Υπ. Εμπορίου: Αναθέτει σε σύμβουλους την κοστολόγηση καυσίμων

Την υπογραφή σύμβασης αργότερα αυτή την εβδομάδα με εξωτερικούς σύμβουλους με στόχο την ορθότερη κοστολόγηση καυσίμων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή όπου παρέστη σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για θέματα που άπτονται της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο του, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «ενημερώσαμε την Επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο και έχουμε ήδη συμφωνήσει και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου, ότι θα μας καλέσει για να συζητήσουμε το θέμα εντός των επόμενων 15 ημερών για να ενημερώσουμε και πού έχουμε φτάσει και πώς προχωρούμε».

Σε ερώτηση για την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού είπε ότι «λέχθηκε ακριβώς ότι θα καλεστεί και η ΕΠΑ τις επόμενες μέρες για να συζητηθεί το θέμα και τι ακριβώς μέτρα λαμβάνει η ΕΠΑ».

Όπως ανέφερα, συνέχισε, «μπορεί ο κάθε πολίτης να πληροφορηθεί πώς διακυμαίνονται οι διεθνείς τιμές και πώς συγκρίνονται με αυτές της Κύπρου».

«Έχω επίσης ενημερώσει ότι αυτή την εβδομάδα υπογράφουμε και τη σύμβαση μετά από διαγωνισμό που έχουμε προκηρύξει για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων να μας βοηθήσουν να κοστολογούμε ορθότερα τα νέα φορτία που καταφτάνουν στην Κύπρο», είπε.

Αυτή, επεσήμανε, «αν θέλετε, ήταν και από τις πιο σοβαρές παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή με την οποία προσπαθούμε να συμμορφωθούμε».

«Από εκεί και πέρα τα κοστολόγια γίνονται αυτή τη στιγμή σε τέσσερις ημέρες, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να δούμε πώς ελέγχουμε καλύτερα τα φορτία που καταφτάνουν για να συμμορφωθούμε και με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή», πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης. 

Ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε περαιτέρω ότι «θα πρέπει να καθορίσει με κριτήρια τη γενική πολιτική που θα τον καθοδηγεί στο πώς θα εφαρμόζει τη συγκεκριμένη πρόνοια του νόμου για έκδοση διατάγματος όταν εύλογα πιστεύει ότι το ύψος των τιμών (των πετρελαιοειδών) είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο, έτσι ώστε οι αποφάσεις για έκδοση ή μη έκδοση διαταγμάτων να είναι απόλυτα δικαιολογημένες», είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου σε δικές του δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εξευρεθούν εκείνοι οι τρόποι και να ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκυρη ετοιμασία των κοστολογίων, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται καθιστούν άσκοπη την όλη διαδικασία ελέγχου.

«Τα κοστολόγια θα πρέπει να καταλήγουν όχι μόνο σε μια αναμενόμενη αποδεχτή, χοντρική τιμή, αλλά και σε μια αναμενόμενη λιανική τιμή, η οποία να συγκρίνεται με τις πραγματικές λιανικές τιμές πώλησης. Δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, του νόμου 116 του 2004, και ενώ ενδεχομένως να υπάρχει η εντύπωση στους καταναλωτές ότι διεξάγεται ικανοποιητικός έλεγχος των τιμών, αυτός, ουσιαστικά, ο έλεγχος δεν διεξάγεται», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί αποτυχημένη τη σύσταση της ΕΠΑ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι δεν λέει ότι είναι αποτυχημένος ο θεσμός. Πρόσθεσε όμως ότι «θα έλεγα ότι επειδή τέθηκε αυτό το θέμα και ιδιαίτερα μετά το 2011 για ένα θέμα, το οποίο είχαν ακυρωθεί επιβληθείσες ποινές σε τέσσερις συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών και είχαν ακυρωθεί για τυπικούς λόγους, αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε, γενικότερα τα θέματα πολιτικής και άσκησης εξουσίας από την ΕΠΑ σε δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Ελέγχου, όταν θα τους καλέσουμε και με τον Υπουργό Εμπορίου για να συζητήσουμε ακριβώς αυτά τα θέματα».

Στο θέμα της ΕΠΑ αναφέρθηκε και η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ανέφερε ότι παλαιότερη υπόθεση της ΕΠΑ που αφορούσε τα πετρελαιοειδή «έπεσε» για τεχνικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας.

«Το ερώτημα που εγείρεται και πάλι είναι γιατί από το 2011, έχουμε 2015 η αισχροκέρδεια συνεχίζεται, αλλά η ΕΠΑ τηρεί σιγή ιχθύος», είπε.

Λυπούμαι, πρόσθεσε, «αλλά πέντε χρόνια διερεύνηση, ούτε διδακτορική μελέτη να έκαναν».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, η ουσία παραμένει ότι η ΕΠΑ σιωπά, ο Υπουργός δεν βάζει πλαφόν και οι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες συνέπειες της αισχροκέρδειας .

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου ανέφερε από την πλευρά του ότι η αύξηση των καυσίμων είναι το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί το λαό. Υπάρχει αισχροκέρδεια, είπε, προσθέτοντας ότι «οι αυξήσεις μπαίνουν με ταχύτητα φωτός, και οι μειώσεις με ρυθμό χελώνας».

Αναφορά έκανε και στο φόρο που πληρώνει ο καταναλωτής για κάθε λίτρο καυσίμων, σύμφωνα με τον ίδιο 52% καταβάλλεται στο κράτος. Ζητήσαμε από τον Υπουργό να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και να παρθούν περισσότερα μέτρα για προστασία των καταναλωτών καθώς και να μελετηθεί το θέμα του φόρου που λαμβάνει το κράτος, είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι κρατεί την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή ότι ουσιαστικά οι εταιρείες υποβάλουν πλαστά στοιχεία στο Υπουργείο Εμπορίου για τη διαμόρφωση των κερδών τους σε σχέση με τον υπολογισμό της τιμής των καυσίμων.

«Και αυτό λέει ο Υπουργός, υποσκάπτει τη δυνατότητα του να υποβάλει πλαφόν, αφού φαίνεται ότι τα στοιχεία με βάση τα οποία γίνεται ο υπολογισμός της τιμής που θα έπρεπε να πωλούνται τα καύσιμα πάσχει λόγω στρέβλωσης από την πλευρά των εταιρειών», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «αυτή η υπόθεση, με την αισχροκέρδεια από την πλευρά των εταιρειών πετρελαιοειδών εις βάρος των Κυπρίων καταναλωτών πρέπει να σταματήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει μεγάλες ευθύνες η Κυβέρνηση να εφαρμόσει μια διαφανής και αποτελεσματική φόρμουλα, να εφαρμόσει πλαφόν όταν χρειάζεται για να σταματήσει το ολιγοπώλιον και η αισχροκέρδεια από τις εταιρείες πετρελαιοειδών».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις