Μας αλλάζουν τα φώτα στα highway

Μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών, ενέργειας και μεγάλη συνεισφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων φέρνει η πρόταση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για αλλαγή όλων των συμβατικών λαμπτήρων στους αυτοκινητόδρομους με σύγχρονο φωτισμό LED. Μιλώντας στο InBusinessNews ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Λούης Τιμοθέου, ανέφερε ότι  θα μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%, όταν οι σημερινές δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας και συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση και αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών για να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές». Όπως ανέφερε ο κ. Τιμοθέου, το νέο σύστημα φωτισμού θα βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2016 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λάρνακας μέχρι την Αγία Νάπα, με εξαίρεση την περιοχή ΓΣΠ, και από τη Λευκωσία μέχρι τον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας. Μάλιστα, τα έγγραφα θα διατεθούν και στη Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ώστε να μπορούν να προκηρύξουν αντίστοιχους διαγωνισμούς για τον δικό τους οδικό φωτισμό.  

Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για φωτισμό ανέρχεται σε 19% σε παγκόσμιο επίπεδο και σε 14% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς στην Ευρώπη καταργούνται σταδιακά οι λαμπτήρες πυράκτωσης, πρέπει να αντικατασταθούν από νέες, ενεργειακά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες φωτισμού. Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας LED θα εξοικονομήσει πολλά έξοδα του κράτους από τους λογαριασμούς ρεύματος. Επίσης η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη από το υφιστάμενο σύστημα αποφεύγοντας έτσι φαινόμενα καμένων λαμπτήρων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, προστατεύονται και τα πτηνά που πετούν πάνω από την χώρα μας καθώς δεν αποσπάται η προσοχή τους.

Υπεραστικός δρόμος Λεμεσού-Πάφου
Αναφορικά με τον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού-Πάφου δηλαδή από την έξοδο Παρεκκλησιάς μέχρι τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Πάφου (εξαιρουμένης της σήραγγας), θα υπάρξει ξεχωριστή διευθέτηση. Ο πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης που θα μπορούν να περιλαμβάνουν αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών με φωτιστικά τεχνολογίας LED, καθώς επίσης και εγκατάσταση συστημάτων ρύθμισης έντασης φωτισμού. Οι επιλογές για την εφαρμογή της τεχνολογίας έγκειται στον κάθε πάροχο αφού θα αναλύσει τη σχέση κόστους –οφέλους σύμφωνα με τη διάρκεια της σύμβασης και τη μέγιστη επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση.  

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου