Μελετάται φόρος πράσινης ανάπτυξης

Η συζήτηση για ένα ενδεχόμενο φόρο πράσινης ανάπτυξης για σκοπούς βιωσιμότητας του ταμείου ΑΠΕ, ο οποίος θα επιβαρύνει επιχειρήσεις ΑΠΕ αλλά και καταναλωτές, θα συνεχιστεί ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής, αφού οι Βουλευτές δεν πείστηκαν από τα όσα τους παρέθεσαν οι αρμόδιοι, εν μέσω επιφυλάξεων που εκφράστηκαν από τη ΡΑΕΚ, αλλά και τους επιχειρηματίες. 

Πρόβλημα παρουσιάζει για τους Βουλευτές και η πρόνοια στο νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση από πλευράς του Υπουργού διατάγματος για ενεργοποίηση του αλγόριθμου που θα καθορίζει το ύψος του φόρου, αφού θεωρούν ότι τον τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχει η Βουλή μέσω κανονισμών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Στέλιος Χειμώνας παρουσίασε στους Βουλευτές τρία διαφορετικά σενάρια, με καταμερισμό του βάρους κατ` αναλογία σε καταναλωτές και επιχειρηματίες 50 – 50, 60 – 40 και 70 – 30. Στόχος η βιωσιμότητα του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας, το οποίο φαίνεται να παρουσιάζει έλλειμμα κατά €1,4 εκ. το 2015.

Το τέλος θα ενεργοποιείται αν το ταμείο δεν είναι βιώσιμο, εξήγησε ο κ. Χειμώνας στους Βουλευτές. Τα λεφτά που θα παίρνουμε από τους παραγωγούς, διαβεβαίωσε, θα επεκτείνουμε τα συμβόλαιά τους για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται ούτως ώστε να τα ανακτήσουν στο τέλος.


Τα σενάρια του Υπουργείου Ενέργειας
 

Κατανομή 50 – 50: Η συνεισφορά για το μέσο νοικοκυριό θα σημαίνει ετήσια αύξηση €5,13 στον λογαριασμό του ηλεκτρικού, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μειωθεί ετησίως το κόστος του ηλεκτρισμού αυτού του νοικοκυριού κατά €141. Αντίστοιχα, η συνεισφορά για τους εμπορικούς θα είναι €29, τους βιομηχανικούς γύρω στα €100, γεωργικούς €13,5 και γύρω €12 για τον οδικό φωτισμό.

Κατανομή 60 – 40: Η ετήσια αύξηση για το μέσο νοικοκυριό θα είναι €6,13, €35 για τους εμπορικούς, €122 για τους βιομηχανικούς, €16,21 για τους γεωργικούς και €14,18 για τον οδικό φωτισμό.

Κατανομή 70 – 30: Η ετήσια αύξηση για το μέσο νοικοκυριό θα είναι €7,17, €41 για τους εμπορικούς €143 για τους βιομηχανικούς €19 για τους γεωργικούς και €16,5 για τον οδικό φωτισμό,

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου, το ταμείο για τις ΑΠΕ έχει €15 εκ. αποθεματικό, τα έσοδά του για το 2015 θα είναι €21 εκ., οι δε δαπάνες του θα είναι €34,7 εκ». Με βάση, πρόσθεσε, με «την εισφορά που δίνουν οι καταναλωτές, η οποία είναι περίπου €2,16 στο συνολικό λογαριασμό του ρεύματος, διαφαίνεται ότι αυτή η συνεισφορά δεν μπορεί να καλύψει τα κενά του ταμείου».

Σύμφωνα με τον ίδιο «για να καλύπτονται τα κενά του ταμείου πρέπει το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ να είναι 11 σεντ ανά κιλοβατώρα, σήμερα, με βάση την τιμή αποφυγής, η οποία είναι 7,4 οι συνεισφορές είναι τέτοιες που δεν καλύπτουν αυτό το ταμείο. Σημείωσε ότι «ένα μέσο νοικοκυριό φέτος έχει επωφεληθεί γύρω στα €141 το χρόνο με τη μείωση της τιμής των καυσίμων».

«Το Υπουργείο με τον τροποποιητικό νόμο που ήρθε στη Βουλή θέλει να θεσπίσει ένα μόνιμο μηχανισμό επιμερισμού των κενών που δημιουργούνται στο ταμείο εάν το κόστος αποφυγής είναι κάτω από 11 σεντ ανά κιλοβατώρα», είπε. Υπάρχουν διάφορες απόψεις και διαφωνίες, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι από την πλευρά των παραγωγών τονίζεται ότι δεν είναι σωστό να διαταράσσεις τους κανόνες της αγοράς, διότι όταν δόθηκαν οι προσφορές και όταν κλήθηκαν να ξεκινήσουν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Από την άλλη, οι σύνδεσμοι καταναλωτών διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να επιβαρυνθούν αυτό το βάρος.

Είναι μια συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να καλύψουμε το κενό. Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις να καλυφθεί το κενό μερικώς από το ταμείο ρύπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη, είπε, στην πρόταση του Υπουργείου καλύπτεται κατά €2 εκ., αλλά υπάρχουν άλλα €2 εκ. τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

«Το Υπουργείο εισηγείται να έχει την δυνατότητα με διάταγμα να εφαρμόσει τον αλγόριθμο, αρκετές πλευρές της Βουλής θέλουν αυτό το πράγμα να μπορεί να γίνεται μέσω κανονισμών», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει το θέμα να συνεχιστεί, δεν ολοκληρώθηκε, θα ακούσουμε όλες τις απόψεις, θα τις συζητήσουμε, οι κοινοβουλευτικές ομάδες και μεταξύ μας, για να βρούμε εκείνη τη λύση που θα κάνει το ταμείο βιώσιμο, αλλά και από την άλλη να είναι δίκαια οποιαδήποτε πράξη κάνουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «αμφισβητείται από πάρα πολλούς και έμμεσα – όχι άμεσα - από τη ΡΑΕΚ το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ». Διότι, πρόσθεσε, ενώ έχουμε δει να αυξάνονται διεθνώς οι τιμές, το κόστος αποφυγής έχει μειωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι ΑΗΚ έχει στοκ πετρέλαια που αγόρασε σε πολύ πιο χαμηλή τιμή, που μπορεί τις επόμενες εβδομάδες το κόστος αποφυγής να τροποποιηθεί. Επειδή, διευκρίνισε, «το οποιοδήποτε έλλειμμα είναι συνάρτηση του κόστους αποφυγής μπορεί και οι αποφάσεις να είναι διαφορετικές».  «Γι αυτό και θα αναμένουμε και τις τελικές μελέτες της ΡΑΕΚ για το τελικό κόστος αποφυγής για να έχουμε σωστά δεδομένα ενώπιον μας», είπε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το ταμείο ΑΠΕ και κυρίως για τις προβλέψεις ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί έλλειμμα στο ταμείο.

Ο κ. Κώστα είπε ότι «έχουμε βέβαια ζητήσει από τον ΓΔ του Υπουργείου Ενέργειας να υποβάλει γραπτώς αναλυτική κατάσταση με τα έσοδα και τα έξοδα ταμείου τα τελευταία 5 χρόνια για να δούμε πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, αλλά και την κατανομή των εσόδων από τη δημοπράτηση των ρύπων τα τελευταία πέντε χρόνια».

Αναφορικά με την παραχώρηση δικαιώματος επιβολής έκτακτου πράσινου τέλους με την έκδοση διατάγματος ως ΑΚΕΛ «τονίζουμε ότι η επιβολή της όποιας νέας φορολογίας, έστω και αν αυτή είναι προσωρινή ή έστω κι αν αυτή θα επηρεάσει πολύ λίγο καταναλωτές και παραγωγούς θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο για τη βιωσιμότητα του ταμείου». Θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξετάσει και άλλους τρόπους ενίσχυσης του ταμείου όπως τα έσοδα του ταμείου ρύπων.

Σύμφωνα με το Βουλευτή ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση, «το πρόβλημα δημιουργείται γιατί λόγω της μείωσης του κόστους αποφυγής που η ΑΗΚ χρεώνει για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος το ταμείο θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο ποσό για να καλύπτεται η διαφορά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ενδεχομένως ελλείμματα, τα οποία θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να καλυφθούν».

Σήμερα έχουμε εντοπίσει ότι η τιμή, η οποία αναφέρεται ως τιμή αναφοράς είναι ίσως η χαμηλότερη δυνατή των τελευταίων μηνών και οι προβλέψεις είναι ότι δυστυχώς δεν θα μείνει αυτή η τιμή και θα έχουμε μια πιο ψηλή τιμή, η οποία θα περιορίσει τη διαφορά στο ταμείο ΑΠΕ.

«Σίγουρα δεν φαίνεται να δημιουργείται πλειοψηφικό ρεύμα στο να επιτρέψει η Βουλή με διατάγματα στην Κυβέρνηση να χειρίζεται αυτά τα θέματα», είπε ο κ. Βότσης.

Το ΔΗΚΟ, σημείωσε, δεν θα αποδεχθεί αυτή τη ρύθμιση. Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι πρέπει η Βουλή θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο και μέσω κανονισμών να ρυθμίζει αυτά τα θέματα.

Θέλουμε ενημερωμένα δεδομένα για να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις, είπε ο κ. Βότσης.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι «ως ΕΔΕΚ δεν θα στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο από τη στιγμή που μιλά για διατάγματα».

Όσον αφορά το έλλειμμα του ταμείου ΑΠΕ είπε ότι είχε διαφανεί και από την περσινή συζήτηση.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι έχει αφεθεί να νοηθεί κατά τη συζήτηση «ότι η πρόταση αυτή που έχει κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής έχει άμεση σχέση με την τιμή αποφυγής της ΑΗΚ, η οποία σήμερα καθορίζεται στο 7,4, το οποίο αντιλαμβάνεστε είναι σε σχέση με τη μείωση της τιμής των καυσίμων». Όμως, πρόσθεσε, έχει αφεθεί «να νοηθεί μέσα στην Επιτροπή ότι αυτό είναι το μίνιμουμ». Άρα, είπε, «από τη στιγμή που θα αρχίσει να αυξάνεται σε λίγες μέρες η τιμή των καυσίμων αυτό σημαίνει ότι και τα έσοδα πλέον στο ταμείο ΑΠΕ θα αυξηθούν».

«Άρα εκείνο το οποίο ζητούμε εμείς είναι να συνεχιστεί η συζήτηση, να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί αριθμοί, να μας δώσουν τον αλγόριθμο πώς βγαίνει αυτό το κόστος αποφυγής και από εκεί και πέρα ως Επιτροπή να αποφασίσουμε», πρόσθεσε.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι εντελώς απαράδεκτη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη. «Τέρμα πλέον στην πολιτική των διαταγμάτων», είπε.

«Είναι ακόμα μία πράξη που φανερώνει τον αυταρχισμό μιας Κυβέρνησης, η οποία στο όνομα θετικών στόχων βρίσκει την ευκαιρία να εφαρμόσει τις πιο σκοτεινές πρακτικές», ανέφερε.

Την κάθετη διαφωνία του εξέφρασε εκ μέρους του συνδέσμου των ΑΠΕ ο Γιώργος Γεωργίου, λέγοντας επίσης ότι ο σύνδεσμος αμφισβητεί το κόστος αποφυγής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ