Προς εφαρμογή οδεύει το μεγάλο ενεργειακό πλάνο

Αναμένονται εντός των ημερών τα αποτελέσματα τεχνοοικονομικής μελέτης αναφορικά με τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ προς τις ακτές της Αιγύπτου για κατανάλωση είτε στην εσωτερική αγορά της χώρας είτε και σε άλλες αγορές, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Όπως δήλωσε στο Παραλίμνι ο Υπουργός Ενέργειας, «εδώ και 2 – 2,5 περίπου μήνες έχει αρχίσει η προετοιμασία μιας μελέτης σε συνεργασία της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και της εταιρείας «EGAS» της Αιγύπτου η οποία θα μας καθορίσει και θα μας δείξει τα τεχνοοικονομικά στοιχεία της έλευσης ενός αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στις ακτές της Αιγύπτου. Αναμένουμε ότι η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών, μπήκαν οι τελευταίες πινελιές πριν μια περίπου εβδομάδα και πολύ σύντομα αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα».

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι «ουσιαστικά είναι ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να εξετάσουμε” για τη μεταφορά “του φυσικού αερίου από το Αφροδίτη στις αιγυπτιακές ακτές για κατανάλωση για κατανάλωση στην Αίγυπτο, είτε στα χερσαία τερματικά, είτε στην εσωτερική αγορά της Αιγύπτου είτε μπορεί και σε άλλες αγορές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «το επόμενο βήμα, ορόσημο θα έλεγα, θα είναι οι εμπορικές συμφωνίες. Αυτές είναι σε εξέλιξη και υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Κοινοπραξίας του οικοπέδου 12, της Εταιρείας Υδρογονανθράκων και της αιγυπτιακής πλευράς. Το επόμενο ορόσημο, θεωρώ, το πιο σημαντικό, είναι η σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν αυτές τις εμπορικές συμφωνίες».

Ερωτηθείς εάν μεταξύ των υπολοίπων που θα ακολουθήσουν είναι και η τιμή πώλησης, απάντησε «η τιμή πώλησης και άλλοι όροι όπως είναι οι πιστώσεις, η χρηματοπιστοληπτική ικανότητα του αγοραστή - κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα - και μια σειρά από άλλους οικονομικούς όρους, οι οποίοι θα συμφωνηθούν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι «η αμέσως επόμενη εξέλιξη είναι η εξέταση από το Υπουργείο μας του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που μας έχει καταθέσει η Κοινοπραξία του τεμαχίου 12. Θα δώσουμε τα σχόλια μας, όπως προνοεί και η Σύμβαση εντός των επόμενων ημερών, γίνονται συζητήσεις σε εταιρικό επίπεδο για την πώληση φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο με ένα αριθμό εταιρειών, οπόταν οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες αρκετών αποφάσεων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
«Σημαντικά βήματα της Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»
Κομισιόν: Ορόσημο για Πράσινη Συμφωνία η οδηγία για ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει το έργο για χάριν του έργου
Πρέσινγκ Αθήνας σε Λευκωσία για Great Sea Interconnector-«Αν χαθούν οι προθεσμίες για τα κονδύλια από Ε.Ε…»
Φωτογραφίζει Μανουσάκη και εξαπολύει πυρά για Great Sea Interconnector... Σφόδρα ενοχλημένος ο Κεραυνός