Συνεχίζει ή όχι η Delek με την ενδιάμεση λύση;

Μπέρδεμα και ερωτήματα αφήνει η ανακοίνωση της Delek στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ότι δεν συνεχίζει τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό της ΔΕΦΑ, καθώς η κυπριακή πλευρά, ερωτηθείσα από tο ΙnBusinessNews το αρνήθηκε, αναφέροντας ότι πρόκειται για «σύγχυση και τεχνικά ζητήματα».

Δηλαδή, η Delek συνεχίζει τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, ο οποίος έπειτα από απόφαση της  ΔΕΦΑ πήρε  παράταση στη λήξη της προσφοράς, διάρκειας τριών μηνών. Μάλιστα, μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για δημοσίευση και μπέδεμα άνευ ουσίας.

Aνακοίνωση στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ

Πάντως, η ισραηλινή εταιρεία Delek, με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε τον τερματισμό του διαγωνισμού της ΔΕΦΑ για ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου.«Αυτή τη στιγμή, από ότι γνωρίζουμε, η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει διάφορες λύσεις για τις εισαγωγές αερίου της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου το τεμάχιο Αφροδίτη στο οικόπεδο 12», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Κερδισμένη η Λευκωσία»

Όπως δημοσιεύει η Jerusalem Post, «η Λευκωσία πιθανότατα θα βγει κερδισμένη από την αναποφασιστικότητα του Ισραήλ». Κάνει λόγο για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αφορούσε ότι δεν υπάρχει θέμα δεσπόζουσας θέσης και στρέβλωση των κανόνων ανταγωνισμού από την θέση που κατέχουν στην Ισραηλινή  αγορά ΦΑ η Noble, Delek και Avner, "η οποία πάγωσε την ανάπτυξη του Λεβιάθαν".

«Καθώς δεν μπορεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που έθεσε να πάρει φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν, η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάζεται να βρει μια άλλη λύση που θα την καλύψει από το 2017 και μετά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 Στροφή στην Αίγυπτο

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Noble Energy και η Delek προχωρούν με τις επαφές τους στην Αίγυπτο για πιθανή εξαγωγή αερίου με αντιπροσώπους της British Gas και  Dolphinus Group.

Αρχικά, είχαν σκοπό να αναπτύξουν παράλληλα το Οικόπεδο 12 και το Λεβιάθαν,  με το Λεβιάθαν να είναι σε θέση να το εκμεταλλευτούν από το τέλος του 2017 ή αρχές 2018. Επειδή η ζήτηση για την κυπριακή αγορά είναι 1 δις κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου για κάθε χρόνο, «η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τεμαχίου Αφροδίτη για την τοπική αγορά δεν θα ήταν εφικτή, ενώ από την άλλη, το τεμάχιο είναι μικρό για σκοπούς εξαγωγών», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Όλα θα εξαρτηθούν από την  υλοποίηση των μνημονίων συναντίληψης που έχουν υπογραφεί μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται τα κοιτάσματα του Ταμάρ και Λεβιάθαν με εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. Οι Noble και Delek έχουν υπογράψει τον Ιούνιο μνημόνιο συνεργασίας με τη βρετανική BG που διαθέτει σταθμό υγροποίησης αερίου στις αιγυπτιακές ακτές.

Όσον αφορά τη δεύτερη συνάντηση στην Αίγυπτο, με την Dolphinus, τα μέρη συζητούν άλλο letter of intent  η οποία υπεγράφη πριν από αρκετούς μήνες. Τον Οκτώβριο, οι εταίροι του Tamar- εκ των οποίων ο Όμιλος Delek και Noble Energy είναι επίσης οι μεγαλύτεροι μέτοχοι - υπέγραψε letter of intent για να πουλήσει 2,5 δις κυβικά μέτρα. ετησίως στην αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holding Limited. Εκείνη την εποχή, οι εταίροι, δήλωσαν ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να βρίσκεται στους καταναλωτές (βιομηχανίες) ήδη από  το 2015.

"Η κίνηση αυτή θα αντιστρέψει το ρόλο του αγωγού της Αιγύπτου  που για πολλά χρόνια  μετέφερε αέριο από την Αίγυπτο προς το Ισραήλ, με την αντιστροφή της ροής του αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο". Προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη ρύθμιση αυτή, οι πηγές της Jerusalem Post αναφέρουν ότι αναμένουν να δουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία  κατά τους προσεχείς μήνες.

«Αν και αυτή η συμφωνία μεταξύ των εταίρων της δεξαμενής Ταμάρ και Dolphinus μπορεί να κινείται προς τα εμπρός, τέτοιες παρόμοιες προόδοι, δεν μπορούν να συμβούν αυτή τη στιγμή σχετικά με το Λεβιάθαν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Plan B το Αφροδίτη

Αναφορικά με τις εξαγωγές αερίου μέσω της Αιγύπτου, η Jerusalem Post θεωρεί ότι το Οικόπεδο 12 της Κύπρου είναι ουσιαστικά το σχέδιο Β σε περίπτωση που η ανάπτυξη του Λεβιάθαν αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ως αποτέλεσμα τις αβεβαιότητας που προκύπτει με το μέλλον του Λεβιάθαν και επειδή οι Delek Group  and Noble Energy είναι διαχειριστές του Αφροδίτη, η Jerusalem Post θεωρεί ότι οι εταιρείες θα δώσουν στην British Gas, Plan B.

“Εάν το Λεβιάθαν δεν αναπτυχθεί βάσει σχεδιασμών, το Αφροδίτη θα τους εφοδιάσει με το αέριο που χρειάζονται. Τέτοια συμφωνία θα βοηθήσει την εμπορική εκμετάλλευση του Αφροδίτη, λόγω των εξαγωγών (external customer) σε συνάρτηση με την μικρή εσωτερική αγορά.

"Δε  δεσμεύεται με τίποτα το Λεβιάθαν"

Η Prof. Brenda Shaffer, ειδική στην ενεργειακή πολιτική του University of Haifa’s School of Political Science και επισκέπτρια καθηγήτρια  στο Georgetown University, τόνισε ότι το Λεβιάθαν δεν έχει καμιά δεσμευτική συμφωνία σε αυτό το σημείο.

"Το Λεβιάθαν έχει μια σειρά από εμπόδια για να περάσει πριν αρχίσουν οι επενδύσεις από τις εταιρείες και το ζήτημα του μονοπωλίου είναι μόνο ένα από αυτά». Επειδή δεν υπάρχουν δεσμευτικές συμβάσεις προμηθειας φυσικού αερίου, η άντληση αερίου από το Λεβιάθαν το 2018 δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο, ανέφερε η Shaffer. "Η απόφαση της Κύπρου δεν συνδέεται μόνο με τις εξελίξεις στο Ισραήλ που σχετίζονται με Λεβιάθαν, όπως το μονοπώλιο," συνέχισε.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου