Ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κυβερνητικό στόλο

Σε αγορά ηλεκτρικών αυτοκίνητων προχωρεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για να ενισχύσει τον κυβερνητικό στόλο.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Λούης Τιμοθέου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχωράει στην αγορά δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα πλαίσια της προώθησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Κύπρο. «Η Κύπρος είναι υποχρεωμένη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη χώρα», σημειώνει ο κ. Τιμοθέου προσθέτοντας ότι η αγορά αυτών των αυτοκινήτων θα καλυφθεί από τα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων βρίσκονται σε συζητήσεις για τη χορήγηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και συνήθως μικρά σε μέγεθος που τα καθιστά βολικά για την πόλη και εύκολα στο παρκάρισμα.

GPS στα κυβερνητικά οχήματα σε έξι μήνες
 Ακόμη, το Υπουργείο προγραμματίζει ανανέωση του κυβερνητικού στόλου οχημάτων με καινούργια και ταυτόχρονη εισαγωγή συστήματος GPS σε όλα τα κυβερνητικά οχήματα εντός του 2015.  Αποσύρουν ενεργοβόρα οχήματα τα οποία έχουν μεγάλο κόστος συντήρησης και υψηλή κατανάλωση καυσίμων, τα οποία θα αντικαταστήσουν με 70 καινούργια διπλοκάμπινα και 30 σαλούν.

Σύμφωνα με τον κ. Τιμοθέου, ο κύκλος των προσφορών για το σύστημα GPS έχει κλείσει και η εφαρμογή του συστήματος σε 2,5 χιλ. οχήματα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. «Το νέο σύστημα παρακολούθησης των κυβερνητικών οχημάτων αναμένεται να δώσει τέρμα στην κακοδιαχείριση των οχημάτων από αξιωματούχους και υπαλλήλους του κράτους, ενώ ο έλεγχος του συστήματος θα γίνεται από ευρωπαϊκή εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα θα ελέγχει τη διαδρομή που ακολουθεί το αυτοκίνητο και την οδική συμπεριφορά, όπως υπέρβαση ορίου ταχύτητας και άλλες τροχαίες παραβάσεις. Θα ελέγχει ακόμη θέματα συντήρησης υποδεικνύοντας πότε τα οχήματα πρέπει να προβούν σε αλλαγή λαδιού και συντήρηση, εξοικονομώντας κόστος και μειώνοντας τη φθορά των αυτοκινήτων», εξήγησε ο κ. Τιμοθέου.

Νέα ασθενοφόρα και ειδικά οχήματα
Παράλληλα, το Υπουργείο θα προβεί σε αγορά καινούργιων ασθενοφόρων και ειδικών οχημάτων για τα κρατικά νοσηλευτήρια εντός του 2016. Τα ειδικά οχήματα θα είναι εξειδικευμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες και θα είναι στη διάθεση σχολείων και ιδρυμάτων για τα άτομα αυτά.

Λαμπτήρες LED στους αυτοκινητοδρόμους
Επιπρόσθετα, το τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών προχωρεί σε αντικατάσταση των φωτιστικών στους υπεραστικούς δρόμους με λαμπτήρες LED. Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας LED θα εξοικονομήσει πολλά έξοδα του κράτους από τους λογαριασμούς ρεύματος. Επίσης η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη από το υφιστάμενο σύστημα αποφεύγοντας έτσι φαινόμενα καμένων λαμπτήρων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όπως ανέφερε ο κ. Τιμοθέου, το νέο σύστημα φωτισμού θα βρίσκεται σε λειτουργία από το Νοέμβριο του 2015 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λάρνακας, με εξαίρεση την περιοχή ΓΣΠ, και από τη Λευκωσία μέχρι τον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας.

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
Τέλος, το τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών προχωρεί σε μία πιλοτική εφαρμογή ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων και υποδομών στο δίκτυο οδικού φωτισμού από τον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας μέχρι τον κυκλικό κόμβο Πάφου. Πρόκειται για Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης όπου το οικονομικό αντάλλαγμα του παρόχου της υπηρεσίας συναρτάται από το οριζόμενο στη σύμβαση επίπεδο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Τιμοθέου, «ο ανάδοχος ιδιώτης που θα αναλάβει την αναβάθμιση του δικτύου θα πληρώνεται με βάση τις εξοικονομήσεις ενέργειας, αφαιρώντας έτσι το κόστος πληρωμής από το κράτος». Εξαίρεση θα αποτελέσει ο φωτισμός της σήραγγας Πάφου όπου πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Τιμοθέου, οι ανάγκες για μείωση των λειτουργικών εξόδων αλλά και για καλύτερη διαχείριση της ενεργειακής απόδοσης των κυβερνητικών κτηρίων οδήγησαν στη σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης αρχίζοντας από τα γραφεία του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024