Στο επίκεντρο ο αγωγός East Med

Η σημασία υλοποίησης του διαδρόμου φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med Corridor) για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννη Μανιάτη, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κι αρμόδιο για την ενεργειακή ολοκλήρωση Μάρο Σέφκοβιτς.

 

Στη συνάντηση είχε προγραμματισθεί να μετάσχει κι ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος είχε συνυπογράψει επιστολή με τους ομολόγους του Ελλάδας και Κύπρου προς τον κ. Σέφκοβιτς, αλλά δεν κατάφερε να παραστεί λόγω προεκλογικών του υποχρεώσεων.

Ο κ. Λακκοτρύπης κάλεσε τον κ. Σέφκοβιτς να υποστηρίξει τις χώρες της περιοχής στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν τις διάφορες πολιτικά εφικτές επιλογές για την οικονομική εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, προς όφελος της ΕΕ. Ο αγωγός East Med είναι μια τέτοια επιλογή - κι όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης έχει και το πλεονέκτημα πως διέρχεται εξολοκλήρου από κοινοτικές χώρες κι ως εκ τούτου ταυτίζεται πλήρως με τα συμφέροντα της Ενωσης.

Οι δυο Υπουργοί ενημέρωσαν την Κομισιόν πως ο αγωγός θα διαθέτει χωρητικότητα αντίστοιχη του Νοτίου Διαδρόμου, δηλαδή 8 - 12 bcm, κι έτσι θα αποτελέσει μελλοντικά μια ακόμη εναλλακτική πηγή κι οδό για τις ευρωπαϊκές χώρες - τη στιγμή ακριβώς που η αναζήτηση τέτοιων οδών έχει αναχθεί σε στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, αναμένεται οι τελικές μελέτες που θα εκπονηθούν να επιβεβαιώσουν κατά πόσον τεχνικά είναι εφικτός ο αγωγός και οικονομικά βιώσιμος, που έχει ήδη καταδειχθεί κι από τις σχετικές προμελέτες.

Ο κ. Σέφκοβιτς επέδειξε ενδιαφέρον για τα στοιχεία που του παρουσιάστηκαν και δεσμεύτηκε να μελετήσει τρόπους στήριξης του σχεδίου από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις