Λακκοτρύπης: Ο σχεδιασμός στις αδειοδοτήσεις

Το σχεδιασμό που ακολουθούν τα υπουργεία Ενέργειας και Συγκοινωνιών στην αδειοδότηση εταιρειών στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, αλλά και στην Αραδίππου επεξηγεί ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. 

 

Λιμάνι Λάρνακας

Ο κ. Περδίκης ρωτά τον Υπουργό κατά πόσο  έχουν παράτυπα αδειοδοτηθεί δύο εγκαταστάσεις μέσα στο λιμάνι Λάρνακας. Όπως αναφέρει ο κ. Λακκοτρύπης, η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει παραχωρήσει λιμενικούς χώρους στο λιμάνι της Λάρνακας για την ανέγερση και λειτουργία εγκαταστάσεων για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ερευνητικές γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.  «Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες για την ανόρυξη γεωτρήσεων και υπήρχαν και στο λιμάνι Λεμεσού κατά τη διάρκεια της ερευνητικής και της επιβεβαιωτικής γεώτρησης από την Noble Energy International Ltd στο τεμάχιο 12», αναφέρει ο Υπουργός.

Ωστόσο, σημειώνει ότι με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2014, η μέγιστη περίοδος χρήσης των χώρων του λιμανιού της Λάρνακας, για τον πιο πάνω σκοπό, από τις εταιρείες διαχείρισης των εγκαταστάσεων είναι 26 μήνες.  Με τη λήξη των αδειών παραχώρησης της χρήσης του λιμανιού, η Αρχή Λιμένων Κύπρου θα πρέπει να παραχωρήσει στις εταιρείες εναλλακτικούς χώρους στο Λιμάνι Λεμεσού.

Αραδίππου

Σχετικά με τη  Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου Κατηγορίας Β΄, αναφέρει ότι έχουν εγκατασταθεί οι εταιρείες SCYL Ltd (θυγατρική της εταιρείας Schlumberger) και Halliburton, οι οποίες επίσης παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ανόρυξη γεωτρήσεων και είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα τους. «Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις χωροθετούνται σε Βιομηχανικές Περιοχές Κατηγορίας Α΄ και ως εκ τούτου για την έκδοση των σχετικών πολεοδομικών εγκρίσεων δόθηκε απόκλιση από το Υπουργικό Συμβούλιο», αναφέρει ο Υπουργός.  

Επισημαίνει ότι με την έκδοση της πολεοδομικής έγκρισης οι εταιρείες υπέβαλαν αίτηση στον Δήμο Αραδίππου για έκδοση άδειας οικοδομής.  «Ο Δήμος προτού θέσει το θέμα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου προς ψήφιση, ανάθεσε τόσο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου την εκπόνηση Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή συγκέντρωση στους δημότες Αραδίππου», καταλήγει.

Βασιλικό

Στις επικρίσεις του κ. Περδίκη ότι στο γενικό σχεδιασμό (master plan) για το ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό δεν περιλαμβάνεται χώρος για εγκατάσταση βιομηχανιών σχετικών με τις γεωτρήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης απαντά ότι υπάρχει πρόνοια για την κατασκευή εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας και του Φυσικού Αερίου (Gas based Industries). «Η περιοχή του Βασιλικού δεν προσφέρεται για την εγκατάσταση βιομηχανιών που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ανόρυξη γεωτρήσεων, διότι στο Λιμάνι Βασιλικού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι λιμενικοί χώροι για το σκοπό αυτό», επεξηγεί.

Απαλλοτρίωση του Μερρά Ζακακίου

Σχετικά με την μελλοντική εγκατάσταση εταιρειών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στην Κύπρο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα προχωρήσει στην εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για τις χρήσεις των υφιστάμενων λιμανιών και για τις μελλοντικές ανάγκες σε λιμενικές υποδομές.

"Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, θα προωθήσει την απαλλοτρίωση του Μερρά Ζακακίου με σκοπό την αύξηση των διαθέσιμων χώρων στο Λιμάνι Λεμεσού, μεταξύ άλλων και για σκοπούς ικανοποίησης των αναγκών που προκύπτουν αναφορικά με τις εταιρείες που προτίθενται να αναπτύξουν υποδομές στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων", αναφέρει ο κ. Λακκοτρύπης.

Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον 

Τέλος, όσον αφορά την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την μελλοντική εγκατάσταση υποδομών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο υπουργός σημειώνει ότι αρμόδια αρχή για να αποφασίσει την εκπόνηση ή μη της μελέτης είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent