Τεχνικές δυσκολίες καθυστερούν αποτελέσματα Ονασαγόρα

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά και σταθερά με τους σχεδιασμούς της και τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ ανεξάρτητα από τις νέες προκλητικές δηλώσεις της Αγκυρας για τουρκική πλατφόρμα στην ΑΟΖ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης. Παράλληλα, ο Υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω τεχνικών δυσκολιών στη γεώτρηση της ΕΝΙ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι εντός Δεκεμβρίου θα έχει τα αποτελέσματα από το κοίτασμα Ονασαγόρας.

Μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης της μελέτης για τις νέες ρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και ερωτηθείς για το πώς προχωρά η εταιρεία ENI με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ήδη η γεώτρηση προχωρά, αλλά κάπως πιο αργά από ό,τι αναμενόταν αρχικά λόγω κάποιων τεχνικών δυσκολιών.

“Αναμένουμε εντός Δεκεμβρίου να έχουμε τα αποτελέσματα από τον Ονασαγόρα, ανακοινώσεις θα συνεννοηθούμε με την εταιρεία το πότε θα γίνουν και ήδη έχει αρχίσει ο προγραμματισμός για τη μετακίνηση της πλατφόρμας στη δεύτερη γεώτρηση που θα γίνει εντός των τεμαχίων 2, 3 και 9”, είπε και πρόσθεσε: “Προχωρούμε κανονικά, οι όποιες τεχνικές δυσκολίες βρίσκουμε ενώπιον μας αντιμετωπίζονται και προχωρούμε”.

Ερωτηθείς αν οι έρευνες έχουν επηρεαστεί από τις δυσκολίες που προσπαθεί η Τουρκία να επιφέρει, ο Υπουργός επανέλαβε τη δεδηλωμένη θέση της Κυβέρνησης πως δεν υπάρχει επηρεασμός και η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά κανονικά με τους σχεδιασμούς της. “Αναμένουμε τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής γεώτρησης για να δούμε αν υπάρχουν ποσότητες και πόσες είναι αυτές”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ποιες είναι αυτές οι τεχνικές δυσκολίες που έχουν προκύψει ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αφορά τις αυξημένες πιέσεις που υπάρχουν στα βάθη που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η ΕΝΙ και έχουν να κάνουν με τη γεωλογία του βυθού, και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σημείο είναι το κυπριακό τόξο όπου συνδέεται η αφρικανική πλάκα με την κυπριακή πλάκα και στο οποίο δημιουργούνται μεγάλες πιέσεις, που αναγκάζουν την εταιρεία να προχωρά τη γεώτρηση λίγο πιο αργά.

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία της Τουρκίας για να εγκαταστήσει πλατφόρμα στην ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου καταδεικνύουν και την παραβατικότητα της Τουρκίας. Η αναφορά ότι η Τουρκία θα αγοράσει ή θα κατασκευάσει τη δική της πλατφόρμα, δείχνει ότι η Αγκυρα δεν βρίσκει εταιρείες για να ενοικιάσει πλατφόρμα, καθώς κανείς δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτές τις παραβιάσεις, και είναι κάτι ανάλογο που έχει γίνει και με το Μπαρμπαρός, όπως σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως η δήλωση αυτή δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. “Εμείς συνεχίζουμε με τον προγραμματισμό μας και ευελπιστούμε στα καλύτερα αποτελέσματα”, είπε.

Ερωτηθείς αν γίνονται ενέργειες για καταγγελία των νέων εξαγγελιών της Τουρκίας, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι υπάρχουν οι δράσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί και με τους αρχηγούς των κομμάτων, και όταν και όποτε υπάρχει κάποια εξέλιξη προς αυτή τη κατεύθυνση, αυτή ανακοινώνεται.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου