Mήνας εξελίξεων για ενεργειακά

Μήνας εξελίξεων ο Μαρτης για τα ενεργειακά, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του επενδυτικού φόρουμ για την Κύπρο, στο Harvard Club της Νέας Υόρκης, που ήταν και κεντρικός ομιλητής ανέφερε ότι τις  επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αρκετές εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά καθώς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της NOBLE, θα παρουσιαστεί η  ετήσια έκθεση πεπραγμένων της DELEK στην οποία θα παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για το τι θα γίνει και θα γίνει η δήλωση εμπορικότητας (declaration of commerciality) του «Αφροδίτη», η οποία είναι κοσμογονική για την Κύπρο, καθώς είναι η στιγμή που περνούμε από την έρευνα στην εκμετάλλευση. Επίσης είπε θα καταθεί και το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει, με το σημαντικότερο όλων τις εμπορικές συμφωνίες. Θα δούμε, τόνισε, αν είναι συμφέρουσες, τι όρους εμπεριέχουν, γιατί αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε δύο αγορές, την αιγυπτιακή και ίσως την Ιορδανική.  «Το μεγάλο ερωτηματικό είναι να βρούμε πελάτες οι οποίοι θα έχουν την πιστοληπτική ικανότητα για να αναλάβουν αυτές τις υποχρεώσεις», ανέφερε.

Σημαντικό γεγονός ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε την σημερινή μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Σαρμ Ελ Σέιχ, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, για να συμμετάσχει σε Διεθνές Συνέδριο, με θέμα την Οικονομική Ανάπτυξη της Αιγύπτου.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Λακκοτρύπης είχε συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της DΕLEK, ενώ συναντήθηκε με στελέχη της Noble Energy.

Σε ερώτηση για την διακοπή των γεωτρήσεων, είπε ότι  όντως θα  υπάρξει μία περίοδος παύσης για τεχνικούς λόγους συντήρησης. «Ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, αλλά λόγω του αρνητικού αποτελέσματος της πρώτη γεώτρησης, επισπεύστηκε. Γιατί αυτή τη στιγμή η εταιρεία δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη γεώτρηση. Θα είναι ένα παράθυρο τριών μηνών και το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από τη δεύτερη γεώτρηση. Αν είναι επιτυχημένη θα γίνει μία επιβεβαιωτική, αν όχι, θα συζητήσουμε με την εταιρεία».

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση της συμφωνίας με τη γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL. Πρόκειται, εξήγησε, για ανανεωμένη συμφωνία, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα στην ΤΟΤΑL να συνεχίσει το ερευνητικό πρόγραμμά της, ώστε να αξιολογήσει καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό του τεμαχίου 11. 

ΠΗΓΗ: riknews

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις