Μειώνονται οι ρύποι

Το 2013 οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2012 με αποτέλεσμα να κυμανθούν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, σημειώνει η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο όσον αφορά τη δράση για το κλίμα.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ όχι μόνον βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2020, αλλά είναι σε θέση ακόμα και να τον υπερβεί.

Η έκθεση προόδου επίσης περιέχει για πρώτη φορά στοιχεία σχετικά με τη χρήση των δημοσιονομικών εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ). Το 2013 η νέα αυτή πηγή εσόδων για τα κράτη μέλη ανήλθε συνολικά σε 3,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς που αφορούν το κλίμα και την ενέργεια- ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το επίπεδο του 50% που προτείνεται στην οδηγία της ΕΕ για το ΣΕΔΕ.
 
«Η επίτευξη των στόχων του 2020 για το κλίμα δείχνει ότι η Ευρώπη είναι ήδη έτοιμη να ενισχύσει τη δράση της», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για τη δράση για το κλίμα, Κόνι Χίδεγκαρντ. Σύμφωνα με τη Δανέζα επίτροπο η απόφαση των ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα να συνεχίσουν τη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια και να φθάσουν στο 40% τουλάχιστον έως το 2030, θα απαιτήσει σημαντικές μειώσεις και για το λόγο αυτό είναι ενθαρρυντικό ότι τα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα τρέχοντα έσοδά τους από το ΣΕΔΕ για να επενδύσουν το κλίμα και την ενέργεια και να συνεχίσουν τη μετάβαση προς μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
 
Η έκθεση προόδου του Κιότο και της στρατηγικής ΕΕ 2020 αποτελεί ετήσια έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Βασίζεται στα στοιχεία που δηλώνουν τα κράτη μέλη βάσει του κανονισμού για τον μηχανισμό παρακολούθησης. Η εν λόγω έκθεση παρέχει στοιχεία σχετικά με την πρόοδο που συντελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της για την επίτευξη των στόχων τους όσον αφορά τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
 
Από το 2013 οι πλειστηριασμοί αποτελούν τη συνήθη μέθοδο για την κατανομή των δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ της ΕΕ. Τα έσοδα των πλειστηριασμών περιέρχονται στα κράτη μέλη. Η οδηγία της ΕΕ για το ΣΕΔΕ ορίζει ότι τουλάχιστον το ήμισυ των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην ΕΕ ή σε άλλες χώρες.

Οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν τις επενδύσεις αυτές σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή οι βιώσιμες μεταφορές.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου