Πολιτικές κινήσεις για αέριο βλέπει το Ανατολού

Ως πολιτική κίνηση μπορεί να χαρακτηριστούν ο διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε η Εταιρεία British Gas στην Αίγυπτο με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού το οποίο ζήτησε τις απόψεις ειδικών για την πιθανότητα πώλησης του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Η Τουρκάλλα ειδικός Αϊλα Γκιουρέλ δήλωσε ότι αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Ο ειδικός από την Κύπρο Γκάρι Λέικς επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου επικαλούμενη συμφωνίες με ένα `κράτος` που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Στο Ανατολού προέβη σε γραπτή δήλωση και η British Gas.

Η ειδικός του Κυπριακού Κέντρου του Ινστιτούτου Ειρηνικών Ερευνών Όσλο Αϊλά Γκιουρέλ δήλωσε στο Ανατολού: "Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η British Gas στην Αίγυπτο ξεκίνησε επαφές με την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Η Τουρκία είναι ενάντια στην μονομερή πώληση του αερίου πριν από την λύση του Κυπριακού. Αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα". Η Αϊλά Γκιουρέλ είπε ότι οπωσδήποτε η Αίγυπτος χρειάζεται αέριο ωστόσο αυτές οι επαφές μπορεί να θεωρηθούν και ως μια κίνηση ενάντια στην Τουρκία.

Ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο θέμα του αγωγού και των εξαγωγών. "Ιδιαίτερα στο θέμα του εμπορίου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να συζητηθεί τι είδους αγορά θα είναι η Αίγυπτος. Η διαδικασία είναι μεγάλη", είπε η Αϊλά Γκιουρέλ.

Σύμφωνα με το Ανατολού, ο Διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος του European Rim Policy and Investment Council (ERPIC) στην Κύπρο Γκάρι Λέικς επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του British Gas και της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων λόγω των αναγκών της Αιγύπτου για φυσικό αέριο, ωστόσο είπε ότι επειδή τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι ξεκάθαρα δεν είναι γνωστό και πως θα αξιοποιηθούν.

"Συζητούνται διαφορετικές επιλογές. Οι πλευρές είναι μόνο στην αρχή του δρόμου. Η κυβέρνηση (της Κυπριακής Δημοκρατίας) είναι υπέρ του LNG. Κάποιοι ειδικοί στο νησί προτιμούν τον πλωτό τερματικό και λέγεται ότι μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να υπάρξει ενοποίηση με το Λεβιάθαν του Ισραήλ. Στο τραπέζι είναι και η επιλογή της μετατροπής σε συμπιεσμένο φυσικό αέριο", είπε ο Γκάρι Λέικς.

Ανέφερε ότι οι εταιρείες  Lakes, ENI, TOTAL και Noble Energy συνεχίζουν τις εργασίες τους στα οικόπεδα 9, 10, 11 και 12. Αν η ΕΝΙ καταφέρει να κάνει μια ανακάλυψη στα ανοιχτά της Κύπρου όπως έκανε και στη Μοζαμβίκη τότε το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία είπε αρκετές φορές ότι το εισόδημα που θα προέλθει από τις πηγές υδρογονανθράκων γύρω από το νησί θα διαμοιραστεί αναλογικά ανάμεσα στους Τ/Κ και τους Ε/Κ έπειτα από την λύση του Κυπριακού. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το 2020. Βέβαια μέχρι τότε μπορεί να λυθεί το Κυπριακό αλλά αν κοιτάξουμε στο παρελθόν μπορούμε να σκεφτούμε ότι θα διαρκέσει άλλα 40 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας μου είπε εμένα προσωπικά ` δεν είμαστε ενάντια στην δημιουργία αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία` μόνο που χρειάζεται  πολιτική λύση. Η `ΤΔΒΚ` επειδή είναι ένα κράτος που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς δεν είναι δυνατόν να δώσει αρμοδιότητα για έρευνες στην ΑΟΖ του νησιού και επομένως η Τουρκία δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες στην περιοχή αυτή και ιδιαίτερα στο νότιο μέρος της Κύπρου. Η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος και μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Με αυτό τον τρόπο κοιτάζουν το πρόβλημα από το νότιο μέρος του νησιού", είπε ο Γκάρι Λέικς.

Το Ανατολού ζήτησε επίσης δήλωση από την Εταιρεία British Gas η οποία απέστειλε γραπτώς τη δήλωσή της: "Η εταιρεία μας μαζί με την κυβέρνηση της Αιγύπτου και τρίτες πλευρές αξιολογεί διάφορες επιλογές για να αυξήσει το εύρος του αερίου της Αιγύπτου. Πέρα από αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο σχετικά με τις εμπορικές μας διαπραγματεύσεις".

 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις