Στη Βουλή η μετακίνηση των πετρελαιοειδών στο Βασιλικό

Επιπρόσθετο κόστος θα δημιουργήσει η μετακίνησή τους από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και η εγκατάστασή τους στο Βασιλικό, υποστήριξαν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού οι εταιρείες καυσίμων, μη αποκλείοντας αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, υπέδειξε, μεταξύ άλλων, στις εταιρείες ότι τα κρατικά αποθέματα απομακρύνθηκαν, επιτυγχάνοντας μάλιστα μείωση των εξόδων.

Στη συνεδρία εκπρόσωποι εταιρειών υγραερίου και υγρών καυσίμων σημείωσαν ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στη μετακίνηση των αποθεμάτων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και υποστήριξαν ότι θα έχουν αυξημένο κόστος λόγω της μετακίνησης και εγκατάστασης στο Βασιλικό που θα μετακυλιστεί αλλού. Το κόστος της μετακίνησης, τόνισαν, δεν θα πρέπει να είναι αποτρεπτικό.

«Θεωρώ ότι το δρόμο τον έχουν δείξει τα κρατικά αποθέματα, που όχι μόνο δεν έχουν αυξήσει τα έξοδα τους με τη μετακίνηση, αλλά τουναντίον τα έχουν μειώσει γιατί μπορέσαμε να επαναπατρίσουμε και κάποια στρατηγικά αποθέματα που διατηρούσαμε στο εξωτερικό», είπε ο Υπουργός, απαντώντας στη θέση αυτή των εταιρειών. Αναφέρθηκε δε στη δήλωση πολιτικής βάσει της οποίας η φορολογία για το υγραέριο θα παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπει η ΕΕ για τουλάχιστον επτά χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι τιμές που έχει προσφέρει η κυβέρνηση στις εταιρείες για ενοικίαση της γης είναι αρκετά ευνοϊκές και ότι η γη που κατέχουν σήμερα οι εταιρείες στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας θα αναβαθμιστεί με τη μετακίνησή τους. «Οπόταν θεωρώ ότι και οι ίδιες αν δείξουν καλή θέληση και σωστή βούληση θα μπορέσουν να κρατήσουν τα όποια έξοδα στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα». Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του μηνός αναμένει από τους εμπειρογνώμονες τη μελέτη για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισαγωγών καυσίμων, των εξόδων των εταιρειών κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ στο Βασιλικό, τα οποία διατηρούνταν στις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα. Όπως ανέφερε, ο ΚΟΔΑΠ έχει μετακινήσει προσωρινά τα αποθέματά του μέχρι να δημιουργήσει δικές του εγκαταστάσεις στο Βασιλικό. «Έχει απομείνει ένας μικρός αριθμός για λειτουργικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ΚΕΤΑΠ έχει ήδη κατακυρώσει προσφορά για την ετοιμασία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και με τις απαραίτητες εγκρίσεις από την κυβέρνηση και το δήμο, να προχωρήσει στην αποκατάσταση του χώρου. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η αποξήλωση των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ θα αρχίσει στις αρχές του 2016.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ήδη βρίσκονται σε διαβούλευση με τις ιδιωτικές εταιρείες, υγραερίου και υγρών καυσίμων, για να τους παραχωρηθεί γη στο Βασιλικό, αν το επιλέξουν, και να ξεκινήσουν τη μετακίνησή τους εντός των χρονικών πλαισίων που θέτει το σχετικό διάταγμα. Ο Υπουργός είπε ότι έχει ήδη γίνει απαλλοτρίωση του χώρου στο Βασιλικό, έχει ξεπεραστεί ένας αριθμός ενστάσεων και «τα έχουμε βρει λίγο πολύ με τις κοινότητες». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνεδρία στο Υπουργείο Εσωτερικών και στις 5 Αυγούστου έγινε προσφορά στις εταιρείες, υγραερίου και πετρελαιοειδών, για τη γη, ωστόσο οι εταιρείες ζήτησαν και πήραν παράταση 60 ημερών, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα του διατάγματος για την ολοκλήρωση της μετακίνησης των εγκαταστάσεων τους, που είναι η 30η Ιανουαρίου 2017, δεν αλλάζει.

«Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα πώς ξεφορτώνουν, υπάρχουν μικροθέματα με τη γη, όπως ότι κάποια έχει παράνομη χρήση αυτή τη στιγμή και πρέπει να δούμε πώς επιβάλλεται το κράτος. Αλλά φτάσαμε σε καλό σημείο, θα ξεπεραστούν, με την καλή διάθεση και των ιδιωτικών εταιρειών να μετακινήσουμε και τα υγραέρια και τα υγρά καύσιμα», είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα παραμένει όπως καθορίστηκε με το διάταγμα του Δήμου Λάρνακας που επικυρώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας είπε στη συνεδρία ότι το Τμήμα ασχολείται με την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της μετακίνησης των εγκαταστάσεων και ότι η διαδικασία σχεδιασμού της περιοχής για ανάπτυξη έχει ξεκινήσει και στις 12 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο πολεοδομικό συμβούλιο η προκαταρκτική έκθεση εκπόνησης του σχεδίου και έτσι ξεκινά μια διαδικασία που σταδιακά θα καταλήξει στη δημοσίευση του σχεδίου, που υπολογίζεται στις αρχές του 2017.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι «έχει δρομολογηθεί μια πορεία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία ως αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα επιτηρούμε». Η Επιτροπή, ανέφερε, θα ξαναδεί το θέμα στα μέσα Νοεμβρίου. «Θεωρώ ότι αυτό το θέμα που βασάνισε τον κόσμο της Λάρνακας εδώ και πολλά χρόνια έχει πάρει την πορεία του και οι δεσμεύσεις και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί θα υλοποιηθούν με κυρίαρχο στόχο η Λάρνακα να αναπνεύσει και να έχει την ανάπτυξη που της αναλογεί».

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μετακίνησης των αποθεμάτων και ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που έχουν επιτείνει αυτές τις ανησυχίες».

«Επείγει να υλοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς υπάρχει επικινδυνότητα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της παρουσίας αυτών των εγκαταστάσεων, η περιοχή είναι εγκλωβισμένη και πρέπει να απελευθερωθεί για να υπάρξει ανάπτυξη, και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για να υλοποιηθούν στην ώρα τους τα χρονοδιαγράμματα για απομάκρυνση των εταιρειών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας», είπε.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «μας ενδιαφέρει οποιοδήποτε κόστος από αυτές τις μετακινήσεις να μην έχει αρνητική επίδραση στις τιμές των καυσίμων».

Οι εταιρείες, είπε, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη όλο το σκηνικό που δημιουργείται διότι από τη μετακίνηση αρκετές από αυτές, οι οποίες κατέχουν ήδη γη στην περιοχή του δήμου Λάρνακας θα έχουν οφέλη ιδιαίτερα αν οι ζώνες θα επιτρέπουν συγκεκριμένες αναπτύξεις.

«Θα παρακολουθούμε το θέμα και την κατάλληλη στιγμή θα είμαστε έτοιμοι για να κρίνουμε την οποιαδήποτε επίδραση στις τιμές και αναλόγως θα δράσουμε», ανέφερε. Είπε, επίσης, ότι «φαίνεται να υλοποιείται εκ πρώτης όψεως το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί».

Σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι «υπάρχει πρόοδος και με συγκροτημένα βήματα και με αποφασιστικότητα, παρόλο που είναι ένα πολύπλοκο θέμα, πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεννόηση με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, την κυβέρνηση και το δήμο ως την τοπική αρχή».

Υπάρχει αποφασιστικότητα, πρόσθεσε, να αντιμετωπιστούν τα θέματα που μπορεί να προκύψουν, είτε τεχνικής ή οικονομικής φύσεως, θέματα ασφάλειας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, αισθητικής οχληρίας και οικονομικής ανάπτυξης. Ο Δήμος Λάρνακας, συνέχισε, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας προχωρεί σε ένα σχέδιο περιοχής για την επόμενη μέρα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy