Στην Κομισιόν για χρηματοδότηση του Trans Med

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι οι τρεις Υπουργοί απέστειλαν κοινή επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Σέφκοβιτς, η οποία καθορίστηκε για τις 19:00 την ερχόμενη Δευτέρα. Δύο ώρες νωρίτερα ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Η συνάντηση γίνεται ενόψει της νέας πρόσκλησης για υποβολή έργων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα κοινού ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση γίνεται προκειμένου το έργο, που στην ουσία αποτελεί τη συγχώνευση της κυπριακής πρότασης για τον αγωγό Trans Med, με τον αγωγό East Med που πρότεινε η Ελλάδα, να περιληφθεί στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (projects of common interest - pci) της ΕΕ, με φορέα υλοποίησης την ελληνική ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).

Αφού περιληφθούν τα έργα στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, τότε θα μπορεί να ζητηθεί χρηματοδότηση για τη διενέργεια μελετών για την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα, ενώ η ύπαρξη του έργου στον κατάλογο με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος ανοίγει το δρόμο για την τελική χρηματοδότησή του.

«Πάμε για να ζητήσουμε για να το δουν με καινούργιο φακό, ότι υπάρχουν ποσότητες στην ανατολική μεσόγειο, ειδικά στο Ισραήλ, καθώς και κυπριακά δυνητικά κοιτάσματα, και να ζητήσουμε να συμβάλουν για να εξεταστεί αν το έργο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό και απ` εκεί και πέρα πώς να προχωρήσουμε το έργο αυτό καθεαυτό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Τα έργα που θα εγκρίνονται αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση «Ενώνοντας την Ευρώπη»  (Connecting Europe Facility) με ένα προϋπολογισμό €5,85 δισεκατομμυρίων. Ήδη η Κομισιόν ενέκρινε την παραχώρηση €647 εκατομμυρίων για σημαντικά ενεργειακά έργα.

 

Εκτός τα κοιτάσματα της Αφροδίτης

 

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι τα κυπριακά κοιτάσματα που θα χρησιμοποιηθούν για το έργο αυτό θα αφορούν τις δυνητικές νέες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ (ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ) και όχι τα κοιτάσματα της Αφροδίτης, για τα οποία γίνονται διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη διοχέτευσή τους στην Αίγυπτο.

Εξάλλου, ερωτηθείς ο Υπουργός Ενέργειας αν ο τερματισμός του αγωγού South Stream, όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ενισχύει την προοπτική αγωγών από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση για τα έργα της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία αποτελούν μια δυνητικά νέα ενεργειακή πηγή της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου