Βιομηχανία πετροχημικών παράλληλα με το ΦΑ

Η βιομηχανία αερίου για πετροχημικά μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο μέσω της δημιουργίας ενός βιομηχανικού τομέα, ανέφερε Συμεών Κασσιανίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Hyperiοn Systems. Eπέδειξε την ανάγκη όπως η Κύπρος αναπτύξει βιομηχανία πετροχημικών, παράλληλα με την εξαγωγή φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσιανίδη, η βιομηχανία των πετροχημικών θα αυξήσει την ποσότητα του απαιτούμενου αερίου βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα της κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο.Ο κ. Κασσιανίδης είπε στα πλαίσια του συνεδρίου του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference πως η δυνητική παραγωγή της Αφροδίτης θα αντιστοιχεί στα 800 MMSCF ημερησίως (Million Standard Cubic Feet), ενώ η ζήτηση για σκοπούς παραγωγής στην Κύπρο αντιστοιχεί σε 100 MMSCF ημερησίως.

Επομένως, είπε, η εξέλιξη μιας βιομηχανίας πετροχημικών θα αύξανε τη ζήτηση για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ειδικότερα, η βιομηχανία αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει εργοστάσιο μεθανόλης, με εκτιμώμενη κεφαλαιουχική επένδυση €1 δις που θα απαιτούσε ποσότητες αερίου της τάξης των 100 MMSCF, εργοστάσιο παραγωγής ουρίας, ενός συστατικού για λιπάσματα με μια κεφαλαιουχική επένδυση 1,4 δις και ζήτηση ποσότητας αερίου 160 MMSCF, καθώς και ενός προηγμένου εργοστασίου μεθανόλης προς Ολεφίνης (MTO), με απαιτούμενη επένδυση 2,5 δις και ανάγκες σε αέριο της τάξης των 240 MMSCF. Σημείωσε πως το εργοστάσιο αυτό θα δημιουργούσε ζήτηση σε μεθανόλη, κάτι που θα καθιστούσε βιώσιμη την επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου μεθανόλης.

Κτίζοντας αυτή τη βιομηχανία θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε μια επένδυση $4,9 δις και τη δημιουργία 3,000 εργασίας κατά την περίοδο ανέγερσης της υποδομής, αλλά και άλλων 600 μόνιμων θέσεων, είπε.

Επιπλέον, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία αυτής της βιομηχανίας στην Κύπρο: Την εισροή επενδύσεων, τα έσοδα από τις εξαγωγές των πετροχημικών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας - με πολλές μόνιμες θέσεις στις εταιρείες που θα δημιουργηθούν - την ένεση ρευστότητας στην οικονομία κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της υποδομής, τις αυξημένες ευκαιρίες για έρευνα και ανάπτυξη από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τα οικονομικά και περιβαλλοντικά ωφελήματα από τη χρήση μεθανόλης σε καύσιμα κίνησης.

Ενδιαφέρον από δύο εταιρείες για ανέγερση εργοστασίων

Ο κ. Κασσιανίδης είπε πως ήδη δύο εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον για ανέγερση υποδομής πετροχημικών στην Κύπρο. Πρόκειται για την Methanex και την Maire Technimont. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δύο εταιρείες έχουν προσεγγίσει το Υπουργείο Εμπορίου εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους και το Υπουργείο μελετά τις συγκεκριμένες προτάσεις.

Όπως είπε, η Μethanex διαθέτει εργοστάσιο μεθανόλης στην Αίγυπτο, το οποίο στην ουσία δεν λειτουργεί, αφού δεν λαμβάνει ποσότητες φυσικού αερίου, διότι το αέριο που παράγεται στη χώρα διοχετεύεται αποκλειστικά για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Κασσίνης: Σοβαρή και σημαντική προοπτική

Ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας και Διευθύνων Σύμβουλος της Kassinis International Consulting Σόλων Κασσίνης,δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου ότι η προοπτική μετατροπής του φυσικού αερίου σε πετροχημικά είναι πολύ σοβαρή και σημαντική.

«Πρέπει οπωσδήποτε να επικεντρωθούμε και σε αυτό το δεδομένο. Μιλώ ήδη με τον Υπουργό Εμπορίου και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτό τον τομέα», ανέφερε.

Τόνισε ότι με βάση αυτή την προοπτική, δεν πρέπει να κανείς να επικεντρώνεται μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο,  όπου οι ποσότητες με την πάροδο του χρόνου και την οικονομική κρίση έχουν μειωθεί. `Όπως    εξήγησε   η   Κύπρος   παρήγαγε   γύρω   στα   1000 ΜW   και   τώρα   παράγει   πολύ    πιο   κάτω  από  500  MW.

Ο κ. Κασσίνης είπε ότι η παραγωγή μεθανόλης, που αποτελεί ένα πετροχημικό είναι πολύ σημαντική, όσον αφορά τη ζήτηση του φυσικού αερίου, αφού ο προγραμματισμός είναι διπλάσιος απ` ότι χρειάζεται η Κύπρος για ηλεκτροπαραγωγή.

«Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα της διασωλήνωσης είναι πολύ καλύτερη και πολύ μεγαλύτερη», ανέφερε. 

Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε και στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας στην Κύπρο, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες στην Κύπρο που τελευταίως έχουν επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο. Όπως είπε, με τη δημιουργία εργοστασίου πετροχημικών στην Κύπρο θα αξιοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, η Κύπρος μπορεί να απορροφήσει 1 εκ. κυβικά μέτρα μεθανόλης, διπλάσια ποσότητα απ` ότι χρειάζεται για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ παράλληλα με τη χρήση στην Κύπρο απαραίτητο είναι να γίνουν και εξαγωγές.

Χωρίς πρόσθετες ανακαλύψεις ΦΑ δεν υπάρχει προπτική για τερματικό LNG

Παράλληλα, ο Νέστωρ Φυλακτός του Ινστιτούτου Κύπρου, είπε πως το γεγονός ότι δεν ανακαλύφθηκαν άλλες ποσότητες φυσικού αερίου πέραν της Αφροδίτης δεν καθιστά αξιόπιστη τη λύση κατασκευής χερσαίου τερματικού στο παρόν στάδιο.

Καλωσόρισε τη συμφωνία για εξέταση τρόπων πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, τονίζοντας όμως ότι η πολιτική αστάθεια στη χώρα αποτελεί έναν παράγοντα που πρέπει να ληθφεί υπόψη.

Σε σχέση με την παγκόσμια αγορά, ο κ. Φυλακτός είπε ότι υπάρχει αβεβαιότητα, προσθέτοντας ότι η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5,6% μέχρι το 2020, με την περισσότερη ζήτηση να προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα την Κίνα. Επεσήμανε την αβεβαιότητα γυρω από την Ιαπωνία η οποία ενδεχομένως να επανασυνδέσει τους πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά το ατύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου