Εγκαταλείπει την Κύπρο η Total

Τα σχέδια για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα στα οικόπεδα 9 και 10, για τα οποία εξασφάλισε δικαιώματα ερευνών, φαίνεται να εγκαταλείπει ο γαλλικός της Total.

Δημοσιεύματα τόσο στον Φιλελεύθερο όσο και στον Πολίτη αναφέρουν πως η εταιρεία θα εγκαταλείψει την Κύπρο, προτιμώντας να πληρώσει το αντίτιμο για διακοπή συμβολαίου παρά να προχωρήσει με ερευνητικές γεωτρήσεις.

Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές του InBusinessNews από το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν πως η κυβερνητική πλευρά βρίσκεται σε επαφές με την Total προκειμένου να ξεκαθαριστούν και οι προσθέσεις, αλλά και το ενδεχόμενο συνέχισης ή όχι της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Τα προβλήματα της περιοχής, με την άγρια μορφολογία του εδάφους και τα βάθη της Μεσογείου αποτελούν σημαντικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για διεξαγωγή γεωτρήσεων. Τα εν λόγω δεδομένα σε συνδυασμό με την απουσία, ουσιαστικών πολιτικών, αναφορικά με τη διαχείριση των υδρογονανθράκων οδηγούν σε αρνητικά σενάρια.

Είναι πάντως και θέμα προσδοκιών αφού η εικόνα που πολύς κόσμος έκτισε στο μυαλό του σχετικά με την Κύπρο και τις ενεργειακές εξελίξεις ομοίαζε με αυτές πλούσιων χωρών, με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα. Πέραν, της Total και των όποιων εξελίξεων τελικώς θα προκύψουν το 2015 είναι κομβικής σημασίας για τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, κυρίως λόγω των κινήσεων στις οποίες θα προβεί η κοινοπραξία ENI/Kogas.

 

Δειτε Επισης

Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ