Η ΑΗΚ διευκολύνει αποπληρωμές

Με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις κοινότητες, αλλά και γενικότερα όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την ΑΗΚ, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ αναφορικά με τους διακανονισμούς αποπληρωμής οφειλομένων ποσών από λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, την περασμένη βδομάδα το ΔΣ ενέκρινε σχέδιο με βάση το οποίο νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα αποπληρωμής θα μπορούν να αιτηθούν μείωση της ισχύος του ρεύματος που θα τους παρέχεται, από τα τριάντα αμπέρ στα δέκα, που θα είναι αρκετά για να υπάρχει φωτισμός, ψυγείο και πλυντήριο στο νοικοκυριό.

“Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η κατανάλωση, αλλά παραμένει απρόσκοπτη η παροχή στην οικία”, ανέφερε ο ΓΔ της ΑΗΚ. Το Σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ.

Ο κ. Στυλιανού είπε πως η ΑΗΚ αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιες ομάδες του πληθυσμού και προσπαθεί με ειδικές συμφωνίες αποπληρωμής με μηνιαίες δόσεις να βοηθήσει.

Οι συμφωνίες αποπληρωμής συσσωρευμένων υπολοίπων εφαρμόζονται, είπε, στις περιπτώσεις μεγάλων καταναλωτών, κυρίως εμπορικών, που έχουν συσσωρεύσει πολλές υποχρεώσεις έναντι της ΑΗΚ και η αποπληρωμή με μηνιαίες δόσεις μπορεί να επεκταθεί μέχρι και δεκαοκτώ μήνες.

Επίσης, για τους ευάλωτους καταναλωτές, με βάση την απόφαση της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ δεν μπορεί να διακόπτει την παροχή μέχρι την 31η Μαρτίου. Ο κ. Στυλιανού σημείωσε ωστόσο ότι “η μη διακοπή δεν σημαίνει και μη πληρωμή”.

Ο ΓΔ της ΑΗΚ είπε επίσης ότι η Αρχή με τη ΡΑΕΚ και το Υπουργείο Εμπορίου εξετάζουν πρόταση καθορισμού συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα και χρειάζονται να έχουν απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα, το συνολικό ύψος των ανείσπρακτων οφειλών προς την ΑΗΚ ανέρχεται στα 16 εκ. ευρώ και έχει μειωθεί ελαφρά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τον ΓΔ της Αρχής.

Διακανονισμός και με κοινότητες

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει διευθετηθεί το θέμα με τις οφειλές των κοινοτήτων προς την ΑΗΚ, ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Στέλιος Στυλιανού είπε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού.«Είχαμε πει ότι οι κοινότητες πρέπει να πληρώνουν την τρέχουσα κατανάλωση που αφορά τις κτιριακές τους και άλλες εγκαταστάσεις», είπε.

Όσον αφορά τον οδικό φωτισμό, ο κ. Στυλιανού είπε ότι «είμαστε έτοιμοι και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν διακανονισμοί αποπληρωμής με μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φτάσουν και μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, ο Υπουργός Εσωτερικών «ανέλαβε την υποχρέωση να μιλήσει με το Υπουργείο Οικονομικών για να δει κατά πόσο υπάρχει περίπτωση αύξησης της επιχορήγησης των κοινοτήτων για τον οδικό φωτισμό».Ανέφερε ότι «οι κοινότητες θεωρούν ότι αρκετός οδικός φωτισμός αφορά το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο την κοινότητα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου