Οκτώ μέτρα από το Εθνικό για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Συνολικά οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε σήμερα Τρίτη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τα μέτρα ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, "στο ίδιο κλίμα πλήρους συναίνεσης” ανάμεσα στα μέλη του.

 

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

1) Την καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη,

2) Την αξιοποίηση, σε διάφορα διεθνή φόρα, της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της και

3) Τη μη συναίνεση, από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

4) Τη μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

5) Τη μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

6) Τη συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

7) Την καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

8) Την καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ταυτόχρονα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα εις τη διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τέλος ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενώπιον του σειρά άλλων μέτρων τα οποία θα λαμβάνονται αναλόγως των εξελίξεων.

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου