Κομισιόν: Χρηματοδότηση ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου

Χρηματοδοτήσεις ύψους 647 εκατ. ευρώ σε βασικές ενεργειακές υποδομές υψηλής προτεραιότητας στα κράτη μέλη, ενέκρινε η Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Μεταξύ των σχεδίων που έχουν επιλεγεί είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ηadera Ισραήλ-Βασιλικό Κύπρου, ενώ το ποσό που εγκρίθηκε ανέρχεται σε 1,325 εκατ. ευρώ.

Το έργο συνολικό έργο αφορά υποθαλάσσιο καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 820 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 1518 km.

 

Θα περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις ως εξής: 329 km μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου, 879 km μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και 310 Km μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Θα επιτρέπει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις.

Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από την Κομισιόν αφορά στη φάση αυτή το τμήμα Hadera Ισραήλ-Βασιλικό Κύπρου.

Από τις 34 επιχορηγήσεις που αποφασίστηκαν από την Κομισιόν για το σύνολο της ΕΕ οι 16 αφορούν τον τομέα του φυσικού αερίου και οι 18 τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι 28 αφορούν μελέτες, όπως εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων (91,4 εκατ. ευρώ) και οι 6 αφορούν σχέδια κατασκευής έργων (555,9 εκατ. ευρώ).

Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» παρέχει χρηματοδότηση για σχέδια που παρέχουν σαφή οφέλη πέρα από τα εθνικά σύνορα και που δεν είναι εμπορικά βιώσιμα ή οικονομικά προσιτά για τους χρήστες σε ορισμένα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», διατίθενται κονδύλια ύψους 5,85 δισ. ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές την περίοδο 2014-2020.

«Η απόφαση θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε γρήγορα τις υποδομές που απαιτούνται για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο  αντιπρόεδρος της  Επιτροπής, αρμόδιος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, προσθέτοντας ότι η γεωπολιτική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων, και αυτό αυτό έχει ζωτική σημασία και για την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία θα επιτρέψει στους καταναλωτές να έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην καλύτερη τιμή.

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου