Λακκοτρύπης: Επαναξιολογούμε το ενεργειακό δυναμικό

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού, ώστε να πάρει αποφάσεις ορθολογιστικά για τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε ενδελεχώς το Κίνημα Οικολόγων για τις εξελίξεις στο κεφάλαιο των υδρογονανθράκων, τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτοί.

Ικανοποίηση εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη θέση του Κινήματος πως η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γοργά και με σχεδιασμό στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και δεν θα πρέπει να σταματήσει λόγω των απειλών της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή μελετούμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, γίνεται επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού, ούτως ώστε να μπορέσουμε ορθολογιστικά να πάρουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία των Οικολόγων, ο Υπουργός Ενέργειας, κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός νέου γύρου αδειοδοτήσεων.

Ερωτηθείς πότε η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «για να γίνει η εκτίμηση σε ό,τι αφορά το κοίτασμα το ίδιο θα πρέπει να έχουμε τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης», προσθέτοντας πως γι` αυτό το θέμα γίνονται συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

«Είναι κάτι που το συζητούμε σε επίπεδο κυβερνήσεων. Υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που διέπουν αυτά τα θέματα και είμαστε στην ευχάριστη θέση με την Αίγυπτο να έχουμε πολυεπίπεδες συμφωνίες, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν τα πάντα», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο οι δύο πλευρές συζήτησαν και ποιες συμφωνίες ενδεχομένως να λείπουν από το χαρτοφυλάκιο και των δύο χωρών και μία από αυτές είναι η διακρατική συμφωνία για τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και ότι οι δύο πλευρές συζητούν για να καταλήξουν στην ημερομηνία και το σωστό περιεχόμενο της επίσκεψης του στην Κύπρο.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα συνεχίσει την ενημέρωση είτε σε επίπεδο αρχηγών είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων, «για να προχωρήσουμε στο πολύ σημαντικό θέμα των υδρογονανθράκων με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση από την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό, ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα που έθεταν οι Οικολόγοι σε επιστολή τους προς τον κ. Λακκοτρύπη προ ολίγων ημερών.

Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις αναφορικά με την πολιτική πτυχή των θεμάτων των υδρογονανθράκων, διατυπώνοντας τη θέση πως «σε πολιτικό επίπεδο η Κυβέρνηση επηρεάστηκε από τις απειλές της Τουρκίας».

Η πολιτική θέση των Οικολόγων, είπε, είναι ότι «πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία γοργά και με σχεδιασμό στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, δεν πρέπει να σταματήσουμε τις ενέργειες μας είτε προς την Αίγυπτο, είτε και σε νέες έρευνες και γεωτρήσεις λόγω των απειλών της Τουρκίας», υπέδειξε.

Σημείωσε ως πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι συμφωνίες και με το Ισραήλ και χαιρέτισε το γεγονός ότι συνεχίζονται οι επαφές με Ισραήλ και Αίγυπτο, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση πρέπει να επανέλθει και στο θέμα του Λιβάνου.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι προχωρούν ικανοποιητικά οι εξελίξεις με το φυσικό αέριο όσον αφορά τις ερευνητικές άδειες.

Ταυτόχρονα εξέφρασε έντονη ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, φαίνεται ότι η θέση και η πρόταση του Κινήματος ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η πρόσφατη ανακάλυψη του «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ κινητοποίησε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε νέο κύκλο αδειοδότησης για να αξιοποιηθεί το διεθνές ενδιαφέρον σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Ικανοποίηση εξέφρασε και για την εξέλιξη που αφορά την μετακίνηση των εγκαταστάσεων των εταιρειών εκμετάλλευσης από το λιμάνι της Λάρνακας σύντομα στο λιμάνι της Λεμεσού.

Σημείωσε ωστόσο ότι το Κίνημα Οικολόγων ζητά τη διεξαγωγή μελέτης στρατηγικού χαρακτήρα για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των εταιρειών που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Έντονη ήταν η τοποθέτηση των Οικολόγων αναφορικά με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν την πρόληψη ατυχημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος στις εργασίες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, καλώντας τον Υπουργό Ενέργειας να καταβάλει προσπάθειες ώστε να προωθηθεί «πολύ δυναμικά και απαιτητικά» προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο η υιοθέτησή τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου