Λακκοτρύπης: Στην Κύπρο ο Ισραηλινός Υπ. Ενέργειας

Σε συμφωνία με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στέινιτζ για κάθοδο του στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, κατέληξε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη 15/10.

Κληθείς, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος με την ηγεσία του κόμματος, να σχολιάσει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδα “Globes” ότι το κοίτασμα “Αφροδίτη” εισέρχεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε σχέση με το θέμα της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με το Ισραήλ “υπάρχει μια συμφωνημένη διαδικασία, που ακολουθείται”.

“Το επόμενο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι θα γίνουν συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο εντός Νοεμβρίου”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές”.

Σε σχέση με το δημοσίευμα της “Globes” ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας δεν έρχεται στην Κύπρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο του και “δεν υπάρχει καμία υπόσταση στο δημοσίευμα που λέει ότι δεν έρχεται γιατί δεν επέρχεται συμφωνία”, προσθέτοντας ότι “συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρούμε ημερομηνία το συντομότερο δυνατό” για κάθοδο του στην Κύπρο.

Σε σχέση με το θέμα της Total, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Φεβρουάριο του 2016 λήγει η πρώτη 3ετής περίοδος του συμβολαίου για το τεμάχιο “11” και “η εταιρεία μας έχει ενημερώσει προφορικά για την πρόθεση της να ανανεώσει (το συμβόλαιο) όπως είναι το δικαίωμα της για τα επόμενα δύο χρόνια”.

“Θα πρέπει να μας ενημερώσουν και γραπτώς με βάση τη διαδικασία που προνοείται από τις συμβάσεις, κατά τις επόμενες εβδομάδες”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι “υπάρχουν καινούργιες υποχρεώσεις, οι οποίες είναι καθορισμένες από την αρχή του συμβολαίου που περιλαμβάνουν και γεώτρηση”.

Αναφορικά με τα σχόλια της κυπριακής πλευράς για το σχέδιο ανάπτυξης του “Αφροδίτη”, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτά έχουν δοθεί στην εταιρεία Noble “και έχει αρχίσει ο διάλογος για να δούμε πώς θα γεφυρωθούν οι κάποιες διαφορές που έχουν προκύψει” και “πώς θα βελτιωθεί καλύτερα το σχέδιο ανάπτυξης”.

Σε σχέση με το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου από την British Gas, η οποία διαχειρίζεται το ένα τερματικό που διαθέτει η Αίγυπτος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά φυσικού αερίου από το Αφροδίτη” και ότι αυτό διαπίστωσε από τις επαφές του στην Αίγυπτο την περασμένη Τρίτη. “Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών συνεχίζονται κανονικά”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου