Ισραήλ: Ντόμινο εξελίξεων με το κοίτασμα Λεβιάθαν

Για σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στο Ισραήλ προειδοποιεί το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, σε περίπτωση που παγώσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων του «Λεβιάθαν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Jerusalem Post”, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτων Orna Hozman-Bechor, απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο της Αρχής κατά των Μονοπωλίων David Gilo την Τετάρτη, σε σχέση με την ανακοίνωσή του νωρίτερα εντός της εβδομάδας ότι δεν υποβληθεί προς έγκριση ένα συναινετικό διάταγμα, αναφορικά με τη συμμετοχή των εταιρειών Noble και Delek στο «Λεβιάθαν».

Το διάταγμα προέβλεπε ότι η Delek Group και η Noble Energy, κύριοι εταίροι στο «Λεβιάθαν» και στο «Ταμάρ», θα συνέχιζαν τη λειτουργία των κοιτασμάτων, χωρίς να θεωρούνται «καρτέλ», όμως θα ήταν αναγκασμένες να πουλήσουν τα μικρότερα κοιτάσματά τους, «Καρίς» και «Τανίν».

Στην επιστολή της η κ. Hozman-Bechor αναφέρει ότι «δεν συντρέχουν οποιεσδήποτε αλλαγές οι οποίες να δικαιολογούν την κίνηση αυτή», ενώ προσθέτει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντικές και θεμελιώδεις ζημιές στον τομέα της ενέργειας στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με την Αντιμονοπωλιακή Αρχή, το προτεινόμενο διάταγμα «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του αντιμονοπωλιακού νόμου» ενώ παρατίθενται μια σειρά από λόγοι, όπως ότι με το παρών διάταγμα δεν εξασφαλίζεται ένα πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα έλυνε το πρόβλημα του μονοπωλίου.

Παράλληλα με την απόσυρση της στήριξής του στο διάταγμα την Τρίτη, ο κ. Gilo ενημέρωσε τις Delek και Noble Energy ότι η Αρχή θα εξετάσει κατά πόσο η ιδιοκτησία του «Λεβιάθαν» αποτελεί μια «περιοριστική διευθέτηση», εννοώντας ένα καρτέλ, κάτι που είναι παράνομο στο Ισραήλ.

Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να καταρρίψουν τον ισχυρισμό για καρτέλ, κατά τη διάρκεια ακρόασης τον Ιανουάριο, κατέληξε η Αντιμονοπωλιακή Αρχή.

Μονοπώλιο συνιστούν Noble Ενergy και Delek για τον επίτροπο προστασίας ανταγωνισμού του Ισραήλ

Νωρίτερα, ο επίτροπος αρχής προστασίας του Ανταγωνισμού του Ισραήλ έκρινε ότι οι Noble Ενergy και Delek έχουν τον πλήρη έλεγχο των αποθεμάτων φυσικού αέριου και συνιστούν μονοπώλιο.

 Η αμερικάνικη Noble και η ισραηλινή Ντέλεκ κατέχουν το 85% του κεφαλαίου του πλούσιου τεμαχίου Λεβιάθαν, στο οποίο η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2018, μετά από αρχική επένδυση 6 κόμμα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατέχουν όμως και το μικρότερο τεμάχιο Ταμάρ, που ανακαλύφθηκε το 2009 και που ήδη παράγει αέριο. Ο επίτροπος David Gilo ανακοίνωσε ότι οι δύο εταιρείες πρέπει να πωλήσουν μερίδιό τους στο ένα ή το άλλο κοίτασμα.

Η Νοble αντέδρασε έντονα, τονίζοντας ότι θα δράσει αποφασιστικά για να διαφυλάξει όλα τα νόμιμα δικαιώματα της. Οι ενέργειες της Αρχής Προστασίας Ανταγωνισμού, αναφέρει, είναι ακόμα ένα παράδειγμα του ασταθούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος του Ισραήλ.

Πηγές από τον τομέα της ενέργειας που επικαλείται η εφημερίδα Globes, μεταδίδουν ότι ο μεγαλομέτοχος της Ντέλεκ θα επιλέξει να εγκαταλείψει το μικρότερο Ταμάρ και να διατηρήσει το Λεβιθάθαν, κι αυτό θα προτείνει στην αρμόδια αρχή.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου