Σε διάλογο για διετή παράταση της ENI-Κogas η κυβέρνηση

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Ενέργειας να διαπραγματευτεί τους όρους προς ικανοποίηση του αιτήματος της ΕΝΙ-Kogas για παράταση δύο χρόνων της πρώτης περιόδου ερευνητικής άδειάς της, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε στην Προεδρική Κατοικία, στο Τρόοδος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι: "Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα εξέτασε το αίτημα της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ και της κορεάτικης Kogas για παράταση της πρώτης περιόδου ερευνητικής άδειας που κατέχει για τα τεμάχια 2, 3 και 9 και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Ενέργειας να διαπραγματευτεί τους όρους προς ικανοποίηση αυτού του αιτήματος".

Παράλληλα, ο κ. λακκοτρύπης τόνισε: "Το αίτημα αυτό έγινε πριν από μερικούς μήνες, δουλέψαμε με τη Νομική Υπηρεσία για να βρούμε το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα. Το νομικό πλαίσιο έχει εξευρεθεί και θα αρχίσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για να δούμε και την ουσία των αλλαγών που πρέπει να επέλθουν, ούτως ώστε να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα".

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας συμπλήρωσε: "Η εταιρεία μας έχει ζητήσει παράταση δύο χρόνων για να μπορέσει να επαναξιολογήσει το ενεργειακό δυναμικό της ανατολικής λεβαντίνης και για να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει καινούριους ερευνητικούς στόχους".

Ερωτηθείς είπε ότι: "Αυτή τη στιγμή τους δίνουμε περίοδο χρόνου για να μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους. Μετά την πρώτη αποτυχημένη γεώτρηση στον "Ονασαγόρα" ουσιαστικά οι υπόλοιποι στόχοι που είχαν εντοπιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ανατολικότερα του σημείου αυτού και κατ’ επέκταση πιο μακριά από τις πηγές φυσικού αερίου, όπως αυτές δημιουργήθηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια".

Εξάλλου, συμπλήρωσε ότι: "Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η εταιρεία προχώρησε στη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στην "Αμαθούσα", η οποία ήταν δυτικότερα και πιο κοντά στις πηγές. Δυστυχώς ήταν και αυτή αποτυχημένη. Κατ' επέκταση μας ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να επαναπροσδιοριστεί το γεωλογικό μοντέλο πάνω στο οποίο είχαν βασίσει τις αρχικές τους εκτιμήσεις. Και πάνω σε αυτό ακριβώς θα συζητήσουμε για να τους δώσουμε το χρόνο. Έχουν συλλέξει τρισδιάστατα στοιχεία και στοιχεία από τις γεωτρήσεις τις ίδιες, στοιχεία, από τα οποία θα πρέπει αυτή τη στιγμή να δουν πού έχει αποτύχει το προηγούμενη γεωλογικό μοντέλο".

"Οι σχεδιασμοί τους παραμένουν για αυτό ακριβώς και μας ζήτησε η εταιρεία το χρόνο, για να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει καινούριους ερευνητικούς στόχους" τόνισε ακόμη ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι: "Περίπου ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης, η εταιρεία μας είχε αναφέρει, στις αρχές Μαρτίου 2015, ότι δεν έχει ερευνητικό στόχο διότι οι υπόλοιποι στόχοι της είναι ανατολικότερα του ‘Ονασαγόρα’ και με πολύ πιο χαμηλές προοπτικές. Μας ανέφερε επίσης ότι αν η γεώτρηση στην ‘Αμαθούσα’ ήταν επιτυχημένη θα προχωρούσε σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις".

"Δυστυχώς, η γεώτρηση εκείνη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και έτσι αυτή τη στιγμή η εταιρεία μας ζήτησε χρόνο για να επαναπροσδιορίσει το ερευνητικό πρόγραμμα και βρήκαμε το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα. Μας έχει ζητήσει διετία και θα συζητήσουμε με την εταιρεία για το πού θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε κάποιο χρόνο" συμπλήρωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Ερωτηθείς είπε ότι τόσο οι επιστολές από την εταιρεία, ο χρόνος που χρειαζόταν η εταιρεία για να συντηρήσει το γεωτρύπανο όσο και οι δαπάνες της εταιρείας δεικνύουν ότι "δεν υπάρχουν πολιτικά κριτήρια, αλλά γεωολογικά κριτήρια για τα οποία η εταιρεία ζητά να επαναξιολογήσει. Και βάσει των διεθνών μας συμβούλων δικαιολογείται αυτό το αίτημα".
 

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024