Σε δρόμο αξιοποίησης το κοίτασμα στο οικόπεδο 12

Την προσδοκία ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη στο διάλογο της Κυβέρνησης με τις εταιρείες που θα αναπτύξουν το κοίτασμα «Αφροδίτη», εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα, με την ευχή να τελεσφορήσουν σύντομα.

Οι εταιρείες Noble, Delek και Avner έχουν ήδη υποβάλει το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος από τον περασμένο Ιούνιο και βρίσκονται στα τελικά στάδια των συζητήσεων για τον τρόπο της μελλοντικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου από το θαλάσσιο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της εταιρείας Delek, το μεσημέρι στο Προεδρικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Υπουργός Ενέργειας υποβάλλει τα σχόλια της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του σχεδίου ανάπτυξης.

«Αναμένεται να ξεκινήσει ένας διάλογος ο οποίος ευελπιστούμε σύντομα να έχει θετική κατάληξη», είπε.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στη χθεσινή μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι, όπου συζητήθηκαν τα ενεργειακά.

«Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Πρόεδρο Σίσι για τα πρόσφατα αποτελέσματα της εταιρείας ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα της ενέργειας και για το πώς οι εξελίξεις στην περιοχή αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε η δέσμευση και των δύο πλευρών για συνέχιση των διαβουλεύσεων» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ευχή όπως σύντομα υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έγινε εκτενής συζήτηση και για θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας και στα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Συζήτηση έγινε επίσης και για την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο, κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό, θέματα οικονομίας, καθώς και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκληθούν ξεχωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύεται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, ως γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μέση Ανατολή, είπε ο Εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στα διαπιστευτήρια που επέδωσαν σήμερα οι νέοι Πρέσβεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης τους μετέφεραν μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αντίστοιχα, καθώς επίσης και για την έντονη επιθυμία και από τις δύο χώρες για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου