονανθράκων, η επικεφαλής της ΕΥΚ εξήγησε ότι οι προοπτικές είναι θετικές και οι πιθανότητες επιτυχίας έχουν αυξηθεί κατά πολύ με την ανακάλυψη του Ζορ, γιατί έχει ανοίξει μια νέα γεωλογική περιοχή και ένα νέο γεωλογικό μοντέλο που δημιουργεί πολύ καλύτερες προοπτικές. Αυτό πρόσθεσε φαίνεται και από το ενδιαφέρον των εταιρειών που ήδη ετοιμάζονται για τα προγράμματα γεωτρήσεων τους και άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Κύπρο για να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την Αίγυπτο, η κ. Ονουφρίου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με διάφορες εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν φυσικό αέριο από το Αφροδίτη τόσο για αξιοποίηση μέσω των τερματικών της Αιγύπτου όσο και για την εσωτερική αγορά της χώρας.

«Αυτές οι δραστηριότητες είναι υπό εξέλιξη και αναμένουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε κάποιες σημαντικές εξελίξεις και να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το θέμα», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο και προχωρούμε αποτελεσματικά με αυτές τις διαδικασίες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου