Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για εμπόριο κι επενδύσεις

O Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε εκτίμηση για τη θέση της Κύπρου ως μιας φίλης χώρας προς το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως μια δίκαιη χώρα που κατανοεί ότι είναι προς όφελος όλων των Δημοκρατιών να υπηρετούν τις δημοκρατικές αξίες. Είπε ακόμη πως θεωρεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ως ένα σημαντικό φίλο του.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, πρόσκληση την οποία ο κ. Νετανιάχου αποδέχθηκε.

Σε δηλώσεις ύστερα από μια σύντομη κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν και πριν το γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθισαν με τις αντιπροσωπείες των δυο χωρών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στις κοινές ρίζες των δυο χωρών, τις στενές σχέσεις τους, καθώς και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξή τους. Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ κοντά, είμαστε στενοί φίλοι», σημειώνοντας ότι αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει ανάμεσα σε δύο Δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η φιλία των δυο χωρών ανθίζει και μεγαλώνει.

Είπε ακόμη ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί προς την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για βελτίωση, όπως και για την ασφάλεια στην περιοχή. Και όλα αυτά, περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας, θα τα συζητήσουμε μαζί σας, τόσο σε διμερές όσο και περιφερειακό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, μίλησε για πραγματική απειλή και σημείωσε ότι η περιοχή υποφέρει. Ανέφερε πως η Κύπρος είχε να αντιμετωπίσει ήδη τρία τρομοκρατικά σχέδια, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της πρόσφατης ανακάλυψης μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στην οικία Λιβάνιου στη Λάρνακα, σημειώνοντας πως είναι προς το κοινό συμφέρον των δυο χωρών να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Για το θέμα του Ιράν, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία και πως “εάν νικήσει το Ιράν, τότε θα χάσει ο κόσμος.”

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών μας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο είναι πάντοτε πλήρης και ουσιαστική, και σήμερα έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να προχωρήσουμε περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μας συνεργασία και να ανασκοπήσουμε την πρόοδο των διμερών μας σχέσεων.

Οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ έχουν βαθιές ρίζες και η συνεργασία μας εκτείνεται σε όλους τους τομείς: πολιτικό, οικονομικό, ενέργεια, υγεία, ασφάλεια και πολλούς άλλους. Ο στόχος μου εδώ είναι να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη δυναμική κυπρο-ισραηλινή φιλία και να μελετήσουμε τρόπους για την πρακτική περαιτέρω ανάπτυξη της, σημείωσε.

Είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση θα συζητούσαν τρόπους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, και θα ανταλλάξουμε απόψεις για τη νέα φάση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.

“Φυσικά θα καλύψουμε και τις πολύμορφες περιφερειακές εξελίξεις υπό το φως του κοινού μας στόχου να συμβάλουμε ως αξιόπιστος παράγοντας στη σταθερότητα καθολικά στην περιοχή. Θα ανασκοπήσουμε επίσης τρόπους για καταπολέμηση της ασύμμετρης απειλής, όπως είναι η αυξανόμενη τρομοκρατία”, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις