Αμαθούσα: Αρνητικά αποτελέσματα και νέος σχεδιασμός

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για το τεμάχιο Αμαθούσα του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο αλλά και που κατέχει εδώ και μερικές ημέρες του Υπουργείο Ενέργειας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μη ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού αερίου, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα δεν είναι τόσο απλά, ώστε να περιορίζονται στην ποσότητα φυσικού αερίου αλλά ρόλο παίζουν πολλές άλλες παράμετροι.

Το βάθος, η γεωλογία της υπό έρευνας περιοχής, το εάν είναι ρευστή ή σταθερή η όποια ποσότητα και ο τρόπος άντλησης της όποιας ύπαρξης φυσικού αερίου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην επιχείρηση εντοπισμού κι έπειτα άντλησης αερίου από τον βυθό της Μεσογείου. Όλα τα πιο πάνω πορούν να ενταχθούν στο ευρύτερο κάδρο του γεωλογικού μοντέλου, το οποίο η κοινοπραξία ENI/Kogas έχει χρησιμοποιήσει. Το μοντέλο αποτελεί την πράξη, της οποίας το ιδανικό αποτέλεσμα οδηγεί στην ικανοποιητική ποσότητα φυσικού αερίου και βεβαίως της εκμετάλλευσής του. Μέχρι στιγμής επιτυχημένη σε όλες τις διαδικασίες έχει αποδειχθεί η Noble, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικό γεωλογικό μοντέλο.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν αποκλείεται συνεργασία της ENI/Kogas με την Total, σε επίπεδο εξέτασης του γεωλογικού μοντέλου που χρησιμοποιούν για τις έρευνές τους. Η εν λόγω πρακτική συνεργασίας είναι συνηθισμένη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ιδίως ανάμεσα σε εταιρείες που εργάζονται σε κοντινές περιοχές. Η Noble βέβαια που είναι μπροστά σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολούθησε – σε όλα τα επίπεδα- πιο δύσκολα θα παραχωρήσει δεδομένα που κατέχει.

Οι επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα αναφορικά με τις έρευνες τόσο της ENI/ Kogas όσο και της Total, που θα διαμορφώσουν και τον οδικό χάρτη ερευνών των επόμενων χρόνων στην Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις