Εμπορεύσιμη η “Αφροδίτη”

INBusinessNews  08/06/2015 08:03
Εμπορεύσιμη η “Αφροδίτη”

Εμπορεύσιμη η “Αφροδίτη”

INBusinessNews  08/06/2015 08:03

Εμπορεύσιμο κηρύχθηκε το κοίτασμα φυσικού αερίου “Αφροδίτη” από τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner, οι οποίες βάσει των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, θα πρέπει να υποβάλουν Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναφέρει ότι “οι εταιρείες Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership, κατέχουσες Άδεια Έρευνας υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου, κήρυξαν εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη” και καλωσορίζει την εξέλιξη αυτή.

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Το εν λόγω Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο τελεί υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης της κυπριακής Κυβέρνησης. Όταν και εφόσον συμφωνηθεί και τύχει έγκρισης, το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να χορηγήσει σχετική Άδεια Εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις αδειούχες εταιρείες.

Αναφέρεται ακόμα ότι οι όροι, οι οποίοι θα διέπουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο ερευνητικό τεμάχιο 12 θα καθοριστούν από την κυπριακή Κυβέρνηση σύμφωνα με το ισχύον εθνικό δίκαιο και τυχόν σχετικές διακρατικές συμφωνίες.

“Η κήρυξη εμπορευσιμότητας κατοχυρώνει την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης. Πρόκειται δε για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση (monetization) των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις”, τονίζει το Υπουργείο Ενέργειας.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Noble Energy, που αποτελεί τον πρώτο διαχειριστή οικοπέδου που ανακάλυψε πηγές φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνει ότι “το κοίτασμα Αφροδίτη έχει τη δυνατότητα να εφοδιάσει την εγχώρια κυπριακή αγορά και να βοηθήσει στην κάλυψη μεγάλης περιφερειακής ζήτησης”.

Όπως αναφέρει, εργάζεται με την κυβέρνηση “για να βοηθήσουμε την Κύπρο να αναπτύξει με ασφάλεια και υπευθυνότητα τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες πηγές φυσικού αερίου”

“H εκτίμηση ότι το κοίτασμα μπορεί να αναπτυχθεί εμπορικά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (Final Investment Decision)” συμπληρώνει η εταιρεία.

Προσθέτει πως “ετοιμάζουμε πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος για κατάθεση στην κυβέρνηση, το οποίο είναι το επόμενο βήμα προς λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης”.

Σύμφωνα με τη Noble Energy, για να προχωρήσουν στο στάδιο της ανάπτυξης έργα αυτού του μεγέθους, πρέπει να ισχύουν τέσσερα σημαντικά στοιχεία:

α) Ρυθμιστική ασφάλεια

β) Εμπορεύσιμες πηγές: έχουμε προχωρήσει σε ανακήρυξη της εμπορευσιμότητας, που αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας ότι οι ποσότητες των πηγών είναι επαρκείς για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

γ) Τεχνικός μηχανολογικός σχεδιασμός και πλάνο διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που είναι μέρος του αναπτυξιακού πλάνου.

δ) Εντοπισμός αγοραστών για τις πηγές φυσικού αερίου, υπό όρους που να υποστηρίζουν την επένδυση και τη χρηματοδότηση του έργου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας