Στροφή στις ενεργειακές σπουδές από τα Πανεπιστήμια

Της μόδας φαίνεται να είναι η παροχή σπουδών στον κλάδο της ενέργειας. Σχεδόν όλα τα κυπριακά Πανεπιστήμια προσφέρουν πλήθος προπτυχιακών, αλλά και μεταπτυχιακών σπουδών στον κλάδο αυτό. Το InBusinessNews επικοινώνησε με τα πιο πολλά Πανεπιστήμια και παρουσιάζει τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται. 

Αν κάποιος συνοψίσει, θα διαπιστώσει ότι τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις που προσφέρονται στο νησί μας: Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων, Μηχανικοί Πετρελαίου και Τεχνικοί.

Έτσι, το κάθε Πανεπιστήμιο επενδύει και προσφέρει αντικείμενα σπουδών εκεί που πιστεύει ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους. 

Γιατί μαζική στροφή; 

Από την μια, η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κάνει τους νέους να «ψάχνονται» και να επιδιώκουν να σπουδάσουν ένα επάγγελμα με μέλλον. Οι φοιτητές που επιλέγουν αυτές τις σπουδές πιστεύουν ότι θα έχουν πολύ καλές ευκαιρίες απασχόλησης, αφού η σχεδιαζόμενη εξόρυξη και εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

 Από την άλλη, τα κυπριακά πανεπιστήμια, βλέποντας τις νέες προοπτικές που παρουσιάζονται για ανάκαμψη της οικονομίας με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράπων στην κυπριακή ΑΟΖ επεκτείνουν το ακαδημαϊκό τους έργο, προσφέροντας νέα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα του φυσικού αερίου. 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ- 9 πτυχία

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  προσφέρει εννιά Προγράμματα Σπουδών στην Ενέργεια, το Φυσικό
Αέριο και το Πετρέλαιο. Τα προγράμματα σπουδών είναι: 

•    Bachelor στη Μηχανική Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Oil & Gas Engineering)

•    Master στη Μηχανική Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Ενέργειας (Oil, Gas and Energy Engineering)

•    Bachelor στη Διαχείριση Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Environmental & Energy Management)

•    Bachelor στη Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων (Energy, Oil & Gas Management)

•    Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), με κατεύθυνση στη Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

•    Bachelor στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, με κατεύθυνση στη Γεωπολιτική Ενέργειας και Υδρογονανθράκων (Politics of Oil & Gas)

•    Master στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, με κατεύθυνση στη Γεωπολιτική Ενέργειας και Υδρογονανθράκων (Politics of Oil & Gas)

•    Τεχνικός Αερίων Καυσίμων και Τεχνολογία Συγκολλήσεων Αερίων Καυσίμων  (2ετείς σπουδές για Δίπλωμα ή 3ετείς σπουδές για το Ανώτερο Δίπλωμα, στα Ελληνικά, από το Intercollege)

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «η δημιουργία των νέων αυτών Προγραμμάτων Σπουδών καθρεφτίζει την προσπάθεια που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για προσφορά σπουδών και κατάρτισης σε συγχρονισμό με τις εξελισσόμενες ανάγκες των αγορών και της βιομηχανίας. Η ποικιλία των Προγραμμάτων επιτρέπει στο φοιτητή να επιλέξει το Πρόγραμμα που ταιριάζει στα προσόντα του, στην προσωπικότητα του, στο ταλέντο του, για να βρεθεί να απασχολείται σε ένα δημιουργικό και παραγωγικό περιβάλλον».

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ- Διαχείριση και Ασφάλεια

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο προσφέρει τρία προγράμματα σπουδών στον τομέα της ενέργειας: 

-    Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων (Υδρογονανθράκων)

-    Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση Επιχειρήσεων». Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται η  Διοίκηση Πετρελαϊκών Πόρων και Φυσικού Αερίου (Oil and Gas Management).    

-     Μεταπτυχιακό στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία

Όπως μας αναφέρθηκε, «το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στοχεύει στην ουσιαστική παροχή προσόντων στους φοιτητές. Θεωρούμε ότι η διαχείριση, αλλά και η Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία είναι οι τομείς που θα έχουν μέλλον, με προσλήψεις Κυπρίων προσοντούχων. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο νόμος περί ασφάλειας και υγείας υποχρεώνει τους οργανισμούς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα να εργοδοτούν ή να συνεργάζονται με κατάλληλα καταρτισμένο άτομο σε θέματα ασφάλειας οι προοπτικές παρουσιάζονται πολύ ευνοϊκές». 

 

UCLAN CYPRUS- Επαγγελματικά Διπλώματα

To Πανεπιστήμιο UCLAN μέσω της Σχολής Solon Kassinis Energy Training School & Research Centre προσφέρει διετές επαγγελματικό δίπλωμα Ειδικού Τεχνικού στον Τομέα των Υδρογονανθράκων (Professional Diploma in Oil & Gas με 5 τεχνικές εξειδικεύσεις: 

•         Τεχνικός Γεώτρησης

•         Τεχνικός Ηλεκτρολογίας

•         Τεχνικός Μηχανολογίας

•         Τεχνικός Συγκολλήσεων και Σωληνώσεων

•         Τεχνικός Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, είναι να υπάρξει ένα καλά εκπαιδευμένο και επαγγελματικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα είναι σε θέση να αναλάβει τους τεχνικούς ρόλους εντός της βιομηχανίας πετροχημικών/ πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να γίνουν εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες, όπως υπομηχανικοί, τεχνικοί, χειριστές, συγκολλητές, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα η Πολυτεχνική Σχολή προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα στα θέματα της Ενεργείας :

•         Διατμηματικό Πρόγραμμα Μάστερ «Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρος Σχεδιασμός»

•         Μάστερ στη Μηχανική Πετρελαίων (Master in Petroleum Engineering)

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου,  το πρόγραμμα Μάστερ στη Μηχανική Πετρελαίων, σχεδιάστηκε για να είναι πλήρες στα θέματα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων (upstream industry) και να καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανίας και τις απαιτήσεις των διοικητικών και ρυθμιστικών οργάνων της Κύπρου. "Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προετοιμάσει και να επιταχύνει την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού στην Κύπρο  για πρόσληψή του από τις τοπικές αρχές, διεθνείς εταιρείες και θυγατρικές εταιρείες στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου", σημειώνει.

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ- Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Περιβαλλοντικές Σπουδές

Η Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών προσφέρουν τα ακόλουθα πτυχία:

-    Πτυχίο στη Μηχανολογική Μηχανική. Οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών ροών μαθημάτων, μεταξύ των οποίων και τα ενεργειακά συστήματα

-    Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Μηχανολογική Μηχανική. Μεταξύ των μαθημάτων ειδίκευσης και ο σχεδιασμός συστημάτων διαχείρισης υδρογονανθράκων.

-    Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στα ενεργειακά συστήματα. Μεταξύ των μαθημάτων ειδίκευσης και η προηγμένη μηχανική πετρελαίων και ταμιευτήρων, η μηχανική ηλιακής ενέργειας κλπ

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος προσφέρει: 

-    Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ