Απομακρύνεται το... τερματικό

Ως μία ρεαλιστική διέξοδο για την πώληση του φυσικού αερίου χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας την προοπτική συνεργασίας με την Αίγυπτο. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο καθώς όχι μόνο τα οικονομικά δεδομένα του νησιού, αλλά και οι μεταβαλλόμενες καταστάσεις στο διεθνές προσκήνιο (όπως η μείωση της τιμής του πετρελαίου, η αβέβαιη τιμή του φυσικού αερίου και η παραγωγή σχιστόλιθου) καθιστούν τη δημιουργία τερματικού προβληματική. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι σε μακροπρόθεσμο στάδιο, θα είναι απαραίτητη η ανέγερσή του στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι FT, παραθέτοντας στοιχεία από σχετική μελέτη του German Marshall Fund υποστηρίζουν ότι είναι αμφίβολη η κατασκευή μεσογειακού αγωγού καθώς  σημειώνουν ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα παραμείνει υποτονική, ενώ οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν μέχρι στιγμής σε Κύπρο και Ισραήλ περιορίζουν τις δυνατότητες των δύο χωρών να καταστούν οι κύριοι εξαγωγείς. «Τα αποδεδειγμένα αποθέματα είναι επαρκή για τις δικές τους οικονομίες, αλλά όχι για να προσελκύσουν το είδος των επενδύσεων που απαιτούνται για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγού ή  υγροποιημένου φυσικού αερίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Παπαναστασίου: Πουθενά στον κόσμο δεν θα ανεγερθεί τερματικό

Ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου χαρακτήρισε ως σωστή κίνηση από μέρους της Κυβέρνησης να έρθουν σε συμφωνία για συνεργασία με την Αίγυπτο.  «Οι πιο ρεαλιστικές προοπτικές είναι η συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το τεμάχιο «Αφροδίτη», αλλά και η εσωτερική κατανάλωση του φυσικού αερίου από το νησί μας», ανέφερε. Παράλληλα, τόνισε ότι στο παρόν στάδιο είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε μακροχρόνιο συμβόλαιο με καλές τιμές ώστε να χρηματοδοτήσουμε τερματικό. «Τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρξει απόφαση για ανέγερσης τερματικού πουθενά στον κόσμο εκτός της Αμερικής, όπου τα τερματικά εισαγωγής, με χαμηλό κόστος θα μετατραπούν σε τερματικά εξαγωγής».
 
ΕΥΚ: Σε δύο μήνες έτοιμη η μελέτη για τρόπους συνεργασίας με Αίγυπτο

Σε πολλαπλά ταμπλό «παίζει» το Υπουργείο Ενέργειας και η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο,όπως διαβεβαιώνουν τόσο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, όσο και η Πρόεδρος της ΕΥΚ Τούλα Ονουφρίου, οι διάφορες συνεργασίες που ανακοινώθηκαν ή θα ανακοινωθούν δεν βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Η ΕΥΚ βρίσκεται σε διεργασίες ώστε να βρει τρόπους (οικονομικά και τεχνικά βιώσιμους) ώστε μελλοντικά να διοχετεύσει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο. Μάλιστα, η κ. Ονουφρίου μιλώντας στη μεσημεριανή εκπομπή του ΡΙΚ, ανέφερε πως στόχος είναι σε δύο μήνες να ολοκληρωθούν οι τεχνικές και οικονομικές πτυχές της συνεργασίας.  «Μέσα από αυτές τις μελέτες θα εξεταστούν οι διάφορες επιλογές για τη δημιουργία νέων υποδομών καθώς και την αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών. Αυτές οι επιλογές εξετάζονται με βάση τεχνοοικονομικά αλλά και γεωπολιτικά κριτήρια». 

Η κ. Ονουφρίου δεν απέκλεισε και ταυτόχρονη συμμαχία με το Ισραήλ. «Μπορούμε να συνδυάσουμε τις ανάγκες του Ισραήλ ώστε να έχουμε κοινές υποδομές», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τον Λίβανο. Όπως ανέφερε η κ. Ονουφρίου, η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι πρόθυμη να μπει σε συζήτηση για τα θέματα των υδρογονανθράκων. Μάλιστα, η Πρόεδρος της ΕΥΚ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο για γίνει και τετραμερής συμφωνία. «Το ένα ενδεχόμενο είναι η προοπτική της τετραμερούς συνεργασίας, αλλά θα μπορούν να γίνουν κι επι μέρους συμφωνίες, εφόσον με όλες τις χώρες έχουμε καλές σχέσεις», σημείωσε.
 
FT: Προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά- Μικρό το κόστος για αγωγούς σε Ιορδανία και Αίγυπτο
 
Όπως μεταδίδουν οι FT, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν δύο σημαντικές αγορές για τις εξαγωγές στο κατώφλι τους: την Αίγυπτο και την Ιορδανία. « Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες εφοδιασμού, ενώ η Αίγυπτος έχει αυξήσει τις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας». Προσθέτουν ότι οι σχετικά μικροί αγωγοί δεν θα απαιτήσουν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές. 

Ωστόσο, οι FT συμβουλεύουν τόσο τον Ισραηλινό όσο και τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών πόρων για την εγχώρια κατανάλωση, η οποία μπορεί να ενισχύσει το ισοζύγιο πληρωμών των χωρών και να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τους καλεί, μάλιστα, να μην πέφτουν στον πειρασμό και να κάνουν μεγαλεπήβολα σχέδια εξαγωγής, εκτός και εάν οι αριθμοί πραγματικά αυξηθούν.
 
Το ταμπλό: Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία με στόχο ΕΕ
 
Μια άλλη προοπτικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου όπου θα ζητηθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη διενέργεια μελετών για την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του έργου είναι ο άξονας Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα κι Ιταλία. Μάλιστα, ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Η συνάντηση γίνεται ενόψει της νέας πρόσκλησης για υποβολή έργων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα κοινού ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο, οι FT αναφέρουν ότι μελέτες του German Marshall Fund δείχνουν ότι η τεχνική και εμπορική βιωσιμότητα του μεσογειακού υποθαλάσσιου αγωγού είναι αμφίβολη. «Τα νερά μεταξύ των υπεράκτιων πεδίων και της Ελλάδας είναι πολύ βαθιά, 2000μ σε κάποια σημεία και η απόσταση των 1.200 χιλ- είναι μια μεγάλη πρόκληση», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, οι FT υποστηρίζουν ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα παραμείνει υποτονική λόγω της απουσίας της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ, αλλά και των αβέβαιων τιμών  του φυσικού αερίου.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση