ΑΗΚ: Διαχωρισμός επιχειρηματικών μονάδων

Τα προγράμματα συμμόρφωσης για την κάθε μια από τις πέντε αυτόνομες δραστηριότητες/επιχειρηματικές μονάδες που δημιουργούνται εντός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), υποβάλλονται κατά την τρέχουσα εβδομάδα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού.

Όπως ανακοίνωσε, τα προγράμματα συμμόρφωσης των πέντε δραστηριοτήτων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ και θα υποβληθούν στη ΡΑΕΚ μέχρι την Παρασκευή. Σημείωσε ότι την ετοιμασία προγραμμάτων συμμόρφωσης χωριστά για κάθε μια από τις πέντε δραστηριότητες/επιχειρηματικές μονάδες, τα έχει ζητήσει η ΡΑΕΚ.

“Εισερχόμαστε πλέον στην λεπτομερή συμμόρφωση της κάθε δραστηριότητας, με την εφαρμογή των προγραμμάτων”, επισήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η ΡΑΕΚ έγκρινε το πρόγραμμα συμμόρφωσης τόσο για το λογιστικό όσο και για το λειτουργικό διαχωρισμό του οργανισμού, το οποίο υποβλήθηκε από την ΑΗΚ στις 24 Οκτωβρίου.

Ο λειτουργικός διαχωρισμός αφορά τον διαχωρισμό της Αρχής σε πέντε δραστηριότητες/επιχειρηματικές μονάδες οι οποίες είναι η παραγωγή (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), η μεταφορά (μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης), η διανομή (σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος με καταναλωτή) και η προμήθεια (εισήγηση σε καταναλωτή του κατάλληλου πακέτου κατανάλωσης – Μάρκετινγκ) και οι Άλλες Δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, περιλαμβάνει ημερομηνίες βάσει των οποίων θα ολοκληρωθούν κάποιες δράσεις για να μπορέσουμε, όπως είπε, μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε εφαρμόσει τον διαχωρισμό που εγκρίθηκε από την ΡΑΕΚ.

Αυτονομία δραστηριοτήτων

Ο κ. Στυλιανού είπε ακόμη ότι θα γίνει εσωτερική εκχώρηση εξουσιών από το κεντρικό ΔΣ προς τις διευθύνσεις των δραστηριοτήτων για να μπορούν οι δραστηριότητες να λειτουργούν με μια αυτονομία και να παίρνονται οι αποφάσεις από το κεντρικό ΔΣ, η ευθύνη του οποίου θα παραμείνει ως έχει.

Σύμφωνα με τον ΓΔ της ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ σωστά ζητεί όπως η κάθε δραστηριότητα έχει μια αυτονομία /ανεξαρτησία, προσθέτοντας ότι στο τέλος της ημέρας θα αποσπαστούν κάποια μέλη του κεντρικού ΔΣ της ΑΗΚ στις συμβουλευτικές ομάδες που θα έχουν την ευθύνη της διεύθυνσης και διοίκησης των δραστηριοτήτων και να διασφαλιστεί με ένα κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς ότι αυτοί οι Διοικητικοί Σύμβουλοι δεν θα μπορούν να επηρεάζουν τη λειτουργία άλλων δραστηριοτήτων.

Εξήγησε ότι τα μέλη του ΔΣ που θα ασχολούνται με την παραγωγή δεν θα μπορούν να ασχολούνται, για παράδειγμα, με την καθημερινή εργασία των δικτύων.

Είπε ότι "θα πρέπει να καταρτιστεί νέος κώδικας δεοντολογίας για να εφαρμοστεί για το νέο τρόπο λειτουργίας ώστε να ξεχωρίζουν οι δραστηριότητες και ο τρόπος λήψης αποφάσεων”.

“Πρέπει να γίνουν τέτοιες τομές στον οργανισμό ώστε να υπάρχει και να φαίνεται η αυτονομία, ανεξαρτησία της κάθε δραστηριότητας”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου