Αμισθί σύμβουλος του κράτους η Τρ. Κύπρου

Μνημόνιο συναντίληψης σε σχέση με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των υδρογονανθράκων υπέγραψαν την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Με το μνημόνιο αυτό η Τράπεζα Κύπρου θα παρέχει στο κράτος δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν θέματα χρηματοδότησης στον τομέα των υδρογοναθράκων.

Στην ουσία, το τμήμα επενδυτικής στρατηγικής της τράπεζας θα παρέχει πληροφορόρηση στην Κυβέρνηση σε θέματα αγοράς ενέργειας, καθορισμό, εκτέλεση ανάλυσης και οικονομικής εκτίμησης σε θέματα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ενώ η τράπεζα μπορεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής με δυνητικούς επενδυτές και χρηματοδότες.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία πολύ σημαντική, ο κ. Γεωργιάδης ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις προοπτικές συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τη μεγάλη, όπως χαρακτήρισε την προοπτική των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

«Η ενεργειακή προοπτική για μας δεν είναι υποκατάστατο της δύσκολης προσπάθειας για οικονομική μεταρρύθμιση και εξυγίανση, είναι όμως μια εξαιρετικά σημαντική προοπτική για την οποία η Κυβέρνηση ήδη προχωρεί με προσεκτικά καλά μελετημένα βήματα», είπε, προσθέτοντας πως η συμφωνία θα βοηθήσει στην υλοποίηση αυτή της σημαντικής προοπτικής.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως πέραν των συμβουλευτικών υπηρεσιών, η Τράπεζα Κύπρου θα υποστηρίξει την προσπάθεια χρηματοδότησης επενδύσεων, αλλά και εκπαίδευση και ενημέρωση σε σχέση με την ενεργειακή προοπτική.

Από την πλευρά του, ο κ. Χούρικαν είπε ότι η συμφωνία επιτρέπει στην τράπεζα να συνεισφέρει στην ευημερία του κράτους.

«Η συνεργασία αυτή μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τράπεζας και των ευρύτερων συνδεδεμένων της εταιρειών προς όφελος της κυπριακής κυβέρνησης και του λαού», είπε.

«Έχουμε τις δεξιότητες στην τράπεζα, τις οποίες θέλουμε να κινητοποιήσουμε για να βοηθήσουμε στη δημιουργία ευημερίας που χρειάζεται η Κύπρος και το θεωρούμε αυτό ως τιμή και ως υποχρέωση», πρόσθεσε.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο τα επιβεβαιωμένα όσο και τα μη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα που υπάρχουν στη Λεκάνη της Λεβαντίνης μπορούν να αλλάξουν τους όρους του παιγνιδιού για την Κύπρο για τη δημιουργία ευημερίας και αξίας για τις μελλοντικές γενεές των Κυπρίων, τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας, αλλά και για τη δημιουργία ενός εντελώς νέου τρόπου επανασύστασης της κυπριακής οικονομίας».

«Και αυτό αποτελεί μια συναρπαστική προοπτική τόσο για μας ως τράπεζα όσο και την Κυβέρνηση για να διασφαλίζει τα δημόσια οικονομικά, την ανάπτυξη και την ευημερία για τις μελλοντικές γενιές», είπε, για να προσθέσει ότι «θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα αποδώσει αξία στην Κυβέρνηση, αξία στο κράτος και φυσικά αξία για το δικό μας ίδρυμα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χούρικαν επεσήμανε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και οικονομικού σχεδιασμού για την υλοποίηση της εξόρυξης των κοιτασμάτων προτού αρχίσει η εισροή των εσόδων. Βάσει της δική μου εμπειρίας, με έναν καλό σχεδιασμό και με την κινητοποίηση σωστών χρηματοοικονομικών δυνατοτήτων και πόρων θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά την οικονομική εκμετάλλευση αυτού του περιουσιακού στοιχείου, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου