Λακκοτρύπης: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος

Tη βεβαιότητα ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων του σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, του γεγονότος ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, της γεωγραφικής της θέσης, μαζί με την πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την επέκταση της Διώρυγας του Σουέζ και άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις ενισχύουν το στόχο της χώρας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015» που ολοκληρώνεται στη Λεμεσό, στην ενότητα με θέμα «Η Νέα Διεθνής Τάξη στη Ναυτιλία», ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι ακριβώς η ναυτιλία βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του στόχου.

«Οι άριστες διαχρονικά σχέσεις μας με το Ισραήλ, το Λίβανο, την Αίγυπτο, η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας να λύσει το Κυπριακό, μαζί με τις προσπάθειες μας για προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων των κυπριακών λιμανιών, αποτελούν βασικά συστατικά για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου» τόνισε.

Στην ομιλία του ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ναυτιλία είναι μια πολύ ευάλωτη βιομηχανία σε ό,τι έχει να κάνει με αλλαγές στην αλυσίδα προσφορά και ζήτησης, γεγονός το οποίο υπήρξε εμφανές τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης στον κύκλο εργασιών του τομέα και τις ανακατατάξεις στο κόστος των καυσίμων, εξηγώντας πως αυτοί οι δύο απλοί παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται στενά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η πολιτική παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας στην προσφορά και ζήτηση εμπορευμάτων, αγαθών και πρώτων υλών συμπεριλαμβανομένων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Σημείωσε ακολούθως ότι τα νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δημιουργούν την ανάγκη για νέα δρομολόγια, όπως επίσης και για την επαναξιολόγηση των υφιστάμενων, ενώ επιπρόσθετα οι εμπόλεμες συγκρούσεις και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για πολιτικούς λόγους, εξαναγκάζουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να αναζητήσουν άλλα εμπορικά μοντέλα ή ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις να αποχωρήσουν από την αγορά.

Επεσήμανε δε πως εξελίξεις όπως το λιώσιμο πάγων στο βόρειο Πόλο που είχε ως αποτέλεσμα τη διάνοιξη του Βόρειου περάσματος, αλλά και η επέκταση των καναλιών του Σουέζ και του Παναμά, αναμφίβολα δημιουργούν νέα εμπορικά μοντέλα και χωρίς αμφιβολία επηρεάζουν τις διαδρομές των πλοίων.

«Στο σημερινό κόσμο, αυτού του είδους οι ανακατατάξεις, τείνουν να γίνουν ο κανόνας παρά η εξαίρεση και πολλοί θεωρούν ότι το ναυτιλιακό επιχειρησιακό μοντέλο αλλάζει. Αν λάβουμε υπόψη και την παρατεταμένη πίεση που δέχονται τα εμπορικά ναύλα, είναι για να διερωτάται κάποιος κατά πόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες χρειάζονται ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, διαφορετικό από αυτό που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούν» εξήγησε.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης υπέδειξε στη συνέχεια πως στην περίπτωση της Κύπρου, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ειδικότερα το κομμάτι της που δραστηριοποιείται εντός των ορίων της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι πολιτικές  για την περιοχή απαιτούν προσήλωση σε συνθήκες ασφάλειας, για να μην αναφέρουμε ότι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, συμπεριλαμβανομένης και της απρόσκοπτης πρόσβασης σε λιμάνια και τερματικά, αποτελεί προαπαιτούμενο» υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε ακολούθως στον τρόπο με τον οποίο ο τομέας των υδρογονανθράκων, σε ό,τι αφορά την ναυτιλιακή και εμπορική δραστηριότητα, επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όπως εξήγησε, στην περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, η ενεργειακή ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να τριπλασιαστεί.

«Λόγω των πρόσφατων ανακαλύψεων σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, είναι προφανές ότι η περιοχή μας καθίσταται γρήγορα δυνητικός εξαγωγέας φυσικού αερίου» είπε, υποδεικνύοντας ότι ακριβώς η εγγύτητα της περιοχής με την ευρωπαϊκή αγορά και τη Διώρυγα του Σουέζ, μπορούν να καταστήσουν την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα δυνητικό προμηθευτή των αγορών της Ευρώπης και της Ασίας,

Υπέδειξε επίσης ότι σε αυτό το περιφερειακό παζλ ίσως αναδειχτούν στο προσκήνιο και άλλοι παίχτες στην περιοχή όπως ο Λίβανος, η Ελλάδα, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Μάλτα,.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κλειδί για την επίτευξη της πολυπόθητης ευημερίας για όλες τις χώρες και λαούς της περιοχής. «Μέσα από την περιφερειακή συνεργασία μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τους εξαγωγείς και εισαγωγείς ενέργειας , να διασφαλίσουμε την ασφάλεια προσφοράς και ζήτησης και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, θέτοντας τα θεμέλια για περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη. Ειδικότερα η διμερής συνεργασία με την ολοκλήρωση των συμφωνιών οριοθέτησης και συνεκμετάλλευσης μεταξύ των χωρών που έχουν θαλάσσια σύνορα, μπορεί να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας» επεσήμανε.

Σημείωσε επίσης πως η ανάγκη για δημιουργία ενεργειακών συνεργασιών μπορεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά σε ό,τι αφορά τις εντάσεις, ακόμη και να παγώσει η να οδηγήσει στην επίλυση διενέξεων πολιτικού χαρακτήρα, και αυτό γιατί οι χώρες θα πρέπει να έχουν κανάλια επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά στον τομέα της ενέργειας.

Σημείωσε ακολούθως ότι οι στόχοι της Κύπρου, οι οποίοι κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Ενεργειακή Ένωση», στρατηγική, η οποία, όπως υπενθύμισε έχει αναγνωρίσει την Μεσόγειο ως στρατηγική προτεραιότητα. «Για την ακρίβεια» πρόσθεσε, «η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας με τις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, με τη διερεύνηση, μεταξύ άλλων, της προοπτικής για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο και τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ως εναλλακτική για τη μείωση της εξάρτησης της σε συγκεκριμένες μορφές καυσίμων, προμηθευτές και διαδρομές». Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να παίξει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.


Καταληκτικά ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι το μέλλον μπορεί να είναι πιο λαμπρό απ` ότι υποδηλώνει η παρούσα διεθνής κατάσταση, καθώς ο χάρτης των ναυτιλιακών διαδρομών και δραστηριοτήτων αλλάζει με σταθερά γοργούς ρυθμούς.

«Φυσικά οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική δομή της περιοχής, σε ό,τι αφορά τις ναυτιλιακές διαδρομές και επενδύσεις, ειδικότερα στον τομέα των παράκτιων προμηθειών» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των νέων ναυτιλιακών αναγκών που θα δημιουργηθούν, με την παροχή και των αναγκαίων υπηρεσιών οι οποίες θα βοηθήσουν αυτό το νέο ναυτιλιακό τομέα να αναπτυχθεί γρήγορα και κατά τρόπο βιώσιμο.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι το Υπουργείο Ενέργειας παραμένει προσηλωμένο στο στόχο για εκμετάλλευση, κατά τον ασφαλέστερο τρόπο, των ενεργειακών προοπτικών της Κύπρου για την ευημερία του κυπριακού λαού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις