Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για εμπόριο κι επενδύσεις

INBusinessNews  15/06/2015 17:41
Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για εμπόριο κι επενδύσεις

Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για εμπόριο κι επενδύσεις

INBusinessNews  15/06/2015 17:41

O Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε εκτίμηση για τη θέση της Κύπρου ως μιας φίλης χώρας προς το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως μια δίκαιη χώρα που κατανοεί ότι είναι προς όφελος όλων των Δημοκρατιών να υπηρετούν τις δημοκρατικές αξίες. Είπε ακόμη πως θεωρεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ως ένα σημαντικό φίλο του.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, πρόσκληση την οποία ο κ. Νετανιάχου αποδέχθηκε.

Σε δηλώσεις ύστερα από μια σύντομη κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν και πριν το γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθισαν με τις αντιπροσωπείες των δυο χωρών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στις κοινές ρίζες των δυο χωρών, τις στενές σχέσεις τους, καθώς και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξή τους. Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ κοντά, είμαστε στενοί φίλοι», σημειώνοντας ότι αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει ανάμεσα σε δύο Δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η φιλία των δυο χωρών ανθίζει και μεγαλώνει.

Είπε ακόμη ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί προς την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για βελτίωση, όπως και για την ασφάλεια στην περιοχή. Και όλα αυτά, περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας, θα τα συζητήσουμε μαζί σας, τόσο σε διμερές όσο και περιφερειακό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, μίλησε για πραγματική απειλή και σημείωσε ότι η περιοχή υποφέρει. Ανέφερε πως η Κύπρος είχε να αντιμετωπίσει ήδη τρία τρομοκρατικά σχέδια, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της πρόσφατης ανακάλυψης μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στην οικία Λιβάνιου στη Λάρνακα, σημειώνοντας πως είναι προς το κοινό συμφέρον των δυο χωρών να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Για το θέμα του Ιράν, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία και πως “εάν νικήσει το Ιράν, τότε θα χάσει ο κόσμος.”

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών μας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο είναι πάντοτε πλήρης και ουσιαστική, και σήμερα έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να προχωρήσουμε περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μας συνεργασία και να ανασκοπήσουμε την πρόοδο των διμερών μας σχέσεων.

Οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ έχουν βαθιές ρίζες και η συνεργασία μας εκτείνεται σε όλους τους τομείς: πολιτικό, οικονομικό, ενέργεια, υγεία, ασφάλεια και πολλούς άλλους. Ο στόχος μου εδώ είναι να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη δυναμική κυπρο-ισραηλινή φιλία και να μελετήσουμε τρόπους για την πρακτική περαιτέρω ανάπτυξη της, σημείωσε.

Είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση θα συζητούσαν τρόπους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, και θα ανταλλάξουμε απόψεις για τη νέα φάση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.

“Φυσικά θα καλύψουμε και τις πολύμορφες περιφερειακές εξελίξεις υπό το φως του κοινού μας στόχου να συμβάλουμε ως αξιόπιστος παράγοντας στη σταθερότητα καθολικά στην περιοχή. Θα ανασκοπήσουμε επίσης τρόπους για καταπολέμηση της ασύμμετρης απειλής, όπως είναι η αυξανόμενη τρομοκρατία”, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας