Λακκοτρύπης: Επικεντρώνεται στο 11 η Total

Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της Κυβέρνησης με την εταιρεία Total παρουσίασε η Κυβέρνηση στη σύσκεψη του συμβουλίου αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, “υπήρξε συναίνεση προς την κατεύθυνση, την οποίαν παρουσίασε η Κυβέρνηση και τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε με τις νενομισμένες διαδικασίες, με πρόθεση να ολοκληρωθεί θετικά πλέον αυτή η προσπάθεια”.

Στη σύσκεψη, είπε, ανταλλάχθηκαν απόψεις και η Κυβέρνηση παρουσίασε τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν η εταιρεία  παρέθεσε τις εισηγήσεις της.

Σημείωσε ότι η Total «επικεντρώνεται ουσιαστικά στο τεμάχιο 11 με κάποιες καινούριες έρευνες που θα μπορούσαν να γίνουν και αυτό είναι στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως επιβεβαίωσε στη σύσκεψη σήμερα και ο Γενικός Εισαγγελέας, με τον οποίον είχαμε διαβουλεύσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν μας ενημέρωσε η εταιρεία».

Κληθείς να σχολιάσει τις εκκλήσεις των κομμάτων προς την Κυβέρνηση όπως εμπλέξει και εταιρείες άλλων χωρών στα θέματα ερευνών για υδρογονάνθρακες, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί και πολιτικά η θέση της Κύπρου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει νέος γύρος αδειοδότησης”.

Σημείωσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προϋπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες.

“Έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα, έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη την προσπάθεια εκμετάλλευσης του τεμαχίου ‘Αφροδίτη’, οπότε είναι στις σκέψεις της Κυβέρνησης, απλώς δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί ακριβώς για το λόγο ότι αναμένουμε κάποια απτά αποτελέσματα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι πάντοτε υπάρχει η προοπτική ενός τρίτου γύρου αδειοδότησης, απλώς θα πρέπει και οι συνθήκες να το ευνοούν.

Ωστόσο, ανέφερε ότι με τις σημερινές συνθήκες “που έχουν να κάνουν με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου θα πρέπει κάποια πράγματα να ευθυγραμμιστούν”.

Κληθείς να πει πού βρίσκονται οι συζητήσεις με την Αίγυπτο σε σχέση με τα κοιτάσματα στο τεμάχιο 12, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αρχίζουν και γίνονται εντονότερες”.

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος για τις τεχνικές πτυχής της λύσης (μεταφοράς φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 στην Αίγυπτο μέσω αγωγού).

Εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα εξελιχθεί αυτός ο διάλογος και στους εμπορικούς όρους με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των ερευνών από την εταιρεία ENI-Kogas, είπε ότι “δεν υπάρχει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία” και πρόσθεσε ότι  “θα αναμένουμε τα αποτελέσματα εντός των επόμενων εβδομάδων”.

“Να τονίσω ότι το τι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας έχει αποφασιστεί πριν εκατομμύρια χρόνια. Απλώς εμείς τώρα το μαθαίνουμε” υπέδειξε.

Καταλήγοντας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «οι εταιρείες μέσω των σεισμογραφικών ερευνών έχουν μια γνώση. Για το ποιες δομές υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας, τι εμπεριέχουν αυτές οι δομές, ποια πορεία πήραν τα υλικά, τα οποία σχημάτισαν τους υδρογονάνθρακες πριν εκατομμύρια χρόνια και μέχρι πού έφτασαν, αυτά δεν τα ξέρει κανείς μέχρι να ολοκληρωθεί μια γεώτρηση».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου