Λακκοτρύπης: Στην Κύπρο ο Ισραηλινός Υπ. Ενέργειας

INBusinessNews  16/10/2015 17:26
Λακκοτρύπης: Στην Κύπρο ο Ισραηλινός Υπ. Ενέργειας

Λακκοτρύπης: Στην Κύπρο ο Ισραηλινός Υπ. Ενέργειας

INBusinessNews  16/10/2015 17:26

Σε συμφωνία με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στέινιτζ για κάθοδο του στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, κατέληξε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη 15/10.

Κληθείς, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος με την ηγεσία του κόμματος, να σχολιάσει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδα “Globes” ότι το κοίτασμα “Αφροδίτη” εισέρχεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε σχέση με το θέμα της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με το Ισραήλ “υπάρχει μια συμφωνημένη διαδικασία, που ακολουθείται”.

“Το επόμενο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι θα γίνουν συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο εντός Νοεμβρίου”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές”.

Σε σχέση με το δημοσίευμα της “Globes” ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας δεν έρχεται στην Κύπρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο του και “δεν υπάρχει καμία υπόσταση στο δημοσίευμα που λέει ότι δεν έρχεται γιατί δεν επέρχεται συμφωνία”, προσθέτοντας ότι “συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρούμε ημερομηνία το συντομότερο δυνατό” για κάθοδο του στην Κύπρο.

Σε σχέση με το θέμα της Total, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Φεβρουάριο του 2016 λήγει η πρώτη 3ετής περίοδος του συμβολαίου για το τεμάχιο “11” και “η εταιρεία μας έχει ενημερώσει προφορικά για την πρόθεση της να ανανεώσει (το συμβόλαιο) όπως είναι το δικαίωμα της για τα επόμενα δύο χρόνια”.

“Θα πρέπει να μας ενημερώσουν και γραπτώς με βάση τη διαδικασία που προνοείται από τις συμβάσεις, κατά τις επόμενες εβδομάδες”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι “υπάρχουν καινούργιες υποχρεώσεις, οι οποίες είναι καθορισμένες από την αρχή του συμβολαίου που περιλαμβάνουν και γεώτρηση”.

Αναφορικά με τα σχόλια της κυπριακής πλευράς για το σχέδιο ανάπτυξης του “Αφροδίτη”, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτά έχουν δοθεί στην εταιρεία Noble “και έχει αρχίσει ο διάλογος για να δούμε πώς θα γεφυρωθούν οι κάποιες διαφορές που έχουν προκύψει” και “πώς θα βελτιωθεί καλύτερα το σχέδιο ανάπτυξης”.

Σε σχέση με το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου από την British Gas, η οποία διαχειρίζεται το ένα τερματικό που διαθέτει η Αίγυπτος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά φυσικού αερίου από το Αφροδίτη” και ότι αυτό διαπίστωσε από τις επαφές του στην Αίγυπτο την περασμένη Τρίτη. “Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών συνεχίζονται κανονικά”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας