ΕΕ: 150 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής υποδομής

Στη διάθεση 150 εκατ. ευρώ για σημαντικά διευρωπαϊκά έργα ενεργειακής υποδομής συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015 μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης θα διατεθεί για έργα στην Κεντρική,  Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και για έργα στην περιοχή της Βαλτικής. 

Συνολικά 20 έργα επιλέχθηκαν μετά από πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF), το οποίο χρηματοδοτεί έργα υποδομών.

Τα επιλεγμένα έργα θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα βοηθήσουν στον τερματισμό της απομόνωσης των κρατών μελών από τα πανευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Θα συμβάλει επίσης στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα και για την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση μιας πραγματικά ανταγωνιστικής πανευρωπαϊκής  αγοράς ενέργειας είναι απαραίτητη για να κάνουμε την Ενεργειακή Ένωση πραγματικότητα. Αλλά χωρίς αξιόπιστα και καλά συνδεδεμένα δίκτυα ενέργειας  αυτό δεν θα συμβεί. Αυτός είναι ο λόγος που επενδύουμε  σε έργα για την περαιτέρω ενοποίηση της αγοράς και για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας, ιδίως στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στην περιοχή της Βαλτικής. "

Διασύνδεση των χωρών της ΕΕ με ηλεκτρικά καλώδια
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κατάλογος με τα έργα περιλαμβάνει μελέτες σκοπιμότητας για τον Celtic interconnector που θα συνδέει τη Γαλλία και την Ιρλανδία - δύο αγορές που δεν συνδέονταν πριν - μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μεγάλων αποστάσεων. Η κατασκευή μιας νέας γραμμής εσωτερικής μετάδοσης 400 kV στη Βουλγαρία θα επωφεληθεί επίσης με οικονομική βοήθεια από το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη.

Πρόκειται για μέρος ενός συμπλέγματος τεσσάρων γραμμών οι οποίες θα αυξήσουν τη διασύνδεση μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Στήριξη θα δοθεί επίσης στην κατασκευή του λιθουανικού κομματιού του Liptol Link, το οποίο θα ενσωματώσει περαιτέρω το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας και των άλλων κρατών της Βαλτικής στο δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης, συμβάλλοντας στην αύξηση των επιπέδων διασύνδεσης τόσο της  Πολωνίας όσο και των χωρών της Βαλτικής.

Χορηγίες για μελέτες στη βιομηχανία φυσικού αερίου
Στον τομέα του φυσικού αερίου, οι χορηγήσεις  θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, μελέτες για το έργο επέκτασης υπόγειας αποθήκευσης Chiren στη Βουλγαρία και για έργα σχετικά με τη διασύνδεση μεταξύ Πολωνίας και Τσεχικής Δημοκρατίας. Κονδύλια θα διατεθούν επίσης σε καινοτόμες μελέτες σχετικά με το πώς μπορεί να ξεπεραστεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την ελεύθερη ροή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, δηλαδή τις διαφορετικές πρακτικές για την ώσμωση αερίου στο σύστημα μετάδοσης.

Η μελέτη αυτή θα εντοπίσει λύσεις που θα επιτρέπουν την αμφίδρομη ροή σε ένα βασικό αγωγό βορρά-νότου στη Γερμανία. Ο γενικός στόχος των έργων που έχουν επιλεγεί για χρηματοδοτική στήριξη είναι η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και η βελτίωση της ενοποίησης της αγοράς μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των διόδων της ενέργειας.

Από τις 20 προτάσεις που επελέγησαν για χρηματοδότηση 17 αφορούν μελέτες, όπως η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (30 εκατομμύρια ευρώ), και 3 έργα κατασκευής (120 εκατομμύρια ευρώ) και 11 είναι στον τομέα του φυσικού αερίου (οικονομική βοήθεια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ) και 9 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (70 εκατομμύρια ευρώ).

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιλογή των εν λόγω έργων υποστηρίχτηκε από την Επιτροπή Συντονισμού του προγράμματος Συνδέοντας την Ευρώπη, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών. Αργότερα αυτό το μήνα, η Επιτροπή θα εγκρίνει επίσημα τον κατάλογο των προτάσεων που θα λάβουν οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο προγράμματος Συνδέοντας την Ευρώπη-Ενέργεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα