Η VTTI B.V. σχεδιάζει κι άλλες επενδύσεις στην Κύπρο

Ιστορική εξέλιξη για την οικονομία και γενικότερα για την Κύπρο αποτελεί η αποπεράτωση του τερματικού αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, που υλοποίησε η εταιρεία VTT Vasiliko Ltd.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTT Vasiliko Ltd κ. Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στην επίσημη τελετή εγκαινίων του έργου, που έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Στα εγκαίνια, που εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρευρέθηκαν Υπουργοί, βουλευτές, η Πρέσβειρα του Βασιλείου της Ολλανδίας, ο Έπαρχος Λάρνακας, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της περιοχής Βασιλικού, τονίστηκε ότι το τερματικό θα καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό δίαυλο αποθήκευσης, εμπορίας και μεταφοράς πετρελαιοειδών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTT Vasiliko Ltd κ. Γιώργος Παπαναστασίου επισήμανε ότι από σήμερα η Κύπρος μπαίνει επίσημα στο χάρτη με τις χώρες στις οποίες διεξάγεται εμπορία πετρελαιοειδών με προορισμό τις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, το έργο έχει κατασκευαστεί με τις υψηλότερες τεχνολογικές προδιαγραφές του Ομίλου VTTI, είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον και υπερπληροί τις πρόνοιες της Κυπριακής νομοθεσίας.

Όπως εξήγησε, η συνολική επένδυση ανήλθε στα €300 εκατ., κεφάλαια που προήλθαν από τη μητρική εταιρεία VTTΙ B.V.

Με βάση τα τεχνικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Παπαναστασίου, το τερματικό διαθέτει 28 δεξαμενές, 544,000 κ.μ. αποθηκευτικούς χώρους, προβλήτα που εκτείνεται 1,5 χλμ στην ανοικτή θάλασσα και 4 σημεία πρόσδεσης δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας από 5,000 μέχρι 160,000 τόνων.

Ο κ. Παπαναστασίου έδωσε σημασία στην ανταγωνιστικότητα του έργου, τονίζοντας ότι θα είναι το πιο ανταγωνιστικό τερματικό αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού τα αυξημένα κόστη άλλων συντελεστών που εμπλέκονται στη διακίνηση των πετρελαιοειδών μέσω Κύπρου, βρίσκονται στη διαδικασία μείωσης με νομοθετική ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι το Τερματικό θα προσελκύσει την πλειοψηφία των φορτίων που διακινούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Αφού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τερματικού, είπε ότι η Κύπρος για τις επόμενες δεκαετίες θα έχει σημαντικές ενεργειακές υποδομές και τεράστια εισοδήματα από τη λειτουργία του.

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της VTTIB.V. κ. Rob Nijst είπε ότι «ως επενδυτές του τερματικού αισθανόμαστε περήφανοι που κατασκευάσαμε ένα υπερσύγχρονο Τερματικό, το οποίο συμβάλει στις φιλοδοξίες της Κύπρου να καταστεί σημαντικός παίκτης στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να ενισχύσει την κυπριακή οικονομία».

Αναφερόμενος στην Εταιρεία, ο κ. Nijst είπε ότι η VTT Vasiliko Ltd είναι 100% θυγατρική της VTTI B.V. που είναι πολυεθνική εταιρεία στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, εγγεγραμμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και διαχειρίζεται 12 παρόμοια τερματικά πετρελαιοειδών σε 5 ηπείρους, συνολικής χωρητικότητας 8.5 εκατ. κ.μ. Η VTTI B.V. είναι από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα της.

Ο κ. Nijst είπε ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής και υλοποίησης του έργου, η Εταιρεία είχε να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, αλλά παρόλες τις δυσκολίες σε συνεργασία με τους μετόχους της Vitol και της MISC προχώρησαν στην επένδυση στην Κύπρο, συνολικής αξίας €300 εκατ, η οποία θα αποδειχθεί μια σημαντική επένδυση στο μέλλον.

Ο κ. Nijst, ανάφερε στη συνέχεια τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος και τα οποία οδήγησαν την Εταιρεία στην απόφαση για την κατασκευή του τερματικού.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Nijst είπε ότι με τη συνεργασία των Υπουργείων, των αρχών της Κύπρου και των τοπικών κοινωνιών έχει προχωρήσει το όλο έργο, αλλά πρόσθεσε απομένουν κι άλλα να γίνουν. Γνωρίζοντας τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης, πρόσθεσε, έχουμε εμπιστοσύνη στην Κύπρο ότι θα καταργήσουμε τα εμπόδια που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να παίξει περιφερειακό ρόλο στον τομέα αυτό.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων, ο κ. Nijst, εξήγγειλε την υλοποίηση κι άλλων πιθανών επενδύσεων στην Κύπρο, όπως είναι η επέκταση του Τερματικού και άλλα έργα ενεργειακών υποδομών. Αφού είπε ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία με το κράτος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Εταιρείας του στην Κύπρο και την οικονομία της για την οποία είπε ότι έχει μέλλον. Τέλος, ο κ. Nijst εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην RJA, την κατασκευαστική Εταιρεία J&P, σε όλους τους συντελεστές του έργου και στο προσωπικό της VTTV για την άρτια συνεργασία που επιτελούν.

Πριν τα εγκαίνια τελέστηκε αγιασμός από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμιθούντος Βαρνάβα, ενώ προσφώνηση απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου