Δημητριάδης: Η ενέργεια θα φέρει ανάπτυξη

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διάγει σήμερα μια περίοδο αλλαγών στο ενεργειακό τοπίο της και οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων-κυρίως φυσικού αερίου- στην υπεράκτια λεκάνη της Λεβαντίνης έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις δυνατότητες της Κύπρου, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Σε ομιλία του σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου με θέμα “Το μέλλον της ενέργειας”, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι “οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το πόσο γρήγορα και πόσο πετυχημένα θα συμβεί τέτοια αλλαγή. Η ενεργειακή μας πολιτική περιλαμβάνει την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”.

Εξήρε το γεγονός ότι στην εκδήλωση παρών είναι ο καθηγητής Carlo Rubbia, ένας από τους σπουδαιότερους φυσικούς του 20ου αιώνα, για μια επίκαιρη διάλεξη για το μέλλον της ενέργειας.

“Είναι απολύτως σαφές ότι ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το μελλοντικό ρόλο της ενέργειας στον κόσμο μας, θα πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον τομέα της ενέργειας; Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε την παροχή ενέργειας σε ένα συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό; Τι αντίκτυπο θα έχουν οι ενεργειακές επιλογές που υιοθετούμε, σε ότι αφορά στις συνθήκες διαβίωσης μας και στον πλανήτη μας; Είναι απολύτως ξεκάθαρο κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ότι θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων καινοτόμων προσεγγίσεων”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το Κυπριακό Ινστιτούτο, αναγνωρίζοντας τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή, έχει δημιουργήσει τμήμα έρευνας σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση τεχνολογικών λύσεων για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, ειδικά σχεδιασμένες για το κυπριακό και περιφερειακό περιβάλλον.

Επιπλέον, σημείωσε, ότι το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το MIT Energy Initiative, έχει εμπλακεί σε μια κοινή μελέτη σχετικά με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις τους για τις ενεργειακές πολιτικές της Κύπρου.

Η έρευνα και η καινοτομία, είπε ο κ. Δημητριάδης, αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία, τόσο στη χώρα μας όσο και στην γύρω περιοχή. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, όπως και η προώθηση της καινοτομίας και της μεταφοράς γνώσης, αποτελούν βασικές παραμέτρους για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

“Οι πυλώνες αυτοί  αποτελούν βασικές παραμέτρους στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για ανάπτυξη. Η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν βασικά συστατικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και τη διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας της. Η βιώσιμη ανάπτυξη, βασιζόμενη στην έρευνα και την καινοτομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική ευημερία”, κατέληξε στην ομιλία του ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα