Bloomberg: Το Zohr ανταγωνίζεται τα κυπριακά κοιτάσματα

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να κρατήσει για εσωτερική κατανάλωση, το σύνολο του φυσικού αερίου που θα παράγεται στο τεράστιο κοίτασμα που ανακάλυψε η ENI στα θαλάσσια ύδατα της χώρας στη Μεσόγειο, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.

«Όλη η παραγωγή θα πάει για εσωτερική κατανάλωση», ανέφερε στο πρακτορείο ο  Hamdy Abdel Aziz, διευθυντής επικοινωνίας του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίων. Τα αποθέματα στο κοίτασμα Zohr στο τεμάχιο Shorouk υπολογίζεται ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες  της Αιγύπτου για περισσότερα από 10 χρόνια.

«Αυτό το τεμάχιο θα ανταγωνίζεται τώρα αυτά στην Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία και το Ιράν», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Thierry Bros, αναλυτής της Societe Generale στο Παρίσι.

«Αλλά, καθώς δεν αυξάνεται η ζήτηση, κυρίως στην Ευρώπη και υπάρχει έλλειψη χρημάτων, μόνο τα έργα που θα βρουν μια λύση αμοιβαίου οφέλους με τους αγοραστές θα προχωρήσουν».

Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο είχε αρχίσει να μειώνεται από το 2011 αφού η εξέγερση κατά του καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ διέκοψε τις επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή. Η τοπική ζήτηση για παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παράγεται από το φυσικό αέριο, αυξάνεται κατά περισσότερο από 7% το χρόνο, και το πιο πυκνοκατοικημένο αραβικό έθνος, με σχεδόν 87 εκατομμύρια κατοίκους άρχισε να αγοράζει φέτος υγροποιημένο φυσικό αέριο από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Noble Group Ltd, της BP Plc και της Vitol SA.

Πριν από την εξέγερση, η Αίγυπτος έστελνε φυσικό αέριο προς την Ιορδανία και το Ισραήλ μέσω αγωγού, ενώ υγροποιούσε φυσικό αέριο στα εργοστάσιά της στο Ιντκού και στο Νταμιέτα για πώληση στο εξωτερικό.

Η ENI θα πετύχει ένα σημαντικό επίπεδο παραγωγής από το Zohr, γύρω στο 2018-2019, αφού το κοίτασμα βρίσκεται κοντά σε τεμάχια που βρίσκονται ήδη σε λειτουργίας και μπορεί να συνδεθεί με την υποδομή τους, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων σε θέματα ενέργειας Energy Aspects Ltd σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Energy Aspects η ανακάλυψη στο Zohr θα επηρεάζει τα σχέδια του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο από το δικό του κοίτασμα Λεβιάθαν, αφαιρώντας την επιλογή της υγροποίησης φυσικού αερίου για εξαγωγή σε υπάρχουσες αλλά εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο. Όπως αναφέρεται, το φυσικό αέριο από το Zohr θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αίγυπτο να ξαναρχίσει τις δικές της εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρέχοντας πρώτη ύλη για τις εγκαταλελειμμένες υποδομές υγροποίηση της ΕΝΙ στην Νταμιέτα ή της BG Group στο Ιντκού.

Αναφέρεται παράλληλα ότι οι σκέψεις της Αιγύπτου για χρήση του φυσικού αερίου αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση, θα τερματίσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη χώρα, εκτοπίζοντας ένα σημαντικό όγκο ζήτησης φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent