Αναστασιάδης: Καμία συνεννόηση με Τουρκία για αποχώρηση Μπαρμπαρός

Δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση με την Τουρκία σε σχέση με την αποχώρηση του Μπαρμπαρός και την πλατφόρμα της ΕΝΙ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της εκδήλωσης για τα 30χρονα του ΑΓΟ.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι υπήρξε συνεννόηση για αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ και για αποχώρηση της πλατφόρμα της ΕΝΙ, είπε ότι «εάν αυτό βοηθά να αποκατασταθεί η κυριαρχία μέσα από την όποια αιτιολογία ολίγον με ενδιαφέρει».

«Αυτό που ξέρω είναι ότι όχι μόνο δεν μας αναγνωρίζουν, αλλά και δεν μας συναντούν. Πώς θα ήταν δυνατόν, ή και μέσω τρίτων έστω, να γίνει κάτι ανάλογος Εμείς προχωρούμε με τους προγραμματισμούς μας. Αν υπήρξαν τεχνικές δυσκολίες είναι εντελώς διαφορετικό, αλλά σίγουρα δεν υπήρξε καμιά μα καμιά συνεννόηση. Αυτό που ζητούσαμε πάντα είναι η αποκατάσταση των πραγμάτων, όπως προ της διακοπής των συνομιλιών. Εγώ χαιρετίζω το γεγονός ότι πρώτον αποχώρησε το Μπαρμπαρός και εύχομαι η λογική να υπαγορεύει ότι η συνέχιση του διαλόγου επιβάλλει αλληλοσεβασμό και επιβάλλει ένα καθεστώς μακριά από απειλές ή εκβιασμούς», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αισιοδοξεί πως θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αποκατασταθεί ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ερωτηθείς για τις επαφές που θα έχει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Eide στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιλαμβάνομαι θα είναι διερευνητικές μάλλον επαφές για να διαπιστώσει αν και εφόσον αυτά που οδήγησαν στην αναστολή της συμμετοχής μου στο διάλογο αίρονται έτσι ώστε να κριθεί ότι το κλίμα που δημιουργείται μπορεί να υπαγορεύει και την επανέναρξη του διαλόγου».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που υπήρξαν αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες για την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα ήθελα να μηδενίσω με κανέναν τρόπο εγώ, τουλάχιστον, τη συνεισφορά του κ. Παπαδόπουλου στην επιτυχία του προγράμματος που μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε ούτε και μηδενίζω τη στάση της αντιπολίτευσης όσο και αν διαφωνούσε διότι μας ενίσχυσε στις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε  - βεβαίως μέσα από την πειθαρχία της υλοποίησης του προγράμματος – αυτά που στην πράξη απαντούν, όχι με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση, αλλά με τον τρόπο που τα διαισθάνεται ο κόσμος».

«Το να αρθούν οι περιορισμοί, αυτό αποτελεί τη μεγίστη απόδειξη για ψήφο εμπιστοσύνης και αποκατάστασης του τραπεζικού συστήματος. Το να βγει η χώρα στις αγορές όταν είχε αποκλειστεί για πέντε ολόκληρα χρόνια είναι απόδειξη ότι αποκαθίσταται η αξιοπιστία του κράτους. Και αυτούς τους δύο πυλώνες, επιτέλους έχουμε κατορθώσει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία τους, είναι και ο μόνος τρόπος να προσελκύσεις επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις δουλειάς, αλλά και ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε σχέση με την αναφορά του για το Grexit, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κάποιοι εσκεμμένα φρόντισαν να αναδείξουν κάποιες πτυχές της απάντησης σε συνάδελφο σας που με ρώτησε αν και κατά πόσο, έστω και αν είναι αδύνατον και απίθανο, όπως είχα πει, να επισυμβεί οτιδήποτε το κακό ή το χειρότερο που να φτάνει μέχρι Grexit».

«Παρά ταύτα, εμείς, και είπα και την παροιμία, είχαμε υποχρέωση να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου, όπως οι άλλες χώρες. Συνεπώς, αυτό δεν σημαίνει ότι υποστήριξα ή υποστηρίζω, αντίθετα είχα υπερτονίσει μιλώντας μάλιστα για ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τις πολιτικές που η ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί. Κάποια ώρα χρειάζεται περισσότερο ήθος από κάποιους δημοσιογράφους. Ήθος εννοώ, από εκείνους που διαστρεβλώνουν ή απομονώνουν για να προκαλέσουν πρόβλημα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου